Szarpie na 3 biegu

26 Sie 2008, 09:06

Witam wszystkich, którzy choć troszeczke znają się na samochodach :)
Niestety nie mogę tego napisać o sobie ale w związku z tym liczę na Waszą pomoc.
Do rzeczy:
mam chryslera grand voyagera, rok 2001,skrzynia manualna. Ostatnio zaczął szarpać na trzecim biegu (być może trafniej byłoby napisać, że wyskakuje trójka). mechanik powiedział, że trzeba wymienić sprzęgło... wydałam prawie tysiaka i NIE POMOGŁO!!! Na dodatek żaden mechanik w moim mieście nie wie co z tym zrobić.
Jeżeli ktoś mógłby podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny, to będę wdzięczna.
kasienka
kasienka9-1
Nowicjusz

• 26 Sie 2008, 09:15

Przepraszam, zapomniałam napisać, że jest to 2,5TD.
    kasienka
    kasienka9-1
    Nowicjusz

26 Sie 2008, 09:47

Jeżeli wyskakuje trojka to uległa uszkodzeniu tuleja przesuwna i zębatka w skrzyni biegow.Czy auto ma hak?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

26 Sie 2008, 10:32

Generalnie - skrzynia na warsztat i remoncik... :(
    A mechanika, który naciągnął Cię sprzęgło to za ja.ja na najwyższej latarni w mieście powieś - gdyby to było sprzęgło to 1. nie wypadałyby Ci biegi; 2. problemy byłyby na wszystkich przełożeniach, włącznie ze wstecznym; 3. sprzęgło, kiedy się kończy - zaczyna ślizgać (najczęściej)...
    A w Twojej skrzyni obstawiałbym synchronizator ...
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

26 Sie 2008, 12:00

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :)
    A ja już myślałam, że całą skrzynie będę musiała wymieniać.
    kasienka
    kasienka9-1
    Nowicjusz

26 Sie 2008, 12:08

Zapomniałam jeszcze zapytać ile będzie mnie kosztowała naprawa tego? chodzi o synchronizator, no i być może zębatka i tuleja również.
    kasienka
    kasienka9-1
    Nowicjusz

26 Sie 2008, 16:44

Synchronizator nie ma nic do tego że bieg wyskakuje.Komplet tuleja przesuwna i koło to koszt ok. 1000 zł.Rozebranie i złożenie skrzyni to 200 zł.Kolo 3 biegu może być robione w kilku korekcjach i tu jest problem z jego zakupem.Trzeba kupić o takiej korekcji jak było założone.Jak się skrzynię rozbierze to na pewno jeszcze coś dojdzie do wymiany np. widełki i łożyska.Dochodzi jeszcze koszt demontażu i montażu skrzyni.Zobacz na stronę asu.pl .Jeżeli skrzynia ma dużo przejechane a zwłaszcza dużo holowano to lepiej poszukać skrzyni używanej.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

27 Sie 2008, 08:42

Często okazuje się, że używana skrzynia w dobrym stanie jest tańsza, niż remont własnej... :roll:
    Pozdr
    fourup
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

27 Sie 2008, 10:15

Panowie, ja zwariuje!!!
    od paru dni jeżdże nim w takim stanie jak jest bo mechanik weźmie samochód dopiero w weekend...(poza tym nie wierze, że sam to naprawi) teraz objawy się zmieniły - szarpanie na trzecim biegu już się nie zdarzają, za to żeby nie było nudno, zaczął szarpać na wstecznym i na "luzie". Czy myślicie, że nadal chodzi o tuleje, koło lub synchronizator???
    Przepraszam, że tyle Wam zawracam głowe, ale jak coś robić, to robić tak żeby naprawić, racja???
    Pomożecie???
    kasienka
    kasienka9-1
    Nowicjusz

27 Sie 2008, 12:25

jak to szarpie na luzie?
    Serce bije w tempie obrotów maszyny
    bodziokardasz
    Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

27 Sie 2008, 21:20

Jeżeli auto szarpie na luzie to może świadczyć o braku oleju w skrzyni lub o przeciążeniu skrzyni np. przez holowanie.Jeżeli w skrzyni uszkodzi się łożysko to słychac glośny szum.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

28 Sie 2008, 08:13

Hmmm...
    łożysko jest nowe, a auto nie ma haka
    :( :( :(
    kasienka
    kasienka9-1
    Nowicjusz

28 Sie 2008, 20:05

A skąd jesteś, Dziewczę Drogie?
    Bo to "szarpanie" tak naprawdę trzebaby "objeździć" - tak aby mechanik sam poczuł co szarpie. Poza tym różni ludzie różnie odbierają drgania. Jeśli to jest auto tylnonapędowe (bo jakoś nie kojarzę autka) to "szarpanie" może pochodzić od wału (podpory), od dyfra, od łożysk... i wcale nie musi być związane ze skrzynią... Dlatego poszukaj mechanika, który będzie miał czas i chęć samemu przewieźć się autem i własnoorganicznie sprawdzić jakie to szarpanie jest...
    Pozdr
    fourup
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

28 Sie 2008, 20:35

Chrysler może być z napędem na przod lub na 4 koła.Ktore łożysko jest nowe?Radzę pozbyć się tego auta,ma najgorszy silnik z montowanych w nich , jak dojdzie jeszcze jego naprawa to dopiero będzie koszt.Jak ktoś nie robił Chryslera to lepiej niech w nim nie grzebie.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

29 Sie 2008, 07:18

Wpakowałam już w niego 1500 zł na naprawe. Chętnie bym się go pozbyła ale musze poczekać do końca października bo nie chce płacić podatku (zakupiłam go za 300 euro) a boję się, że do tego czasu będzie z nim jeszcze gorzej i za chwile wogóle nie da się jeździć. Poza tym kto kupi samochód w takim stanie? Przecież jak przyjedzie kupiec i się nim przejedzie ( a nie daj Boże samochodzikowi akurat odbije ) to nie kupi złoma :( :( :(.
    kasienka
    kasienka9-1
    Nowicjusz