Bardzo ciężko wciska się sprzęgło, gaz, R zgrzyta :( !!!

29 Lip 2011, 14:07

pacjent volvo v40 1996 1,8

oto sprawy które chcialem ostatecznie zamknąć tz naprawic

1/ bardzo ciezko działające sprzeglo tz wciska sie bardzo ciezko i jak silnik jest wylaczony to podczas wciskania slysze wyraźnie skrzypienie, piszczenie oraz jak ruszam z 1 biegu to w momencie półsprzegla czuje pulsacje jakby kola buksowaly cos takiego podobnego a kola nie buksują

2/ czy trzeba wymieniac plyn chlodzący? co ile? po co? wg instrukcji nie trzeba to trzeba czy nie trzeba?

3/ ile kosztuje orientancyjnie wymiana pl chlodzącego plus odpowietrzanie?

4/ to samo co w punkcie 1 tylko odnosnie pedalu gazu wystarczy narmarować linke? gdzie? a moze wymiana? czy cos innego?

5/ silnik wg mnie reaguje z lekkim lagiem na wcisniecie pedalu przyspieszenia jest cos z linką gazu?

6/ dlaczego jak odpalam zimny/cieply silnik to on wskakuje na 1500-2000 obrotów i spada do 1100 na zimnym i 750 na cieplym dlaczego odrazu nie wskoczy na 1100 lub 750 obrotów? dlaczego jak staje na swiatlach to czasami obroty sie wieszają i nie chcą spasc do 750 tylko mam 1000 albo 1500 obrotów i wyje mi auto?

7/ jak auto zimne tz odpalane rano to jak wrzucam R to slysze GŁOŚNY zgrzyt jak ch...a jakbym sprzegla nie wciskal do tego jak auto stoi to jedynki nie wrzuce bo cos blokuje wiec musze ruszyc minimalnie z 2 i odrazu 1 wbic albo ruszyc do tylu lekko i 1 wbic, albo zgasic silnik 1 wbic i odpalic to samo z R zeby nie zgrzytnął musze silnik gasic i wrzucać R i odpalac co ciekawe po 2-3km jazdy wszystko sie naprawia tak ze dziala idealnie i nic nie zgrzyta lub minimalnie R ale na zajutrz rano wszystko wraca jak po staremu

8/ zauwazylem ze jak odpalam 2-3 i kolejny raz w danym dniu to jakby auto ledwo co odpala tz kreci czy to normalne? dodam ze odpalam zawsze na wlaczonych swiatlach mijania bo mam je wlaczone na stale a akumulator ma ponad 4lata (14,5V na jalowych odbiorniki off, 14,4V na jałowych mijania on, 12,25V rano przed odpalaniem)

pozdro
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa generacja Lexusa IS pierwsze oficjalne zdjęcia
      Światowa premiera całkowicie nowego Lexusa IS będzie miała miejsce 15 stycznia 2013 roku na Salonie Motoryzacyjnym w Detroit. Na rynku europejskim nowy model dostępny będzie między innymi w wersji IS 250 oraz w wersji IS ...
      BMW Concept X6 2007
      BMW Concept X6 ten przedprodukcyjny samochód koncepcyjny jest pierwszym na świecie autem typu SAC (Sports Activity Coupé). Koncept prezentuje wizję BMW scalającą cechy modeli BMW X z atrybutami typowymi dla ...