Skandaliczne zachowania kierowców tirów.

Czy denerwuje was jazda tirów??

Tak
94
63%
NIe
56
37%
Razem głosów : 150

10 Sty 2011, 18:19

wyjaśnienie co to jest tir- ciągnik siodłowy z naczepa :razz: to tak bo pytaliscie co to jest tir
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Sty 2011, 13:45

Wszystko zależy od danej sytuacji. No drodze, która ja jeżdżę niestety jest ich bardzo dużo, jednak z reguły jadą spokojnie. Ale jeśli drą w przód ile wlezie i szczególnie po środkowych pasie to już inna sprawa.
motomaniak999
Nowicjusz

Miejscowość: Łańcut

16 Sty 2011, 15:03

kiedyś jak wracałem z wakacji to jechałem za takimi dwoma tirami, których kierowcy urządzili sobie chyba wyścigi bo jechali jak szaleni. wyprzedzając nie zwracali na nic uwagi, włącznie z wysepkami itp. :P

a tu jest stary ale dobry filmik pokazujący ich bezmyślność :)

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Ostatnio edytowany przez jimmy80, 16 Sty 2011, 22:19, edytowano w sumie 1 raz

Miejscowość: wwa

20 Lis 2011, 13:46

Tak się jedzie Tirem w terenie zabudowanym....

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2008

26 Lis 2011, 18:50

Luke16 napisał(a):Tak się jedzie Tirem w terenie zabudowanym....

Trasa, a po drodze teren zabudowany. Mało kto i mało gdzie jakoś strasznie zwalnia. To tzw. "prędkość przelotowa".

Ktoś się czepia ciężarówki, a pomija się fakt, że jakaś terenówka ma ze 120 km/h.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Lis 2011, 22:36

Wyhamuj TIREM i wyhamuj osobówką ... tym bardziej że w tej okolicy nie tak dawno był tutaj wypadek (nie pierwszy) że dziewczynka wleciała pod samochód i oczywiście poniosła śmierć na miejscu... kierowca leciał ok. 100km/h... Mi też nie tak dawno wyleciał pies i całe szczęście że jechałem ok. 50km/h bo "tylko" bądź aż wleciałem w pole....
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Prowadzenie samochodu pod wpływem stresu
    Prowadzenie samochodu to wieloaspektowe zadanie, wymagające koncentracji i spokoju. 1/3 kierowców przyznaje, że przynajmniej raz w tygodniu prowadzi auto pod wpływem stresu czy czując złość. Zdenerwowani kierowcy są ...
    Ewolucja Suzuki LJ-80
    Pytanie „czym różni się SJ od Samurai” jest jednym z częściej wracających na forum dyskusyjnym. Jednak niniejszy artykuł nie powstał w celu zestawienia parametrów technicznych, wymiarów czy ...

02 Gru 2012, 18:03

Tutaj racja,bardzo często jeśli teren zabudowany jest przy trasie- nie zwalniamy,jedziemy swoim tempem,często bardzo szybko i potem ciężko nagle wyhamować kiedy na drodze pojawia się przeszkoda. Niech te filmiki będą przestrogą.
Savro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: BMW M3
Paliwo: Benzyna

03 Gru 2012, 12:35

mysle ze sie bede powtarzac ale to jest denerwuje jak tir siedzi ci na ogonie, oslepia ciebie pasazerow itp, wyprzedza cie a potem ty jego i znow zabawa w wyprzedzanie, w oslepianie itd
aguusia88
Nowicjusz

Prawo jazdy: 0- 0-2009
Auto: citroen c3
Silnik: 1,4 75 KM
Rok produkcji: 2005

23 Gru 2012, 15:40

czepiacie się że nie przestrzegają przepisów, no dobra, racja źle robią ale jakby jeździli jak pekaesiak to by zarabiali tyle co on! muszą się spieszyć bo jak nie dojadą z towarem na czas- pieniążków brak, poza tym kierowca tira nie może sobie pozwolić na nieprzewidziane czy gwałtowne manewry, manewrowanie takim 20 tonowym bydlem daje do myślenia, wiem co gadam, mój ojciec pracował na tirach, i zmarł w tirze, kawał czasu temu, ale można powiedzieć że wychowałem się w kabinie :D
Kiler
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 2009
Auto: poszukuję :D
Silnik: mały

27 Maj 2013, 17:32

Jeżdżę w zasadzie głównie po mieście ale...

Nie zdarzyło mi się nigdy, żeby TIR bez migacza zmienił pas na mój tak, że mało co by mnie nie staranował. Natomiast nie raz zdarzyło się tak z autobusami. ;-)
Filystyn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 11 2011
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: VW Golf III
Silnik: 1.6 75KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

03 Cze 2013, 17:45

Ogólnie nie mam nic do chłopaków-tirowców, jedno zastrzeżenie to prędkość, czasem naprawdę chłopaki noga z gazu :wink:
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM

04 Cze 2013, 08:54

motomoto napisał(a): jedno zastrzeżenie to prędkość

Dziwne rzeczy piszesz...
Ciężarówka ponad 3,5 tony DMC ma Vmax. = 80 km/h.. To już nie wnikam z rodzajem drogi..
Każdy ma mieć ogranicznik/odcięcie ustawione na 90 .. To jest napisane w ustawie ..
Więc jaka wysoka prędkość ?? Co masz na myśli ??
Wiem, tych co smigają 110 - tylko Bóg raczy wiedzieć jak to robią, przecież na tachografie widać..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

04 Cze 2013, 22:11

Ciezarowki maja odciecie przy 90 km/h, ale zazwyczaj jest to ustawione w ECU silnika, a nie zapominajmy, ze predkosciomierz jest tak ustawiony, zeby zawyzal o jakis procent predkosc (porownajcie predkosc na blacie z gpsem). Dlatego tez niektorym sie wydaje, ze TIRy jada 100 km/h.

Druga sprawa to tacho i godziny pracy kierowcow, ktore sa coraz czesciej weryfikowane przez ITD, do tego dochodzi ciagla presja ze strony wlasciciela firmy, spedytora, a nawet odbiorcy towaru, ktory awizuje dostawe.

Nie dostarczysz na czas, czekasz na miejscu, a firma dostaje pajde za niewywiazane sie z umowy.

Kolejna sprawa, przepaly. Wlasciciel firmy ustala srednie spalanie auta na jakims zazwyczaj abstrakcyjnym poziomie, powyzej ktorego kierowca placi z wlasnej kieszeni, wiec taki kierowca musi jechac jak najbardziej plynnie zeby sie wyrobic w granicy spalania, a nie oszukujmy sie troche paliwa i czasu potrzeba, zeby bujnac pelen zestaw nawet z tych 50 km/h do przelotowych 90 km/h.

Nie jestem kierowca TIRa, ale sporo jezdzilem solowkami na 8 palet i jezeli przyjzy sie troche pewnym zachowaniom kierowcow ciagnikow na trasie, to naprawde ich zachowanie nie zaskoczy.

Taka mala ciekawostka. Glowne drogi krajowe na Litwie nie przecinaja malych miejscowosci, czy wiosek. Sa odsuniete o ok 1 km, wiec tam nie ma problemow z hamowaniem w terenie zabudowanym.
Daniel0
Nowicjusz

Miejscowość: Legionowo
Auto: Ford Windstar
Silnik: 3.8
Typ: Van
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995