Zaciągnięty hamulec ręczny

08 Maj 2020, 16:08

Witam, przejachałem 7 metrów na hamulcu ręcznym, zatrzymałem się i nie mogę go opuścić. Czy to przez to że przejechałem co prawda kawałek ale przejechałem.
W czym może tkwić problem?
Kuba123657
Obserwowany

08 Maj 2020, 17:11

Podejrzewam że nie masz tyle siły żeby to zrobić, jazda na ręcznym nie ma tu znaczenia.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Maj 2020, 17:40

Hamulec ręczny jest realizowany przez linkę podpiętą pod rączkę. Na samej rączce są zębatki i zapadka, zwalniana przez przycisk na rączce. Nawet jakby linka się zacięła, to sama rączka musi ci opaść po wciśnięciu tego przycisku i podciągnięciu jej do góry. Może zbyt wysoko podciągnąłeś rączkę i jest na ostatnim ząbku. I teraz ciężko jest tą rączkę podnieść do góry, bo trzyma cię linka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

15 Maj 2020, 11:21

Tak jak opisaliście może być jak użytkownik ma ręczny tradycyjny :) W przypadku elektrycznego może być już inaczej i jak pojawi się błąd to bez podpięcia kompa i serwisowego zwolnienia zacisków może się nie udać. Elektryczne hamulce ręczne potrafią być złośliwe :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Silnik benzynowy 1.6 SIDI Turbo - Opel
    Ta nowoczesna czterocylindrowa jednostka benzynowa z bezpośrednim wtryskiem paliwa jest produkowana w dwóch konfiguracjach. Wersja Eco Turbo o mocy 125 kW/170 KM i maksymalnym momencie obrotowym 280 Nm została skonstruowana ...