Volvo s40 - koszty eksploatacji

15 Wrz 2013, 12:46

Witam wszystkich zmotoryzowanych!

Mam 19 lat i zamierzam kupić pierwszy samochód. Najbardziej interesuje mnie Volvo S40 jednak mam spore obawy.

Zacznę od tego, że mieszkam na wsi, pracuję w mieście i od października zaczynam zaoczne studia w innym mieście. Dlatego pierwsza rzecz, która mnie interesuje to spalanie tego samochodu. O ile dojazd do pracy (ok. 15km w jedną stronę) to nie problem bo jeżdżę z ojcem, o tyle co weekend będę odbywał dwa kursy do miasta oddalonego o 70km od mojej miejscowości co daje mi 280km tygodniowo. To jednak będzie stosunkowo ekonomiczna trasa. Jak to będzie przekładało się na spalanie? Zamierzam kupić silnik benzynowy z instalacją gazową, nie wpędzę się tym w za duże koszty?

Kolejna kwestia, jak w temacie, to koszty eksploatacji. Dość sporo słyszałem, że są to spore koszty, części drogie, a już w ogóle tragedia jest z zawieszeniem w razie awarii (koszt naprawy nawet 11 000zł). Proszę obeznanych w temacie o wypowiedź i radę ponieważ w tej kwestii jestem zupełnie zielony, a zależy mi, żeby tym samochodem długo pojeździć i być z wyboru zadowolonym. Zaznaczam, że o autko zamierzam dbać. Muszę też zaznaczyć, że zależy mi na dobrym wyposażeniu, a ten model w zupełności mnie zadowala. Cena tego samochodu jest dla mnie w porządku (nawet zbyt w porządku, co dodatkowo rodzi we mnie obawy).

Z góry dziękuję za odpowiedzi i proszę o ewentualne propozycje innych samochodów (do 13 000zł), jednak od razu zaznaczam, że modele typu Citroen, Renault, czy Peugeot odpadają.

Pozdrawiam wszystkich i życzę bezpieczeństwa na drogach! :)
94wojtex
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 12 2012
Auto: Nie mam

15 Wrz 2013, 13:16

Laguna nie dość że to prawie identyczne auto to tańsza i dużo wygodniejsza. v40/s40 to nie takie prawdziwe volvo jeśli zależy Ci na marce i jakimś prestiżu.. :) moim zdaniem lepiej zainteresować się tańszą laguną lub czymkolwiek innym, jeśli ma służyć na jakieś dojazdy.
dominik89
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 4
Miejscowość: Liverpool
Auto: bmw
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

15 Wrz 2013, 15:34

Akurat Laguna odpada w pierwszej kolejności ;) Ojciec mojej dziewczyny posiada ten samochód i ochrzcili autko 'królową serwisów'. Średnio raz w miesiącu wychodzi jakaś usterka. Fakt - auto wygodne ale awaryjność nie ziemska :/
94wojtex
Nowicjusz

15 Wrz 2013, 15:45

Wiesz, że tak naprawdę dużo więcej zależy od stanu technicznego a nie marki a już tym bardziej kraju pochodzenia(to jest najbardziej idiotyczne kryterium jakie istnieje).
Akurat jesli chodzi o koszta eksploatacji to w "Motorze" 35/2013 było porównanie cen koszyka części do aut z danego kraju, te same częście które do auta japońskiego kosztują łącznie 5153 zł do francuskiego zaledwie 3365 zł jeśli mówimy o markowych bo jeśli chodzi o najtańsze to odpowiednio 2719 zł i 1641 zł, części do francuzów za sprawą dużej unifikacji i bardzo dużej popularności na rynku europejskim i zazwyczaj prostej, nieudziwnionej budowie są najtańsze.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Wrz 2013, 19:52

Może lepiej wziąć coś małego, żeby spalanie zbić? Np VW Polo z gazem?
Garażer
Początkujący

Auto: Opel Astra
Rok produkcji: 1998

15 Wrz 2013, 20:31

No z Laguna masz rację. II generacja to królowa lawet. Mozesz rozejrzeć się za jedynka bo była mało awaryjna.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie korzystać z pobocza?
    Pobocze zajmuje trzecią pozycję wśród miejsc, gdzie najczęściej dochodzi do wypadków drogowych(1). Choć przepisy jasno określają, kto i w jakiej sytuacji może poruszać się po poboczu oraz kiedy można zatrzymać ...
    Nowy Actros a’la Swanski - "Truck & Art"
    Nowy Actros jest znany nie tylko ze swoich osiągów i niskiego spalania, ale również z drapieżnego wyglądu i nowoczesnego designu. Paweł "Swanski" Kozłowski postanowił dodatkowo podkreślić te cechy pojazdu, ozdabiając ...

16 Wrz 2013, 09:05

Interesują Cię koszty serwisu, eksploatacji, opinie i porady o Volvo to zajżyj tutaj volvoforum.pl tu znajdziesz wszystkie informacje.
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

16 Wrz 2013, 21:23

Dodam jeszcze, że rozważałem też zakup Audi A4/A3. Jak sądzicie, z tych dwóch modeli, który byłby lepszym wyborem?

Wracając jeszcze do tematu Laguny, zdaje sobie sprawę, że wiele zależy od stanu autka ale jednak do tego konkretnego mam jakby uraz i po prostu odpada :/
94wojtex
Nowicjusz

16 Wrz 2013, 21:28

Tyle, że Laguna II a np. Peugeot 406 to dwie odległe galaktyki jeśli chodzi o dopracowanie i trwałość, wciąż mimo dekady od zakończenia produkcji często widuje się 406 na taksówkach także nie ma co skreślać wszystkich samochodów danego kraju bo o ile Citroen jest z Peugeotem mocno powiązany w ramach koncernu tak Renault to już całkiem inne auta.
Jak chcesz Volvo to poszukaj S70, w tej kwocie znajdziesz ładny egzemplarz z końca produkcji, auto dużo wygodniejsze i lepsze jakościowo, to prawdziwe Volvo a nie przebrandowana Carisma z Belgii z silnikami Renault.
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000