REKLAMA
Dzień dobry,
ostatnie 2 lata jeździłem 3 drzwiowym Fordem Focusem ST drugiej generacji, samochodzik dosyć zwinny do codziennej jazdy, niestety niedługo po zakupie zauważyłem bolączki tego auta:
- twarde zawieszenie (niby logiczne bo auto "sportowe" ale po dłuższym czasie nie jest to komfortowe)
- brak tempomatu
- no i najgorsze na koniec, rdza, samochód był zjadany z każdej strony przez rdze.
Po za spalaniem ponad przeciętnym to samochód sprawował się super, niestety rdza była tragiczna.
Jeżdzę głównie krótkie trasy autostradą do 100km w jedną stronę co parę tygodni oraz raz na jakiś czas zakupy standardowo, zdarza się przewieść coś większego raz na ruski rok (ostatnio fotel biurowy).
I teraz, pytanie do was, jakie auto polecacie co będzie porównywalnie zwinne i szybkie jak Focus lecz bardziej wygodne i praktyczne a przede wszystkich gdzie rdza nie tańczy na prawo i lewo?
Nie mam za dużych wymogów:
- klimatyzacja automatycza
- grzane fotele
- 5 drzwi, może być i 3 byle praktyczny "w miare"
- koniecznie benzyna, robię brzebiegu rzędu 10 tysięcy kilometrów rocznie
- jakakolwiek pojemność byle nie było to 1.6L lub mniejsza
- koniecznie manual 6 biegów
- nie halogeny, mogą być xenony, bixenony, LED'y cokolwiek byle nie halogeny
- tempomat
- fajnie jakby to nie była skóra, jak już musi być skóra w środku to fajnie jakby to nie była jasna skóra
- wysokie spalanie mi nie straszne
- w miarę dobra antykorozja czy ocynk
- w miarę prosty czy tam "tani" w utrzymaniu pod względem eksploatacji, większość napraw robie sam
Z obecnych kandydatów znalazłem:
- Volvo S60/V70 2.3L T5 lub 2.4L T5 niestety ciężko znaleźć taki z pełnym wyposażeniem a co dopiero z manualem
- Volvo S40/V50 2.5 T5 AWD (niby to samo co focus ale ma tempomat, nie wiem jak rdza)
- Laguna III 2.0T
- Audi A4 B7 2.0 TFSI (EA113 silnik)
- Skoda Octavia II RS 2.0 Turbo FSI (EA113 silnik)
- Subary legacy 3.0 H6? (tutaj mam pewnie wątpliwośći)
Na tym się lista kończy, budżet powiedzmy do 50 tys złotych, wiadomo im mniej tym lepiej.
Z góry dziękuje za wszelkie rady czy polecenia