Woda w kabinie - Kia Sportage

18 Wrz 2022, 18:46

Po ostatnich ulewach (samochód stoi na podjeździe) zauważyłam wodę na dywaniku z przodu po stronie pasażera. Krople kapią spod schowka. Nie wiem, czy to jest nagrzewnica, ale jak dotykam ręką, całe to urządzenie jest mokre. Nie ma natomiast przecieku po myciu na myjni, mimo, że szczególnie lałam wodę po tej stronie. Czy ktoś może już to przerabiał i poradzi co może być tego przyczyną oraz co ewentualnie sprawdzić we własnym zakresie? Auto to Sportage z 2008 r. benzyna, 4x4. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
krystyna321
Nowicjusz

18 Wrz 2022, 20:18

krystyna321 napisał(a):Nie wiem, czy to jest nagrzewnica, ale jak dotykam ręką, całe to urządzenie jest mokre.
Taka czarna obudowa? To będzie raczej od wentylatora, a nagrzewnica będzie bardziej po środku.

Trzeba w pierwszej kolejności sprawdzić drożność odpływów w podszybiu czy nie zalegają tam jakieś liście, igły z drzew.

Samochód na podjeździe stoi na płasko czy pod kątem? Przód czy tył wyżej?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

19 Wrz 2022, 11:06

Dziękuję za informację. Tak, mokra jest właśnie ta czarna obudowa pod schowkiem. Samochód stoi pod niewielkim kątem - przód jest kilka-kilkanaście cm wyżej niż tył. Natomiast rzeczywiście przy podjeździe są drzewa liściaste. Jak dotrzeć do tych odpływów - czy muszę zdejmować tą plastikową obudowę w której osadzone są wycieraczki?
krystyna321
Nowicjusz

19 Wrz 2022, 11:33

Woda leci prawdopodobnie bezpośrednio do filtra kabinowego. W tych samochodach zdarzały się dwa problemy: pierwszy to przeciekający uchwyt pod szybą wygląda na taki do podtrzymania szyby, a drugi to pękające uszczelnienie fabrycznego łączenia trochę niżej od tego uchwytu taki poziome. Uszczelnienie tego nie powinno być trudne ale trzeba będzie zdjęć plastikowe podszybie żeby tam się dostać dobrze oczyścić i jeszcze zweryfikować czy to faktycznie któraś z tych rzeczy.

Zobacz jeszcze czy jak postawisz samochód odwrotnie to dalej będzie przeciekało. Jak będzie przód stał trochę niżej to problem powinien być mniejszy. Tak czy inaczej trzeba będzie się tam dostać i naprawić, a na początek usunąć wszelkie nieczystości z podszybia.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy S Coupé
    Sugestywny design nadwozia nowej Klasy S wyznacza wzorce swoją imponującą kompozycją – wizualne napięcie w liniach nadwozia i dynamiczne kontury. Już na pierwszy rzut oka nowa Klasa S przejawia ambicję do bycia liderem. ...
    Toyota Celica przerobiona na wyścigową terenówkę!
    Prezentowana Toyota Celica GT została wyprodukowana w 1984 roku, a jej właścicielem jest John Rood. Inspiracją do stworzenia ekstremalnej wersji japońskiego coupe były samochody wyścigowe grupy B. Jej właściciel szczerze ...