18 Lut 2020, 14:13
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem na etapie poszukiwania nowego autka, aktualnie jeżdżę Audi A3 8L '99 1.9 TDI, ale jednak nie nadaje się ono zbytnio do mojego trybu użytkowania plus zaczyna być odczuwalny jego wiek (awarie itp). Jeśli chodzi o to, do czego potrzebuję auta, to są to głównie dojazdy na uczelnię, do pracy, generalnie jazda typowo miejska, średnio dystansy po 3-5km w jedną stronę, czasem więcej, 1-2 razy w miesiącu trasa 50km w jedną stronę i 2-3 razy w roku trasa 350km w jedną stronę, wychodzę więc z założenia, że nie ma sensu zakup auta zbyt dużego tym bardziej, że przez 90% czasu jeżdżę sam lub tylko z 1 pasażerem. Najbardziej zależy mi na aucie, które będzie możliwie najbardziej bezawaryjne, będzie mało palić, raczej w benzynie bez LPG, gdyż przy przebiegach rzędu 600-700km miesięcznie instalacja się nawet za bardzo nie zwróci, oprócz tego nieduże koszty OC (to będzie pierwszy samochód zarejestrowany na mnie, nie chciałbym, żeby polisa kosztowała 1/3 wartości samochodu), z takich praktycznych rzeczy to obowiązkowo klimatyzacja i dobrze gdyby fotel kierowcy był regulowany góra/dół, ale to już raczej standard no i fajnie jakby się czasem dało wyprzedzić tym coś więcej niż rowerzystę. Dobrze by było jakby auto było też dość młode. Budżet na samo auto jak w temacie 15-18 tysięcy chociaż bardziej w kierunku tej dolnej granicy.
Moje aktualne typy:
- VW Up/Skoda Citigo/Seat Mii 1.0 75KM - z opinii w internecie wynika, że koszty utrzymania są śmieszne a auto jest całkiem praktyczne
- Kia Picanto II 1.2 82KM - może być ciężko znaleźć tę wersję, ale samochód bardziej podoba mi się wizualnie od trojaczków
- Opel Corsa D 1.2 80/86KM lub 1.4 90/101KM - sporo ich jest, wyglądają przyzwoicie
- Ford Fiesta MK6 1.0 80KM/1.25 82KM - subiektywnie najładniejszy wygląd, ale martwi mnie to, że jest dużo flotówek
- Skoda Fabia II 1.4 86KM - poczciwe auto, ale też mnie martwi ilość flotówek
- Suzuki Swift 1.3 92KM - kolega miał i żarła mu to rdza, ale autko mi się podoba wizualnie, wadą jest mały bagażnik
- Toyota Yaris II 1.3 86KM/1.33 101KM - mam takie auto w rodzinie, czasem nim jeżdżę, bardzo bezproblemowe, ale wygląd i prowadzenie nie porywają
opcje bardzo ewentualne i wtedy już raczej z LPG:
- Fiat Bravo 1.4 90KM
- Kia Ceed I/Hyundai i30 I 1.4/1.6
Liczę na radę co w moim przypadku byłoby najrozsądniejszym wyborem, ewentualnie co innego moglibyście polecić.
Pozdrawiam.