Umowa kupna-sprzedaży przerejestrowanie auta problem!!

11 Mar 2013, 00:44

Witam
Mam następujący problem : zamierzam kupić auto ale historia jest trochę zagmatwana.Autem jeździła kobieta jakiś czas, sprzedała go młodemu chłopakowi. Jednakże gdy spisali umowę kupna sprzedaży pól roku temu ona poszła do wydziału komunikacji i wyrejestrowała pojazd pokazując umowę kupa-sprzedaży (przyjmijmy że to była data 10.10.2012) a ten chłopak od tej pory do dziś nie przerejestrował pojazdu na siebie tylko jeździł na jej dowodzie(w przepisach widnieje że ma się 30dni na przerejestrowanie)Oczywiście przegląd i OC jest aktualne tylko dowód sie teraz kończy . I teraz w obecnej sytuacji czy pojazd jest jego własnością??;d czy też nie??? Drugie pytanie czy ja mogę od niego kupić na dzień dzisiejszy to auto czy będę miał z tego tytułu jakieś problemy z rejestracją???Odpiszcie :D :D

pozdro
Smykers
smykers
Nowicjusz

Prawo jazdy: 14 12 2010
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: nie mam

12 Mar 2013, 08:15

smykers napisał(a): I teraz w obecnej sytuacji czy pojazd jest jego własnością??;d czy też nie???
Jest jego własnościa...
smykers napisał(a): Drugie pytanie czy ja mogę od niego kupić na dzień dzisiejszy to auto czy będę miał z tego tytułu jakieś problemy z rejestracją???
Mozesz od niego kupić pod warunkiem ze dołączy orginał umowy k/s pomiędzy tą kobietą a nim.Musi być ciągłość właścicieli...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

12 Mar 2013, 09:32

Tylko umowa między poprzednimi właścicielami musi być podsteplowana w US czyli ma byc zapłacone PCC.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

12 Mar 2013, 15:36

szybki od kiedy takie przepisy obowiązują ?? :D :D Nic nie musi być podstemplowane ... Oczywiście Skarbówkę trzeba opłacić ale nigdy prze nigdy w US nikt mi umowy nie stemplował .., A WK najmniej obchodzi czy zapłaciłeś podatek czy też nie .... To kupując auto na fakture też musisz mieć stempelek ?? :D :D
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hamowanie awaryjnie na zakręcie
    Jak hamować awaryjnie na łuku? Prawidłowe pokonanie zakrętu wymaga od kierowcy oceny stanu nawierzchni, dobrania optymalnej prędkości oraz obrania odpowiedniego toru jazdy. Łuk jest niebezpiecznym miejscem hamowania awaryjnego, ...