Skąd sprowadzić samochód?

25 Gru 2015, 17:47

Hej,
Przede wszystkim przepraszam, jeśli założyłem ten temat w złym dziale.

Do rzeczy. Chciałem się Was zapytać skąd najlepiej sprowadzić samochód? Ewentualnie z jakiego kraju najlepiej kupić samochód od dealera?
Większość komisów i ofert internetowych to samochody z Niemiec. Potem Belgia, Dania, Francja... A dlaczego praktycznie nie istnieje rynek samochodów sprowadzanych zza wschodniej granicy, tzn. Estonia, Litwa, Łotwa?
To samo - czemu nie sprowadzamy samochodów ze Szwecji lub Norwegii?
Chodzi o różnicę cen czy może wysokość opłat? Może mi to ktoś wyjaśnić?
I kolejne pytanie - czy obecnie opłaca się jeździć samemu po samochody za granicę czy może lepiej kupować auta z komisów?
Pzdr
mateuszw106
Nowicjusz

Auto: Mazda 6 GY polift
Silnik: 2.0 diesel 121KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

25 Gru 2015, 18:34

Napisz dokładnie czego szukasz i jaki masz budżet.

Pamiętaj o wysokiej akcyzie przy pojemności silnika >2000cm3.
Generalnie za DOBRE auto w Niemczech zapłacisz więcej niż u nas.
..Okazji od Turka" nie opłaca się kupować bo jak chcesz parcha to najtaniej masz w Polsce.
BrutusM
Początkujący

Auto: Japonia

25 Gru 2015, 19:54

mateuszw106 napisał(a):Chciałem się Was zapytać skąd najlepiej sprowadzić samochód? Ewentualnie z jakiego kraju najlepiej kupić samochód od dealera?

Kraje cywilizowane czyli BE/DE/DK itp... no i należące do UE.
mateuszw106 napisał(a):A dlaczego praktycznie nie istnieje rynek samochodów sprowadzanych zza wschodniej granicy, tzn. Estonia, Litwa, Łotwa?

Pominę fakt spraw związanych z dokumentacją to jeszcze masz kwestię tego że oni mają często mentalność Mirka polaczka...
Moi znajomi próbowali handlować litewskimi autami i się nie udało.
mateuszw106 napisał(a):To samo - czemu nie sprowadzamy samochodów ze Szwecji lub Norwegii?

Odległości i ceny aut na lokalnych rynkach...
mateuszw106 napisał(a):I kolejne pytanie - czy obecnie opłaca się jeździć samemu po samochody za granicę czy może lepiej kupować auta z komisów?

Opłaca się jechać o ile jesteś świadomy tego co chcesz i wyższej ceny...
A najbardziej opłaca się jechać po oferty nie dla Januszy...
Wtedy jak przepłacisz na aucie za 20k 20% to i tak się opłaca.
BrutusM napisał(a):.Okazji od Turka" nie opłaca się kupować bo jak chcesz parcha to najtaniej masz w Polsce.

Tu niestety jest problem że bardzo dużo aut jest od kebabów i trzeba znać się trochę na modelu po który jedziemy oraz na klimacie panującym podczas zakupów u Turków.
No i w de kiepsko się negocjuje ceny oraz trzeba uważać na oszustów chcących zaliczki... chociaż często bez zaliczki ani rusz. Bo Ci sprzedadzą autko np: 30min. przed przyjazdem.

Generalnie trzeba szukać autka nie z najniższej półki cenowej, trzeba dogadać wszystko telefonicznie i poprosić o dodatkowe zdjęcia...
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

25 Gru 2015, 20:30

Niemcy są kiepskim miejscem na auta, bo nie dbają aż tak..do tego w części NRD byłej jeżdżą długo albo sprzedają po znajomych i znaleźć dobry egzemplarz też nie tak łatwo..
Dużo lepszym krajem jest Belgia czy np Szwajcaria gdzie zarobki są dużo większe i dba się o auta.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

25 Gru 2015, 20:49

BrutusM napisał(a):Napisz dokładnie czego szukasz i jaki masz budżet.

Mazda 6 kombi pierwsza generacja po lifcie, czyli od końca 2005r. w górę. Szukam modelu z silnikiem 2.0 147km w benzynie. Budżet to około 15-20tys, w zależności od stanu i wyposażenia samochodu. Średnie ceny tego modelu na serwisach ogłoszeniowych (allegro, otomoto, mobile.de) to około 16-18tys.

szybki napisał(a):
mateuszw106 napisał(a):A dlaczego praktycznie nie istnieje rynek samochodów sprowadzanych zza wschodniej granicy, tzn. Estonia, Litwa, Łotwa?

Pominę fakt spraw związanych z dokumentacją to jeszcze masz kwestię tego że oni mają często mentalność Mirka polaczka...
Moi znajomi próbowali handlować litewskimi autami i się nie udało.

A wiesz może jak sprawy się mają, jeśli chodzi o naszych południowych sąsiadów - Czesi, Słowacy?

szybki napisał(a):
BrutusM napisał(a):.Okazji od Turka" nie opłaca się kupować bo jak chcesz parcha to najtaniej masz w Polsce.

Tu niestety jest problem że bardzo dużo aut jest od kebabów i trzeba znać się trochę na modelu po który jedziemy oraz na klimacie panującym podczas zakupów u Turków.
No i w de kiepsko się negocjuje ceny oraz trzeba uważać na oszustów chcących zaliczki... chociaż często bez zaliczki ani rusz. Bo Ci sprzedadzą autko np: 30min. przed przyjazdem.

No i tu naszło mnie pytanie - skąd polscy dealerzy biorą samochody? Myślicie, że są to "zaufane" źródła czy może raczej właśnie Turcy - byle szybko, byle tanio, byle jak?
Bo może warto zaufać źródłom handlarzy i zamówić u takowego wybrany samochód niż samemu jechać po części "w ciemno"?
mateuszw106
Nowicjusz

25 Gru 2015, 21:52

mateuszw106 napisał(a):A wiesz może jak sprawy się mają, jeśli chodzi o naszych południowych sąsiadów - Czesi, Słowacy?

To samo czyli branie śmieci i cofanie liczników...
mateuszw106 napisał(a):No i tu naszło mnie pytanie - skąd polscy dealerzy biorą samochody? Myślicie, że są to "zaufane" źródła czy może raczej właśnie Turcy - byle szybko, byle tanio, byle jak?
Bo może warto zaufać źródłom handlarzy i zamówić u takowego wybrany samochód niż samemu jechać po części "w ciemno"?

Jest bardzo dużo sposobów na zakup aut... najwięcej bierze się na aukcjach z ubezpieczalni, firm, instytucji... 99% aut jest kupowanych ze zdjęć a story jest dorabiana w PL.
Tak właściwie dla hurtownika nawet takiego mini nie ma znaczenia czy to Arab, Turek czy ktoś tam... i tak wszyscy bardziej lub mniej oszukują... :angry: Oczywiście i tak jest lepiej niż w PL.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...

26 Gru 2015, 01:02

Czyli rozumiem, że tak naprawdę to jedyne co nam zostaje to dokładne sprawdzenie samochodu przed zakupem?

Może trochę poza tematem, ale już kolejnego nie chcę zaczynać - co w ogóle sądzicie o upatrzonej przeze mnie Mazdzie? Nie mówię o konkretnej sztuce, ale ogólnie o modelu. Zostałem już dość dosadnie odwiedziony od zakupu modelu z dieslem, więc pewnie stanie na benzynie 147km. Jest szansa, że poniżej 20 tys. dostanę coś sensownego po lifcie?
mateuszw106
Nowicjusz