Tajemnicze pukanie w zawieszeniu

30 Sie 2021, 23:52

Witam,
Posiadam problem z dziwnymi odgłosami w zawieszeniu mojej Ibizy 6L 2005r. 1.4 75km.
Stukanie, brzdęknięcie dochodzi z przodu i z tyłu samochodu. Na stacji diagnostycznej nic nie widzą, mówią że praktycznie nowe zawieszenie (odwiedziłem aż 3 stacje w krótkim czasie). Ostatnio wymienione tuleje wahaczy (te większe), gumy stabilizatora, amortyzatory z tyłu, końcówki drążka oraz łączniki stabilizatora. Pukanie występuje przy mniejszych prędkościach (do 50 km/h) oraz zauważam to po większym deszczu i po postoju, po dłuższej jeździe stukanie ustępuje. Proszę o poradę,
Z góry dzięki!
spgzp0
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

31 Sie 2021, 08:49

To jest cykliczne stukanie? Jego częstotliwość zmienia się wraz ze zmianą prędkości samochodu?
Stuka również na równej płaskie drodze bez wybojów?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sie 2021, 09:11

Jest to nieregularne, stukanie pojawia się niezależnie od wzrostu prędkości, jedynie na delikatnych i większych wybojach no i na progach zwalniających wjeżdżając i zjeżdżając z nich.
spgzp0
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

31 Sie 2021, 11:59

No to wygląda raczej jak coś przy amortyzatorach, może jakieś osłony lub ich odboje.

Z przodu zerknij na łączniki i gumy stabilizatora.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Sie 2021, 17:35

Przerabiałem niedawno coś podobnego, winne były łączniki stabilizatora. A jak ze sworzniami wahaczy, nie ma luzów?
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie śpij za kierownicą podczas jazdy!
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...