Witam wszystkich serdecznie.
Wiem, że podobnych tematów jest wiele aczkolwiek większość z nich jest stara a wiadomo, że rynek nie stoi w miejscu.. Poza tym kryteria wyboru też są przeważnie różne. No ale do rzeczy. Niestety przyszedł ten czas kiedy trzeba odstawić stare autko i wybrać coś nowego. Budżet przeznaczony na ten cel to
około 25000 zł (lepiej mniej niż więcej, ale czasami nadarza się jakaś niezwykła okazja).
Samochód będzie:
1. Od poniedziałku do piątku robił jakieś 20km w mieście w większości stojąc w porządnych korkach
2. Na weekendy będzie przejeżdżać około 120 – 200 km (praktycznie w każdy weekend)
3. Kilka razy w roku znajdą się jakieś dłuższe trasy po 1000 km i wzwyż
Stąd wychodzi że
w tygodniu: 100km w mieście + średnio 160km poza = 260km
w miesiącu: ~450km w mieście + 720km poza = 1170km
Czyli autko będzie przejeżdżać około 1200 km miesięcznie z czego około 40% trasy będzie robiona po zakorkowanym mieście. I tu nasuwa się pierwsze pytanie
diesel czy benzyna? Szczerze próbuje sobie odpowiedzieć na to pytanie i cały czas nie wiem. Zależałoby mi aby auto nie spalało bardzo dużo paliwa, ale jednocześnie chciałbym aby miało troszeczkę mocy jakoś koło 130KM.
Oprócz tego wolałbym nowsze niż starsze (tak powiedzmy powyżej 2004). Oczywiście niedrogie w utrzymaniu i najlepiej nie psujące się
![Wink ;)]()
. Co do wielkości to wolę auta mniejsze niż większe, czyli żadnych vanów czy kombi ale jednocześnie nie za małe jak polo czy ibiza, niech będzie zdolne przewieść w miarę komfortowo 4 dorosłe osoby. Nadwozie typu hatchback lub sedan i mogłaby to być jakaś nowoczesna fajna bryła.
Podsumowując:
- miesięcznie przejeżdża: 1200km
- paliwo: benzyna lub diesel - nie wiadomo
- rocznik: od 2004
- w miarę ekonomiczne ale z mocą około 130KM lub najchętniej wzwyż
- ładny hatchback lub sedan nie za mały nie za duży
- udana nie psująca się konstrukcja
Zależy mi, aby autko było trwałe, gdyż nie często zdarza mi się je wymieniać. Wstępnie skłaniam się ku setowi lenowi II, ponieważ jest w miarę ładny, solidny i ma silniki vw ..
Mam nadzieję, że będziecie w stanie przedstawić mi jakieś ciekawe alternatywy samochodów i do tego pomóc w wyborze rodzaju silnika.
Dzięki wielkie z góry!