Zakup płynu chłodniczego

24 Lut 2015, 13:04

Witam, ostatnimi czasu wyświetla mi się na komputerze pokładowym samochodu komunikat o niskim poziomie płynu chłodniczego i moje pytanie jest teraz takie, czy wystarczy, że kupie płyn chłodniczy tego samego koloru co jest już wlany, czy muszę kupić identycznie taki sam jaki jest dotychczas w zbiorniku?
matevos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra H
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

24 Lut 2015, 21:27

Kolor płynu nie ma znaczenia - to tylko wymysł producentów. Jeden ma różowy, drugi niebieski, a jeszcze inny zielony.
Jak wiesz jaki masz płyn w układzie, to kup taki sam. Ewentualnie przeczytaj etykietę na bazie czego jest zrobiony i wówczas możesz kupić płyn innego producenta, kóry jest np. tańszy, ale musi mieć tą samą bazę np. glikol.
Oprócz tego, musisz wiedzieć, jaką masz chłodnicę - bo np. do chłodnic aluminiowych jest inny płyn niż do zwykłych.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Lut 2015, 22:15

Problem tkwi w tym, iż nie mam pojęcia jaki płyn jest wlany do zbiornika. Jakie działania w takim razie muszę podjąć?
matevos
Nowicjusz

Prawo jazdy: 30 06 2014
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Opel Astra H
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

12 Wrz 2017, 10:54

są takie płyny jak np ten k2 kuler które nadają się do wszystkich rodzajów chłodnic i możesz je mieszać z innymi płynami (kolor nie ważny) byle były równie wysokiej jakości
maniakauto
Nowicjusz

Auto: Ford Mustang