Zimny silnik odgłosy grzechotania Opel Corsa c

12 Gru 2018, 23:09

Witam mam problem z opel corsa c 1.2 po odpaleniu na zimnym silniku po 2 minutach słychać 2 odgłosy jak na filmiku. Myśle ze to z przepustnicy okolice jeden odgłos ,a drugi okolice silnika jak by popychacze.

Odgłos z silnika się normuje po 5 minutach i cichnie prawie do zera słyszalny tez przy dodawaniu gazu podczas jazdy po ruszeniu słychać ten odgłos, i po chwili przestaje. Odgłos z okolic przepustnicy jest cały czas. Przepustnica czyszczona ,przepływka wymieniona,egr zaślepiony, wszystko robione jakieś 10tys temu może kolektor dolotowy uszczelka?

Objawy większe spalanie 50km mniej na baku zalany 98dynamic, brak mocy z dołu mułowaty,błędów na kompie brak wczoraj sprawdzałem ,a olej motul 5w40 zmieniony już drugi raz.

filmik:
https://www8.zippyshare.com/v/eVR0QOrU/file.html
wikara
Nowicjusz

0

12 Gru 2018, 23:27

No bo to przecież

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

:lol:

A tak na serio to słychać jakby popychacz zaworowy
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

12 Gru 2018, 23:55

A może kolektor dolotowy uszczelka? czyli co od czego zacząć olej inny czy ciśnienie oleju sprawdzić ?czy ?
wikara
Nowicjusz

0

13 Gru 2018, 00:02

a co ma kolektor do stukania, nie możesz nasłuchiwać centralnie bo odglosy po silniku się rozchodzą, u mnie stukała rolka od napinacza a słuszałem stuki z drugiej strony silnika, taki przykład. Wpierw trzeba wyeliminować te stukanie na zaworach? a później brać się za kolejne :)
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

13 Gru 2018, 00:06

Tylko jak wyeliminować to stukanie czy to nie zawory ? :/ od czego zacząć sposobem domowym.
wikara
Nowicjusz

0

13 Gru 2018, 00:12

zdemontować pokrywę i palcem sprawdzić czy żaden popychacz nie jest luźny
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultowe japońskie samochody sportowe
    Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...
    Niespodziewany pieszy na drodze
    Piesi, rowerzyści i motocykliści są ofiarami ponad połowy śmiertelnych wypadków drogowych w Polsce. Z tych grup piesi stanowią aż 35% zabitych, co jest bardzo niepokojące w kontekście średniej w krajach Unii Europejskiej, ...

13 Gru 2018, 00:20

a moze olej jest zły? pokrywe i luzy zaworowe sprawdze u mechanika bo sam takiej imprezy nie bede robił.
wikara
Nowicjusz

0

13 Gru 2018, 07:54

Olej jest ok, jeszcze na myśl mi przyszedł stukający wtrysk
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

1

05 Sty 2019, 17:25

Problem rozwiązany jak by ktos miał taki sam, wymiana nowego filtra na mann i zmiana oleju na markowy fuchs titanrace pro s 5w30 cisza jak makiem zasiał. :) na zimnym i ciepłym silniku.
wikara
Nowicjusz

0

05 Sty 2019, 18:02

Teraz już wiesz jakie znaczenie może mieć głupi olej :naughty: Dobrze że udało się rozwiązać problem. Temat więc zamykam
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

1