Toyota Rav4, Honda CRV czy Mazda CX5 ?

23 Cze 2020, 17:32

Cześć

W dającej się przewidzieć przyszłości, chciałbym nabyć nowy ( fabrycznie ) samochód. Założenia są takie:
- Ponieważ moje roczne przebiegi nie będą imponujące, czyli 15 - 20 tys. km w cyklu miejsko - podmiejskim, nie decyduję się na silnik diesla.
- Samochód powinien mieć bagażnik minimum 500l.
- Samochód będzie sporadycznie wykorzystywany do holowania przyczepy o DMC 2000kg.
- Samochód musi być w miarę komfortowy, czyli łatwość wsiadania, komfortowe zawieszenie itp ( bo wiek już nie ten )

Mój wybór padł na trzy modele, jak w temacie. Przy czym Toyota i Honda tylko ze skrzynią manualną a Mazda w automacie.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi. A może ktoś ma jakiś lepszy pomysł niż ja ?
vit91151
Obserwowany

23 Cze 2020, 22:31

Temat dość prosty.
Kupujesz nowe auto, a więc wybierz to, co najbardziej Ci się podoba i co ma najlepsze finansowanie/cenę/stosunek cena - wyposażenie. Inna sprawa, że nie znamy budżetu.

Toyota i Honda to stosunkowo nowe modele, więc nie ma co się wypowiadać o (bez)awaryjności, a i tak chroni Cię gwarancja.
Wszystkie trzy auta są japońskie i to najbardziej lubianych marek, więc w każdym przypadku istnieje duże ryzyko, że zmienią właściciela... :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

24 Cze 2020, 18:33

Fakt, wszystkie trzy to japończyki najchętniej kradzione. Jednak cenowo wychodzą najbardziej korzystnie. Najkorzystniej Toyota i Honda. Mazda trochę droższa a np. Skoda Kodiak, która by się też nadała to wydatek jeszcze większy. O markach premium nie wspominając. Tak jak napisałeś Honda i Toyota to nowe modele. Ale jednak już coś można o nich się dowiedzieć. Właśnie wczoraj wieczorem doczytałem się, że z zawieszeniem Toyoty są problemy. Nie przechodzi testu łosia. Podobno mają to poprawić, ale dla mnie póki co, ten fakt Toyotę wyklucza.
vit91151
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne