VW GOLF 3 (1.6 B+G 1993R.)

22 Wrz 2009, 01:08

[center]Witam. Mam problem ze skrzynią biegów. Zaczęło się wszystko od drobnego zgrzytania podczas wrzucania 5 biegu, po upływie paru miesięcy 5 bieg zaczął mi sam wyskakiwać jak zdejmowałem nogę z gazu i powtórnie go naciskałem. W tym momencie 5 bieg nawet nie chce mi wskoczyć a jak już wejdzie to nie załapuje trybu tylko zachowuje się tak jak na luzie. Także jażdże na 4-biegowej skrzyni biegów. Orientowałem się u mechaników z mojej okolicy i zdziwiło mnie to że tłumacząc im dokładnie na czym polega rzecz każdy miał inne zdanie - Jeden mówił że to cała skrzynia jest do wymiany na drugą i od razu podał ile mniej więcej będzie to kosztowało. Drugi tłumaczył że wystarczy specjalny zestaw naprawczy bo w środku wygiął się jakiś wodzik od 5 biegu i można to naprawić nie wyjmując skrzyni tylko przez tzw. dupkę, jeszcze inny mówił że można to naprawić tylko przez wyjęcie skrzyni, bez konieczności wymiany na nową... Jak samochód jest odpalony i stoi na luzie to w środku latają jakby jakieś drobne kawałeczki jakichś części więc wydaje mi się że to może być właśnie ten wodzik. Używana skrzynia do Golfa to kilkaset złotych + wyjęcie i naprawa to razem ok 1000 PLN zestaw naprawczy kosztuje mniej niż 100 PLN. Proszę o jakąś poradę jakiegoś doświadczonego specjalisty, może ktoś z Was miał podobny przypadek i wie jak to naprawić. W tych czasach trudno o godnego zaufania mechanika gdyż lubią ściągnąć trochę kasy za daremną naprawę. Nie raz słyszałem o tym że mechanik wziął zapłatę za naprawę której tak naprawdę nie wykonał ponieważ znał sposób szybszy i tańszy. Ja nie chce ładować się w jakiekolwiek zbędne koszty po prostu chce naprawić to i mieć już z głowy tą usterkę.[/center]
SKOLIM™
SkoliMecO
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Studzianka
  • 22 Wrz 2009, 19:33

skoro zgrzytala to pewnie oleju juz nie bylo niedlugo pewnie reszta biegow wysiadzie . oczywiscie da sie to zrobic ale skrzynie trzeba wyjac bo pewnie tryb sie wysypal no ale mozliwe tez jest ze ten wodzik
    kamilszczak01

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
      Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...