Smola na samochodzie na lakierze

03 Paź 2010, 12:16

koledzy czym usunąć smołe z lakieru z nowega auta
Ostatnio edytowany przez piotrwir, 03 Paź 2010, 18:40, edytowano w sumie 1 raz
piotrwir
Nowicjusz

Miejscowość: trojmiasto

04 Paź 2010, 21:29

Witaj ,robie to naftą ,nigdy nie uszkodziłem lakieru ani plastiku .Zmywam ją ludwikiem ,a potem narmalne mycie szamponem do aut
piotr R
Aktywny

Miejscowość: WGM

17 Paź 2010, 00:59

Papierem ściernym :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

-----------------------------------------------------------------------
Dla jasności: Żart :)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

19 Paź 2010, 01:15

Do tego typu problemów zostały stworzone odpowiednie preparaty które po pierwsze NIE NISZCZĄ LAKIERU a po drugie SKUTECZNIE DZIAŁAJĄ. Osobiscie polecam 3 preparaty:

1. Decabit

Preparat przeznaczony do usuwania plam po smole, asfalcie oraz substancjach klejących z powierzchni lakierowanych, gumowych oraz szklanych. Nie pozostawia zacieków i jest bezpieczny dla lakieru samochodowego.

2. SONAX Do usuwania smoły

Preparat do usuwania smoły SONAX działa łagodnie, a jednocześnie dokładnie usuwa plamy ze smoły i oleju oraz innego typu uporczywe zabrudzenia. Doskonały do czyszczenia lakieru i chromu. Usuwa pozostałości po naklejkach oraz pozostałości po preparatach do konserwacji podwozia. Użycie preparatu nie powoduje rys i zadrapań. Można go natryskiwać z każdej pozycji.

3. Prestone Bug&Tar Remover

Preparat Prestone Bug & Tar Remover szybko i skutecznie usuwa z karoserii oraz szyb owady, smołę, żywicę oraz pozostałe zabrudzenia drogowe. Zmywa także ptasie odchody. Zalecany do czyszczenia przednich lamp, zderzaków, karoserii oraz chromowanych elementów ozdobnych (np. atrapa chłodnicy). Produkt jest całkowicie bezpieczny dla lakieru oraz elementów gumowych.

Opis preparatów zapożyczony od:
http://www.parys.pl/pielegnacja-samocho ... smoly.html
TopCar24
Nowicjusz

Miejscowość: Białystok

25 Paź 2010, 22:25

Ja ostatnio z Autolandu używałem. Anty smoła. Pryska się, szmatka i potem szampon, woda.
Płynami do mycia naczyń podobno nie robi się takich rzeczy. Skład chemiczny.
Gufi
Aktywny

19 Kwi 2011, 01:06

piotrwir napisał(a):koledzy czym usunąć smołe z lakieru z nowega auta

Najprościej i najszybciej byle jakim odrdzewiaczem typu wd40 itd, schodzi bez wysiłku i nie niszczy lakieru, trza potem tylko dobrze wytrzeć i odtłuścić co by się kurz nie imał :D
mirek929
Nowicjusz

Miejscowość: warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowanie z tylnego siedzenia - backseat driver
    Niechciane komentarze i wskazówki czy ostentacyjne wzdychanie z niezadowolenia – to typowe zachowania osoby, którą po angielsku nazywa się "backseat driver", co oznacza kierującego z tylnego siedzenia. ...
    Przyszłość należy do samochodów na wodór
    Wyniki najnowszych badań przeprowadzonych przez KPMG pokazują, że na samochody z napędem wodorowym czeka świetlana przyszłość. Ponad połowa polskiej kadry zarządzającej uważa, że takie pojazdy są obecnie trendem numer jeden ...

19 Kwi 2011, 22:01

to samo robi bez wysiłku z zbędnych kosztów benzyna ekstrakcyjna;)
Pozdrawiam.
przemo.d
Początkujący

Miejscowość: Polska

14 Sie 2017, 21:00

Jak już usuniesz to sobie od razu go zabezpiecz i nabłyszcz woskiem. Ja stosuje ten K2 Quantum i mogę potwierdzić, że fajnie działa.
maniakauto
Nowicjusz

Auto: Ford Mustang