Zapchany katalizator - spadek mocy

08 Sie 2011, 10:05

Witam.
Ostatnio zauważyłem spadek mocy w swoim aucie i podejrzewam że katalizator jest zapchany .
Na razie słabo z kasą więc wymiana będzie musiała poczekać.
Czy jazda z zapchanym katalizatorem może spowodować jakieś inne uszkodzenia dla układu wydechowego bądź silnika ?
Bardzo proszę o pomoc
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

08 Sie 2011, 15:24

objawy zapchanego katalizatora to miedzy innymi strata mocy silnika, zadławienia się, szarpanie...Czasami tez moze samochod wiecej palic, gdy komputer probuje przepalic katalizator zwiekszajac dawke paliwa... zapchany katalizator może spowodować zatarcie silnika ale to juz w ekstremalnych przypadkach...
napisz jakie masz auto to postaram sie cos wiecej napisać.
fugithora
Nowicjusz

Miejscowość: Cała polska
Prawo jazdy: 01 09 2001
Auto: Toyota Corolla

08 Sie 2011, 15:52

więc lepiej nie jedz bo też może wywalić Ci uszczelkę pod kolektorem lub pod głowice i kasę trzeba wydać
qweaty
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: kraków

08 Sie 2011, 18:00

fugithora napisał(a):napisz jakie masz auto to postaram sie cos wiecej napisać.

Golf III 1.8 benzyna
qweaty napisał(a):więc lepiej nie jedz bo też może wywalić Ci uszczelkę pod kolektorem lub pod głowice i kasę trzeba wydać

Nie jest jeszcze chyba tak tragicznie.Dopiero tak od 3200obrotów słabo reaguje na pedał gazu, ale nie ma żadnego szarpania czy coś i odpala też bez problemu (dlatego wątpię żeby to był filtr paliwa) .
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

15 Sie 2011, 17:40

witam
podepne sie pod temat
mianowicie tez mi sie zapchal kat w vectrze c 1.8 wczesniej jezdzilem vectra b i tam wyrzucilem kat pytanko czy w tym modelu tez to mozna zrobic?
adolf206
Początkujący

Miejscowość: wieruszów

16 Sie 2011, 01:16

adolf206 napisał(a):czy w tym modelu tez to mozna zrobic?

Tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Parkowanie prostopadłe tyłem w 5 krokach
    Parkowanie prostopadłe tyłem nie należy do ulubionych manewrów dużej części kierowców. Choć ma liczne zalety, jest zwykle jednym z najsłabiej przećwiczonych sposobów parkowania, zwłaszcza w przypadku ...

16 Sie 2011, 13:09

dzisiaj wyciagnalem kat i jest zapchany....jesli bym go chcial calkiem wyrzucic to w jaki sposob bo mam 2 sondy lambda jedna jest przed kat a druga za wiec jesli wyrzuce to ta druga nie bedzie pokazywac bledu i auto nie przejzie w tryb awaryjny?
adolf206
Początkujący

Miejscowość: wieruszów