Uniwersalny terenowiec

16 Paź 2007, 08:54

Witam
Noszę sie z zamiarem zakupu samochodu dla żony, który zapewniłby bezpeczna eksploatację zimą-a niestety co roku daje sie ona we znaki.
Prosze o poradę jaki samochód będzie nadawał się do eksploatacji przez kobietę ale równiez czasami chciałbym udac się nim w lekki teren.
Potrzebne jest wyższe auto z napędem 4x4.
Zastanawiałem się nad vitarą ale większość dostępnych to benzynowce, znalazłem również gallopera może to niezła oferta.
Mam do wydania nie więcej niż 25tys zł.
Jakie macie pomysły na ten zakup?
MARKONI
Nowicjusz

16 Paź 2007, 18:06

Nie ma uniwersalnej terenówki. :wink:
Jeśli zależy Ci na wygodnym i komfortowym auce to nie będzie ono dobre w terenie. I odwrotnie.

Napisz co oznacza dla Ciebie lekki teren i coś pomyślimy.

Jeśli Wasza jazda to 90% asfalt, a pozostałe 10% to polne drogi czy leśne dukty to szukaj jakiegoś SUV-a.
Jeśli 50% to czarne i 50% to błoto, koleiny i woda to potrzebujesz typowej terenówki.
Biorąc pod uwagę, że kierowcą jest również kobieta, najlepszym rozwiązaniem będzie coś z niezależnym przednim zawieszeniem - Mitsubishi Pajero, Opel Frontera, Suzuki Vitara, Toyota Land Cruiser, 4Runner, Nissan Terrano.

Jeśli podoba Ci się Vitara to szukaj dotąd, aż znajdziesz w dieslu - są takie.
Galopper nie jest zły, to brat bliźniak Pajero - niestety ciut gorzej wykończony.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Kielce

17 Paź 2007, 10:09

Myśląc o terenie miałem na uwadze przyszłośc to znaczy, że pewnie będę chciał popróbować i może załapię bakcyla.
Na początek to głównie uzytkowanie przez kobietę, szosa, zima duzo sniegu, i oblodzenie-to scenariusz na najbliższy okres.
Kupując niedrogą używaną terenówkę myślę, że po jakimś czasie będzie sprawiała "więcej przyjemności" mnie.
Suv-y oczywiście są ładniejsze i lepsze na szosy, ale są dużo droższe a takim budżetem nie dysponuję, więc szukam taniego sprawdzonego i pewnego na drodze samochodu.
Frontiera -chodza opinie o awaryjności, duże zużycie paliwa
Japończyki i pochodne-mniej awaryjne drogie części.
Jakie są wasze opinie
MARKONI
Nowicjusz

17 Paź 2007, 18:44

Jeśli szukasz terenówki z tanimi częściami to.... uaz będzie najlepszy. :wink:
Kupując auto 4x4 musisz liczyć się ze świadomością, że podzespoły tanie nie są. Ale że terenówki to twarde sztuki, nie będziesz w warsztacie spędzał dużo czasu. Wszystko oczywiście zależy od terenu jakim chcesz jeździć i amoku w jaki będziesz wpadał - trzeba panować nad emocjami i nie przesadzać z pedałem gazu. :lol:

Rozsądna w użytkowaniu jest vitara, droższe w częściach ale większe i z dieslem pajero. Z tej dwójki wybrałbym wymarzone 4x4 - z naciskiem na Mitsu.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

18 Paź 2007, 17:49

A co można powiedziec o Pajero Pinin
Z wyglądu raczej SUV ale jakie są właściwości jezdne bo cenowo można dostać dużo młodsze auto w porównaniu z Pajero?
MARKONI
Nowicjusz

18 Paź 2007, 19:22

Pinin to SUV. Do terenu się nie nadaje.
SCARAB TEAM
Karson
Stały forumowicz
Awatar użytkownika