Sedan/hatchback do 50tyś

15 Lut 2018, 16:07

Witajcie, piszę ten temat ponieważ już sam nie wiem czego szukać.

Od początku, obecnie posiadam Opla Astre H z 2011r (czyli uboga wersja) z silnikiem 1.6 115km z instalacją LPG. Ogólnie ma on przejechane fabrycznie 78tyś km, i jest to stan oryginalny ponieważ samochód był brany z banku, od osoby zaufanej, która używała jego jako samochód dodatkowy ponieważ częściej używała swojego samochodu osobistego, więc dlatego taki mały przebieg.

Jednak chciałbym coś bardziej rozbudowanego (lepsze wyposażenie) ponieważ brakuje mi w tej Astrze np, tempomatu, 6 biegu, i coś jeszcze by się znalazło to czego nie ma a co mają inne samochody w wersji bogatszego wyposażenia. Oraz czegoś szybszego minimum te 150km

Myślałem więc nad samochodem za ok, 50tyś zł, i tutaj już nie wiem czego szukać, patrzyłem Audi A4 B8, jednak z tego co czytałem mają awaryjne silniki. Interesuje mnie raczej benzyna pod gaz ponieważ rocznie wyrobie jakieś 15-20tyś km.

Patrzyłem jeszcze volkswagen jetta ale to taki droższy Golf a tańszy passat.

I teraz już sam nie wiem co można by było do tej ceny znaleźć tak aby nie był tak problematyczny jak opisane Audi. Wiem, że audi samo w sobie jest drogie w utrzymaniu więc dlatego zakładam ten temat, aby nie wbić się na minę tylko dobrze przemyśleć wszystko.

Interesuję mnie wielkość max jak opisane a4 b8 ale może być też jak obecna astra czyli Hatchback. Może pójść w model wyższy Astry czyli ,,J" . No czekam na jakieś podpowiedzi i wasze opinie w tym temacie, zawsze to czyjeś podpowiedzi lepsze niż samemu po ciemku.
kamcio100
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 2001
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

15 Lut 2018, 17:20

Astra J to taka bezpieczna opcja, gdyż auto nie będzie tak drogie w utrzymaniu jak VW czy Audi. Na rynku wtórnym znajdziesz dużo aut z polskiego salonu, niestety wyposażenie nie zachwyca np.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Jeśli rozważasz coś trochę lepszego to zerknij na Hondę Accord VIII 2.0, Mazdę 6 II 2.0 (wersja 147KM), Renault Laguna III 2.0T.

Zwróć też uwagę, że w nowszych autach masz silnik z bezpośrednim wtryskiem benzyny (np. silniki FSI/TFSI w Audi, VW) do tych silników instalacja gazowa jest droższa:

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Poza tym silniki TSI mają wady konstrukcyjne i zostały poprawione dopiero w 2012 roku.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Lut 2018, 17:33

Dlatego chciałbym uniknąć tych FSI i TFSI ponieważ słyszałem że już jak coś to własnie od 2012r.
kamcio100
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 07 2001
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Astra H
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Z9 Gran Turismo 1999
    Koncept BMW Z9 Gran Turismo ma wyznaczać kierunek rozwoju wzornictwa motoryzacyjnego w XXI wieku. Przejrzystość, dynamika i technologia, która dzięki zastosowaniu BMW iDrive ponownie definiuje pojęcie ergonomiki w ...