Zapchany katalizator - czy można tak jeździć?

07 Sie 2011, 19:11

Witam.
Ostatnio zauważyłem spadek mocy w swoim aucie i podejrzewam że katalizator jest zapchany .
Na razie słabo z kasą więc wymiana będzie musiała poczekać.
Czy jazda z zapchanym katalizatorem może spowodować jakieś inne uszkodzenia dla układu wydechowego bądź silnika ?
PlanetTerror
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław
  • 08 Sie 2011, 20:55

Poza spadkiem mocy czy podduszaniem sie silnika nie, do tego moze ci spalanie wzrosnac. Mozesz tez na upartego kat. wyciac i rure wspawac w jego miejsce - malo ekologiczne rozwiazanie.
    Czimi
    Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: W210 220 CDI

09 Sie 2011, 13:57

Przegoń samochód na trasie kilkanaście kilometrów na 3 z obrotami tak powyżej 5tyś i rozgrzej porządnie katalizator. Sam miałem kiedyś podobny problem tylko, że u mnie wywalało błąd kata mechanik poradził żeby rozgrzać porządnie kata i tak też zrobiłem rozgrzałem prawie że do czerwoności i już przez prawie rok mam spokój.
    PrezesArtek
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Audi S8 i Wp11-144
    Silnik: AVP, QG18DE
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Minęło 40 lat Malucha - Fiat 126p
      Pierwsze egzemplarze Fiata 126p popularnego Malucha zmontowano 6 czerwca 1973 roku w zakładach dawnej Fabryki Samochodów Małolitrażowych w Bielsku-Białej, z oryginalnych włoskich części, gdyż wcześniej, od 1972 roku ...
      Płynnie, czyli rozsądnie - czy to oznacza powolną jazdę?
      Płynna jazda nie polega wbrew pozorom na jeżdżeniu powoli, bo prędkość musi być dostosowana do obowiązujących przepisów i okoliczności. To po prostu przeciwieństwo gwałtownego i pełnego emocji stylu prowadzenia samochodu, ...