Volvo xc70, czy to dobry wybór?

10 Sie 2010, 11:20

Witam.

Chodzi mi po głowie Volvo XC70 (rocznik 2003-2005).
podoba mi się to że jest lekko podwyższony i ma prawie napęd na 4 koła :grin: (znaczy się haldex) no i do tego jest pojemny. Prawdopodobnie automat.

Jakie spalanie w trasie/mieście ma silnik D5 2.5 ?
a jakie 2.5T ?
Czy w XC70 są jakieś drogie elementy na które trzeba uważać? (np. w audi a6 allroad całe pneumatyczne zawieszenie jest drogie - 10-15k pln)

czy lepiej dołożyć trochę i myśleć o xc70 drugiej generacji (od chyba 2007 roku) ?
razor
Początkujący

Miejscowość: z nienacka

10 Sie 2010, 12:13

razor napisał(a):Witam.

Chodzi mi po głowie Volvo XC70 (rocznik 2003-2005).
podoba mi się to że jest lekko podwyższony i ma prawie napęd na 4 koła :grin: (znaczy się haldex) no i do tego jest pojemny. Prawdopodobnie automat.

Jakie spalanie w trasie/mieście ma silnik D5 2.5 ?
a jakie 2.5T ?
Czy w XC70 są jakieś drogie elementy na które trzeba uważać? (np. w audi a6 allroad całe pneumatyczne zawieszenie jest drogie - 10-15k pln)

czy lepiej dołożyć trochę i myśleć o xc70 drugiej generacji (od chyba 2007 roku) ?
nie troche a duzo musialbys dolozyc- to ze na allegro sa nie znaczy ze da sie tym jezdzic :lol:
wolabym starszego w idealnym stanie z salonu PL. spalanie sprawdz na autocentrum bo nie wiem, ale generalnie silnik jest udany. w starszych trzeba uwazac na skrzynie aut- moze byc do wymiany. ale chyba Ciebie problem nie dotyczy. podaj budzet to sie czegos poszuka. moim zdaniem fajne auto. po prostu. dobre na polskie drogi :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

10 Sie 2010, 12:23

to był taki skrót, wiem że ceny xc70 2 zaczynają się od ~70-80k :)
a stare xc70 za 40-50k myślę.

czy w wersji 2 pojawiły się jakieś nowości względem starego ?
razor
Początkujący

10 Sie 2010, 12:56

razor napisał(a):to był taki skrót, wiem że ceny xc70 2 zaczynają się od ~70-80k :)
a stare xc70 za 40-50k myślę.

czy w wersji 2 pojawiły się jakieś nowości względem starego ?

wszystko jest nowe, tyle ze ceny zaczynaja sie raczej (ZA PRZYZWOITE EGZEMPLARZE) raczej od 100tys.

Four C chyba bylo juz w poliftowych w starej budzie, pelno jest elektroniki dbajacej o bezpieczenstwo Twojej dupy zebys sobie krzywdy nie zrobil :lol: :cool: (urok nowych aut), wiecej miejsca z tylu, ladniejsza deska z IKEI. Moim zdaniem jak nie masz 100 tysiecy lepiej sobie darowac nowa gen i celowac w cos takiego
[link do oferty na Allegro wygasł]
JerzyB333
Stały forumowicz

10 Sie 2010, 13:18

hm...to jednak zostanę przy starszej wersji.
od którego roku są modele poliftowe? jak je rozpoznać ?
razor
Początkujący

10 Sie 2010, 14:13

razor napisał(a):hm...to jednak zostanę przy starszej wersji.
od którego roku są modele poliftowe? jak je rozpoznać ?

modele poliftowe sa od roku 2003. Zmiany? Materialy we wnetrzu(raczej nie poznasz :razz: ), FOUR C moze sie pojawic, gladkie szkla z przodu(reflektory z takim pomaranczowym odblysnikiem), inny grill. Powodzenia: jak sam widzisz przyzwoite xc70 w starej budzie kosztuje >60 000zl. Ale wierz mi VOLVO po 200tys km jest ledwo dotarte :razz:
JerzyB333
Stały forumowicz

10 Sie 2010, 15:02

a jak w nich lakier się trzyma ?

teraz mam bmw e90 i ma ~120kkm, lakier mocno porysowany, w ogóle w słabym stanie (lakier, bo reszta w idealnym) :/
i nie wiem czy to wina mycia w robo wash center - chyba mi nawet lakier zmatowili raz na drzwiach na obszarze 10x10cm !
od tamtej pory myję już sam na bezdotykowych myjniach, chociaż czasem to za mało.
razor
Początkujący