Skoda Fabia I do 12 tyś.

16 Lis 2013, 12:23

Witam wszystkich forumowiczów :D Od niedawna szukam samochodu dla rodziców.Poprzednie auto jakie mieli to Fiat Siena 1.2 + gaz. Autko ostatnio skończyło swoją żywotność. Rodzice mają budżet około 12 tyś, szukali różnych samochodów ,ale w drodze eliminacji zostały 3. Skoda Fabia jest jednym z nim. Rodzice są "starej daty" więc auto bez tysiąca bajerów im pasuje- klima musi być :) Sam im zaproponowałem Skodę. Ostatnio przechodząc ulicą zobaczyliśmy skodę na sprzedaż, zadzwoniliśmy i właściciel (około 50lat) zszedł do nas. Na pierwszy rzut oka- auto ładne, nie bite, szybki okej, kupiony u nas w salonie w moim mieście.Elektryczne szyby , klima, radio. Minusy wyłamana wycieraczka z tyłu.Ślizga się (chyba) pasek alternatora-tak mi się wydaję ,że to to.
Moje pytanie :

- silnik 1.2- dopiero po przyjściu do domu zobaczyłem ,że tych silniczków było chyba 3. W ogóle odradzacie ten silnik ? czy w ostateczności może być ? Chyba nie sprawdzi się w kombi ? A czy do hathback'a można takiego szukać ? Ojciec nie jest demonem prędkości -wszystko wg przepisów :) Czy zdecydować się na 1.4 MPI i takiego szukać ? Bo różnica w opłatach jak i w spalaniu żadna.

-kombi- czy kupowanie kombi , dla samego kupowania jest dobre ? - ojciec rzadko wozi coś dużego w bagażniku, ale podoba mu się sylwetka kombi :roll: Nie podoba mu się sedan :) A jak mówię mu o hatchbacku- za mały bagażnik :)

Pozdrawiam
Gieroy
Obserwowany

Prawo jazdy: 16 10 2003
Auto: Seat

19 Lis 2013, 12:20

Czy do Fabii zamierzacie również montować instalację LPG?

Jeżeli podoba się bardziej kombi to nie ma nad czy się zastanawiać :) Ja osobiście nie wyobrażam sobie innego samochodu niż kombi. Ponieważ w użytkowaniu jest dla mnie najbardziej praktyczny chociaż w pełni wykorzystuję go co jakiś czas.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

19 Lis 2013, 15:48

Silniki benzynowe jakie są polecane do fabii to 1.4 16V 75 KM i 1.2 12 V. Charakteryzują się tym, że palą w miarę niewiele, a charakterystyka osiągów do miasta w zupełności wystarczają.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

27 Lis 2013, 17:09