Zamienniki dla dostawczaków

28 Lis 2016, 10:24

Mam firmę budowlaną w której jeździmy pięcioma samochodami. Poprzedni właściciel zaopatrywał się w części w małym warsztacie który niestety zlikwidowano. Interesuje mnie szybki dostęp do części głównie dla IVECO (trzy pojazdy) i fiata doblo (2 sztuki). Na chwilę obecną nie mam potrzeb konkretnych, ale wolę nawiązać kontakty z wyprzedzeniem niż później szukać jak już będzie potrzebne na gwałt. Firma w Chorzowie. Ktoś coś?
ast0n
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 02 2003
Przebieg/rok: 9tys. km
Auto: Honda

28 Lis 2016, 12:04

Szukasz miejsca w którym będizesz mógł od razu montować czy to nie jest warunek konieczny? Nie macie tam ASO?
nambro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: suzuki

29 Lis 2016, 11:18

Niekoniecznie, może być jakaś hurtownia działająca w okolicach Chorzowa (wolałbym uniknąć zamówień internetowych chociaż jeśli się nie da uniknąć to trudno, przełknę to jakoś;)), a do tego warsztat w pobliżu (najlepiej w samym Chorzowie). W dalszej perspektywie planuję nawiązać bliższą współpracę z jakimiś mechanikami na stałe, tak jak to było wcześniej.
ast0n
Nowicjusz

29 Lis 2016, 16:31

W Chorzowie jest oddział firmy celkar. To jest dystrybutor włoskich części, na pewno mają do iveco i fiata, ale co do części i ich dostępności musisz dopytać bo nie mam takich informacji. Nigdy też nic u nich nie brałem, wiem tylko że są. Ja się trzymam ASO
seravin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 08 2000
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Citroen

29 Lis 2016, 17:12

O ile wiem celkar ma dostęp do tec doca więc sprowadzą Ci co chcesz tylko nie wiem jak z terminami. A co do ASO to wolę się nie wypowiadać bo mam doświadczenia nie za dobre, a nie chce mi się narzekać dzisiaj :P
nambro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

30 Lis 2016, 11:23

Przez internet możesz zamówić gdzie chcesz przecież, hurtowni jest dużo. Jak ci z tym celkarem nie wyjdzie to jest jeszcze intercars albo profi ale nie wierzę że o tym nie słyszałeś
gil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 12 2004
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: BMW

30 Lis 2016, 13:44

Słyszałem, ale tak jak wspominałęm na początku, wolę kontakt w interesach twarzą w twarz niż przez internet, w każdym razie dzięki za rady. Zobaczymy, czy uda się coś załatwić tam, a jak nie, to i tak na Śląsku pewnie coś uda mi się znaleźć
ast0n
Nowicjusz

30 Lis 2016, 14:56

seravin a jest też możliwość zamówienia oryginałów czy tylko zamienniki? Wiesz może?
gil
Nowicjusz

30 Lis 2016, 16:22

Odpowiem za niego: Jedno i drugie. Z zamienników mają głównie fast, ale są też jakieś inne firmy. Wybór na rynku części zamiennych jest taki szeroki, że w życiu bym nie wybrał oryginalnej części, bo jakość nie jest jakaś powalająca, a cena owszem.
nambro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

07 Gru 2016, 16:46

Słyszałem, słyszałem. Tak czy siak rozejrzałem się już gdzie trzeba, odwiedziłem dwa miejsca i wygląda to nieźle, zwłaszcza pod kątem dostępności części. Panowie mnie zapewnili, że nawet jeśli czegoś akurat nie mają, to zamówią na dzień następny
ast0n
Nowicjusz

19 Gru 2016, 12:41

A jakie są mniej więcej różnice cenowe między oryginałem a zamiennikiem? Da się to jakoś pokrótce opisać?
gil
Nowicjusz

20 Gru 2016, 17:05

Nie bardzo. Zależy do jakiego samochodu, jaka część i porównanie oryginału z jakim zamiennikiem, jakiej firmy itp. itd. etc. Za dużo zmiennych żeby móc powiedzieć "zamienniki tańsze o 30%" :P
nambro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

23 Gru 2016, 13:19

Generalnie za zamieniki zawsze zapłacisz taniej niż oryginały ale są też rózne marki części. Na przykład tanie są fast original, moim zdaniem mają dobry stosunek jakości do ceny ale znam takich którzy wolą zdecydowanie np trw bo chociaz droższe to są trochę bardziej wytrzymałe. Chociaż to też zależy od doświadczeń jakie masz z marką, ja na przykład z fastami nie miałem problemów, dlatego nie mam potrzeby zmieniać. A kto inny Ci powie że by takich nie kupił :P
ast0n
Nowicjusz

10 Sty 2017, 16:55

TRW to też nie jest jakiś idealny wybór, mieli swoje wtopy. Trochę szczęścia w takim przypadku zawsze się przyda. A do tajli trzeba mieć farta.
nambro
Nowicjusz
Awatar użytkownika

16 Sty 2017, 11:57

Panowie planuje zamówić części przez internet. Która hurtownia uchodzi za najtańszą? Słyszałem o intercars tak w ogóle ale nie wiem jak u nich cenowo wychodzi porównując z innymi.
osiemak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 19 06 1984
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Fiat Multipla / Opel Vectra
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Manualna