Wysokie spalanie opla.!

17 Mar 2010, 18:58

Co może być nie tak jeżeli mój diesel pali około 12l/100km.? Nie będzie to termostat gdyż leciałby zimny nawiew.? poradźcie..
kabzioczek
Nowicjusz

Miejscowość: PT
  • 17 Mar 2010, 20:44

Może sąsiad ci ściąga paliwo w nocy :mrgreen:
    A tak powaznie - sprawdź czy nie ma gdzieś wycieku i do sprawdzenia wtryski.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

17 Mar 2010, 22:24

a gdybym go podpiął pod komputer to mogło by mi coś znaleźć.? czy raczej nie.?
    kabzioczek
    Nowicjusz

Miejscowość: PT

18 Mar 2010, 04:05

Mogło by...jeśli masz magiczną kontrolkę "Check engine" to możesz sam postawić diagnozę. Polega to na złączeniu kawałkiem drutu odpowiednich PIN'ów a następnie zliczaniu mrugnięć kontrolki "check engine". Potem na podstawie tych zliczeń z odpowiednich danych sobie odczytasz co jest nie tak...tylko ja nie pamiętam jak to się robiło i czy można w Twoim autku...wejdź na jakieś forum Opla albo jeszcze lepiej Astry i tam na pewno już są setki takich tematów...
    Kenji
    Początkujący

Miejscowość: Łódzkie

18 Mar 2010, 22:54

kabzioczek napisał(a):Co może być nie tak jeżeli mój diesel pali około 12l/100km.? Nie będzie to termostat gdyż leciałby zimny nawiew.? poradźcie..

to powiem Ci tak dla Ciebie leci ciepłe powietrze z nadmuchów ale silnik ma wtedy np 50 st i lipa. a powinieneś mieć 90-93 st. to nie tak się sprawdza termostat. pozdrawiam.
    a co do błędów to na spinacz nie sprawdzisz nie w tym modelu trza na kompa podjechać..
    rafi195
    Aktywny
    Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska