Smród z klimatyzacji

29 Gru 2010, 13:42

Witam. Sprawa o tyle dziwna, że: w tym jeszcze roku po zakupie auta (gdzieś w maju) postanowiłem nabić i odgrzybić klimatyzację. Klimatyzacja śmierdziała więc pomyślałem, że będzie przyjemniej jeździć w pachnącym aucie. Pomogło, ale tylko na miesiąc. Po miesiącu zaniepokoiło mnie że znowu jest smród jak tylko włączę nawiew. Słyszałem że to się czyści i odgrzybia średnio 2 razy w roku ale że po miesiącu?;o Pojechałem do innego fachowca. zrobił to samo. odgrzybił, wyczyścił. (Filtr kabinowy zmieniałem przy pierwszym odgrzybianiu). Jeździłem miesiąc i znowu zaczęło śmierdzieć. Nie będę przecież odgrzybiał klimatyzacji co miesiąc. jestem alergikiem i nie mogę wąchać takich odorów w czasie jazdy.
Co jeszcze powinienem sprawdzić? Słyszałem że były przypadki, że przed zimną ludzie wyciągali spod kokpitu zdechłe szczury. Powinienem porozkręcać wszystkie kanały i posprawdzać??
Lukasz1306
Nowicjusz

Miejscowość: Olkusz

29 Gru 2010, 16:46

Zacznij od pianki, którą można kupić w każdym markecie. Ja jak miałem taki przypadek kiedyś na jesień, to kupiłem pianke z firmy Autoland. Dwa razy dziennie przez 3 dni i po kłopocie. Tak więc xacznij od pianki. A dalej jak nie pomoże to metoda ultradzwiękowa albo ozonowanie.
O odgrztybianiu możesz poczytać tutaj
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Gru 2010, 17:25

ozonowanie miałem robione przy pierwszym odgrzybianiu. urządzenie chodziło chyba ponad pół godziny! Pianką psikali przy każdym odgrzybianiu wiec nie pomogło za bardzo :( może faktycznie ten szczur... :neutral:
Lukasz1306
Nowicjusz

Miejscowość: Olkusz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC Black Label GT
    Lexus LC Black Label GT nie jest co prawda dziełem producenta, ale i tak zasługuje na wyróżnienie. Na SEMA 2017 z okazji 20. rocznicy swojego istnienia samochód w takiej wersji zaprezentował japoński tuner Artisan ...