Seat Toledo Zgrzyt po urochumieniu silnika

20 Lut 2008, 23:16

Od wczoraj po wymianie akumulatora złychać w silniku bardzo któtki zgrzyt. Myślałem czy to przypadkiem nie jest rozrunik, bo trochę kręciłem silnikiem przy starym zniszczonym akumulatorze ale ten zgrzyt słychac zaraz po zapalecniu silnika. Przękręcam kluczyk, silnik zapala i zaraz słychać krótki zgrzyt. Czy to bedzie rozrusznik czy może coś innego ?

Seat Toledo 2000r.

Dzoeki
ghost41
Nowicjusz

• 21 Lut 2008, 15:54

kiedyś miałem taki problem z oplem był to automat rozrusznika poprostu nie wciągał bendiksa.po odpaleniu samochód przez chwilę chodził na rozruszniku.
    wlodek1WP

24 Lut 2008, 16:05

to na 100% rozrusznik a konkretnie łożysko jest zużyte i po odpaleniu tak zgrzytnie pozdro
    lukaszkomza
    Początkujący

Miejscowość: Więcbork

24 Lut 2008, 16:33

lukaszkomza napisał(a):to na 100% rozrusznik a konkretnie łożysko jest zużyte i po odpaleniu tak zgrzytnie pozdro

uszkodzony masz rozrusznik... podejrzewam bendiks. nie chowa się on i chodzi z silnikiem razem. mi się kiedyś wcale zawiesił ;/
    Fiat Siena 1999 r., 1.2 75 KM PB/LPG
    andrzejau
    Początkujący

Miejscowość: Ostrów Mazowiecka

28 Lut 2008, 20:58

trzeba obejrzec dokładnie rozrusznik.zębnik cofa sie z opoznieniem.trzeba to naprawić szybko gdyż doprowadzi to do konkretnego zniszczenia rozrusznik.może to być wina elektrowłącznika-zacina sie jego częśc ruchoma,uszkodzonej sprężyny cofającej elektrowłącznik,zabrudzonej osi,ewentualnie przytartej na której porusza sie zębnik.uszkodzenie-zacięcie bendixa czyli zębnik ciagnie w obydwie strony i nie nadąża sie cofnąć.mam nadzieje że podczas odpalania nie trzymasz za długo włączonego rozrusznika? gdyż wtedy też zgrzytnie też
    chicken19
    Zaawansowany

28 Lut 2008, 23:33

to napewno bedzie rozrusznik albo bendiks nie odbija ale raczej to bedzie łozysko i słychac tak jak by chodził na nim
    wampir1717
    Aktywny

Miejscowość: NY