Wymiana silnika opel signum 3.0cdti 177km

16 Lis 2016, 20:07

Witam Chciałem tylko się przywitać, bo jestm tu nowy i powiedzieć, że bardzo podoba mi się forum i mam nadzieję ze trochę na nim zabawię. Pozdrawiam

Witam a mianowicie jak w temacie. Posiadam opla signum 3.0cdti 177km o oznaczeniu silnika Y30DT i niestety padł silnik,chciał bym sie dowiedzieć czy będzie pasował silnik od nowszej wersji mianowicie 184 konnej i czy do tego drugiego silnika podejdzie osprzęt od tego pierwszego. Pozdrawiam
Przemek19955
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 05 2012
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel signum
Silnik: 3.0cdti 177km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Lis 2016, 19:44

Przemek19955 napisał(a):3.0cdti 177km o oznaczeniu silnika Y30DT i niestety padł silnik,chciał bym sie dowiedzieć czy będzie pasował silnik od nowszej wersji mianowicie 184 konnej
Chcesz kupić i założyć silnik który był miał oznaczenie Z30DT i dostępny był od 2005 roku. Generalnie sporo wad zostało w nim wyeliminowanych które występowały w wersjach przedliftowych.

Te silniki tylko o innych oznaczeniach były stosowane również w Saabie i Renault, ale konstrukcyjnie to są takie same jednostki. Z tego co mi wiadomo nowszą wersję poliftową można śmiało stosować zamiennie ze starą bez potrzeby wymiany elektroniki. Oplowskie silniki z oznaczeniem Z30DT różnią się kształtem miski olejowej względem konstrukcji Y30DT, ale mocowanie jej jest chyba takie samo w obu silnikach.

To tak z informacji które udało mi się uzyskać na ten temat o znawców opli :)
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999

19 Lis 2016, 11:12

Wielkie dzięki za odpowiedż. Czyli nawet żadnych sterowników silnika nie trzeba przekładać? W sumie to i tak bedę miał całe auto na częśći to można przełożyć.
Przemek19955
Obserwowany

Prawo jazdy: 28 05 2012
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Opel signum
Silnik: 3.0cdti 177km
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2003

19 Lis 2016, 11:58

Z tego co wiem wystarczy goły silnik i powinno wszystko hulać bez problemu.

Bezdziesz mial drugie takie auto z silnikiem po lifcie to sprawa o tyle łatwiejsza, że możesz coś dodatkowo wykorzystać przy przekładce.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kupno nowych opon. Wybór sercem czy rozumem?
    Dobre ogumienie to takie, które dzięki swoim parametrom umożliwia właściwe prowadzenie pojazdu oraz zapewnia skróconą drogę hamowania. Jak poznać takie produkty planując jego zakup? Czego unikać? Na co zwrócić ...
    Toyota Yaris 1.5 Hybrid - test spalania
    Jak przystało na miejskie auto, Toyota Yaris Hybrid nowej generacji okazała się najoszczędniejszym z modeli testowanych przez What Car w kategorii ulicznej eksploatacji, osiągając w mieście wynik 2,94 l/100 km. Zastosowany ...