Wymiana wszystkich żarówek Ford Focus MK2 FL

02 Lut 2016, 19:52

Witam. Od razu chciałem powiedzieć ze jestem świeżakiem jeżeli chodzi o motoryzację :bored: . I dopiero co zakupiłem od pierwszego właściciela autko w/w. I postanowiłem że wymienię prawię całe oświetlenie zewnętrzne na LED z zwykłej żarówki. Zakupiłem jak na razie żarówki LED postojowe. Ale potrzebuje żarówkę do świateł krótkich i długich. Ale nie wiem które wybrać i jakie byście polecili na allegro :) (chodzi o jakość oświetlenia i wygląd). W tylnych lampach mam żarówki dwuwłóknowe (postojowa z stopem) barwy czerwonej typ BAZ15D (niesymetryczny bolec). Proszę o pomoc zielonemu :mrgreen:
Wnk12
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 12 1992
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus MK2 FL
Silnik: 109KM 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Lut 2016, 21:52

Żarówki ledowe do świateł mijania i drogowych to tylko dekoracja, która nie powinna w ogóle być dopuszczona do handlu. Kup sobie do lamp przednich dobre markowe żarówki np. Narva i będziesz zadowolony. Co zaś żarówek led do lamp tylnych - nie tylko sama żarówka daje światło, ale równiez jej odbicie z odbłyśnika. Diody może i świecą jasno, ale dają słaby rozbłysk, także może dojść do sytuacji że wymienisz wszystko na diody, pieniądze wywalisz, a lampy będą ci świeciły jak kaganki na jeleni łój ...
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

02 Lut 2016, 23:59

Rozumiem. Masz racje zainwestuje w lepsze żarówki i będzie dobrze :) dzięki za odpowiedz ;)
Wnk12
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 12 1992
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Ford Focus MK2 FL
Silnik: 109KM 1.6 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

04 Lut 2016, 12:05

Obejrzyj sobie link poniżej - tu gość robi doświadczenia z różnymi żarówkami, w tym z takimi ledowymi mającymi zastąpić tradycyjne:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Anjin
Zaawansowany

08 Lut 2016, 21:46

Anjin napisał(a):Żarówki ledowe do świateł mijania i drogowych to tylko dekoracja, która nie powinna w ogóle być dopuszczona do handlu.

Nie zgadzam się, że to tylko dekoracja, na yt są filmy pokazujące jakość. Natomiast przy samodzielnej zmianie może być problem, żarówki Ledowe muszą mieć poziomowanie i bodajże spryskiwacz.
Zgadzam się, że lepiej kupić zwykłą żarówkę dobrej firmy, niż samodzielnie wymieniać.
jeżeli zależy Ci na efekcie wizualnym to od Osram możesz wziąć LED daytime running light i zamontować sobie w aucie. Do tego jakaś dobra żarówa i w drogę.
makumba
Nowicjusz

Auto: Lanos

08 Lut 2016, 21:50

Zanim zaczniesz pisać bzdury, to zapoznaj się z materiałem z linku powyżej - w filmie widać ledowe niby-żarówki, które świecą na pół metra i nawet się jako dekoracja nie nadają. A tobie chyba ledy pomyliły się z xenonami, że piszesz o spryskiwaczach i samopoziomowaniu.
Anjin
Zaawansowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SSSuper Drift Cup 2011 - Bagicz / relacja
    Lotnisko Bagicz znajduje się ok. 7 km od centrum Kołobrzegu i ok. 4 km od Ustronia Morskiego. Położone jest przy drodze krajowej nr 11 (wyjazd z Kołobrzegu ulicą Koszalińską). Pod samo lotnisko prowadzi również ścieżka ...
    Jak Toyota nauczyła świat wydajnej produkcji
    Toyota stała się pierwszym producentem na świecie, którego roczna produkcja przekroczyła 10 milionów aut. Toyota Corolla – samochód, który zmotoryzował japońską klasę średnią – jest ...

18 Lut 2016, 14:58

jeśli żarówka ledowa nie ma soczewki dobrej to można ją o kant rozbić.

Osobiście nie kombinowałbym bo może to się odbić na bezpieczeństwie, skończyć się mandatami etc. Lepiej zamontować dobrego Osrama i będzie ok. Efekt ten sam wizualny a bezpieczeństwo o wiele większe. I jest homologacja!
jacus19
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 01 01 2001