Spalanie benzyny przy jezdzie na lpg

24 Wrz 2016, 17:18

witam
ile powinno spalac mniej wiecej na 100km benzyny przy jezdzie na lpg, bo cos ostatnio mi sie wydaje ze sporo benzyny idzie patrzac na wskaznik paliwa lub ilosc km ktore zostaly do przejechania na benzynie,
auto - e39 523i
LPG - vialle ciekly wstrysk
rampampam
Początkujący

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam

25 Wrz 2016, 12:20

mówisz o LiquidSi?
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

25 Wrz 2016, 12:37

Forumowicz napisał(a):mówisz o LiquidSi?

tak ten V generacji
rampampam
Początkujący

25 Wrz 2016, 23:08

na tych nowych instalacjach się nie znam ale u mnie na pełnym wtrysku idzie jakieś 0,5L benzyny na rozruch od zimnego za nim sie załączy gaz. W miesiącu daje z 20 L benzyny. Czy te nowe instalacje w ciekłą fazą od razu startują na gazie?

jak jeździsz agresywnie, to możesz mieć ustawienia w kompie z gazu, że jak przekraczasz jakieś obroty to wraca na benzynę.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

26 Wrz 2016, 02:08

karlone napisał(a):na tych nowych instalacjach się nie znam ale u mnie na pełnym wtrysku idzie jakieś 0,5L benzyny na rozruch od zimnego za nim sie załączy gaz. W miesiącu daje z 20 L benzyny. Czy te nowe instalacje w ciekłą fazą od razu startują na gazie?

jak jeździsz agresywnie, to możesz mieć ustawienia w kompie z gazu, że jak przekraczasz jakieś obroty to wraca na benzynę.

na miesiac 20l ale to zalezy na ile km :P
ja musze przelaczac recznie i przelaczam prawie od razu, ale jak jade na gazie to widac jak wskazowka od benzy spada,
no czasami jezdze agresywnie, ale samo mi sie nie przelaczy bo recznie musze przelaczac
hmm kurcze nie wiem czy nie bede musial pojechac do gazownika zeby sprawdzil
rampampam
Początkujący

03 Paź 2016, 12:51

a co powiecie o zamontowaniu emulatora wskaznika paliwa ?
rampampam
Początkujący

03 Paź 2016, 21:29

Ale to podajesz spalanie na podstawie wyniku z komputera> czy realne uwzględniające tankowania?
Forumowicz
Aktywny

Prawo jazdy: 01 01 1980
Przebieg/rok: 11tys. km
Auto: Opel Vectra
Silnik: 2,2 16V 155KM direct
Rok produkcji: 2009

04 Paź 2016, 08:09

Forumowicz napisał(a):Ale to podajesz spalanie na podstawie wyniku z komputera> czy realne uwzględniające tankowania?

z komputera i wskaznika paliwa, bo jak inaczej? chyba ze zatankowac iles tam litrow benzy (i jezdzic z kanistrem w bagazniku), az cala benzyna sie skonczy
rampampam
Początkujący

07 Paź 2016, 09:18

Mi dużo lepiej jeździ auto na gazie odkąd używam: LPG Regenerator 200ml (podawany bezpośrednio do zbiornika na gaz), ten preparat zwiększa żywotność instalacji LPG, a taki dodatek dodatek można stosować we wszystkich instalacjach LPG!
kryształ

07 Paź 2016, 10:12

kryształ napisał(a):Mi dużo lepiej jeździ auto na gazie odkąd uzywam: LPG Regenerator 200ml (podawany bezpośrednio do zbiornika na gaz), ten preperat zwiększa żywotność instalacji LPG, a taki dodatek dodatek można stosować we wszystkich instalacjach LPG!

jaki to ma zwiazek z tematem ? :shock:
rampampam
Początkujący

07 Paź 2016, 10:30

rampampam napisał(a):jaki to ma zwiazek z tematem ?
Nie ma bo jak widać to reklama tego specyfiku. Szkoda, że kolega nie napisał, że można sobie tym regeneratorem zapchać filtry jak ruszy nam osad ze zbiornika i jak ktoś rzadko wyjeżdżał gaz do końca to zostanie tylko wizyta u gazownika.

Co do spalania gazu to myślę, że wszystko zależy od konfiguracji i ustawień oraz tego jak jeździ dany kierowca i na jakich odcinkach (krótkie czy długie). Przy zwykłej sekwencji i normalnej jeździe trzeba policzyć gaz potrzebny do uruchamiania auta, myślę że w kalkulatorze LPG na naszym forum całkiem fajnie to się pokrywa (przynajmniej w moim przypadku). Jest tam informacja o tym ile zużyjemy paliwa przy zadanych przebiegach i spalaniu dla samochodu.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Rok produkcji: 1999