Zwykły olej w silniku diesla.

13 Lut 2010, 15:53

Cześć,

Właśnie jestem po wymianie oleju w mojej Corsie 1,3 CDTI.

Jako że się zupełnie na mechanice nie znam, zleciłem w warsztacie by olej zmienili na najlepszy z możliwych.

Zaproponowali mi Castrol pełny syntetyk. Resztę oleju dostałem w oryginalnej butli dla siebie. To jest olej: Castrol EDGE 5W-30.

Wszystko było by ok, ale dziś w supermarkecie zauważyłem taki sam olej jak mój tylko w w nieco innej butelce, okazało się że to jest również Castrol EDGE tylko że dla silników diesla.

MOJE PYTANIE BRZMI: CZY MOGĘ JEŹDZIĆ MOIM DIESLEM NA OLEJU Castrol EDGE 5W-30?

Z góry dzięki za pomoc.
BLANCORN
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków / Bieruń

13 Lut 2010, 16:04

jeśli masz zalany 5W-30 to możesz dolać jakikolwiek 5W-30 z taką samą klasą API GL ( a czy będzie sie nazywał castrol, Mobil, Motul czy lotos to inna sprawa, nawet sobie hipol możesz dolać jak lubisz bo nie ma to znaczenia)
a ogólnie wszystko zależy do silnika, w jakim jest stanie, ile jakm przejechane i w jakim stanie jest pompa oleju, jeśli wydala smarowanie nie ma spadków ciśnienia oleju na gorącym silniku to jak najbardziej możesz :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Coupé – klasyka gatunku
    Kiedy myślimy o samochodzie sportowym, najczęściej do głowy przychodzi nam opływowe coupé. Ale nadwozie tego typu jest tak naprawdę starsze niż motoryzacja. Słowo coupé pochodzi z języka francuskiego, w dosłownym ...