1,8 GDI - opinie

24 Sty 2009, 14:14

Co sadzicie o w/w silniku ??
Jest tak ekonomiczny jka sie go zachwala ? Bezawaryjny ??
Prosze o wypowiedzi, najlepiej kogos kto jezdzil autem z takim silnikiem...
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

24 Sty 2009, 15:34

Nigdy nie spotkałem się z tym silnikiem.
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

24 Sty 2009, 23:11

Witam.
Ja się spotkałem, znajomy ma i narzekał tylko na to że instalacja do niego była piekielnie droga bo silnik ma jakąś "wyjątkowo" odróżniającą konstrukcję i LPG do niego było piekielnie drogie.
W AŚ nie pamiętam który numer, było porównanie tego motoru z motorem passata i tam też piszą że trzeba uważać bo wrażliwy na złą benzynę i że właśnie drogo wychodzi LPG do niego.
Ja osobiście brałbym 1.9 DID bez wahania.
Ale Twój wybór.:D
Pzdr.
stasiowski121

25 Sty 2009, 12:10

DID - ? co to znów za jeednostka ? ;D
BRIAN842
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków

25 Sty 2009, 12:29

Dobra powiem wprost : Zdecydowalem sie na Carisme tylko nie wiem czy brac ja z silnikiem 1,8 GDI czy zwykle 1,8.
Zalezy mi na osiagach i jednoczesnie ekonomicznosci a podobno pod obydwoma wzgledami lepsza jest jednosta GDI. (To jest silnik benzynowy, dla niedoinformowanych !! )
Wlasnie dlatego chcialbym poznac Wasze opienie o tym silniku.

Stasiowski --> auta na gaz z pewnoscia nie kupie, a tym bardziej sam go nie "zagazuje", gdyz dla mnie LPG to calkowita porazka.
Luq
Początkujący

Miejscowość: woj. Lodzkie

25 Sty 2009, 12:51

Na twoim miejscu brałbym GDI bo przy spokojnej jeździe ma bardzo niskie spalanie jak na benzyne, a jak chcesz nagle przycisnąć podczas np wyprzedzania to też jest czym, także silnik niemal ideał, do tego wytrzymały i bezawaryjny. Zakładanie gazu w takim to już głupota i jak ktoś kupuje taki samochód z myślą o instalacji lpg to niech bierze zwykłe 1,8 a nie później biadoli ile to go kosztowało. Bardzo chwalone są też silniki diesla DiD 1,9 ale pewnie wolisz benzynke.
pirlo333
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

10 ciekawostek na temat Toyoty
    Toyota to dziś największy koncern motoryzacyjny świata i jedna z największych firm na naszym globie pod względem przychodów. Japońska marka odnosi sukcesy na rynkach od Ameryki, przez Europę i Azję, aż po Australię. ...

25 Sty 2009, 18:44

BRIAN842 napisał(a):DID - ? co to znów za jeednostka ? ;D

DID to diesel Mitshubishi kolego BRIAN...
No ja te słyszałem dużo na temat właśnie tych silników i to same pozytywy.
stasiowski121

26 Sty 2009, 00:10

Poza tym wypowiedzi Briana wiele wniosły do tego tematu, ciekawe jakby każdy zaczął pisać że nic nie wie na dany temat zrobiłby się niezły spam, także na przyszłość kolego nie musisz pisać że nic nie wiesz.
pirlo333
Początkujący

21 Lut 2009, 13:26

pirlo333 napisał(a):Na twoim miejscu brałbym GDI bo przy spokojnej jeździe ma bardzo niskie spalanie jak na benzyne, a jak chcesz nagle przycisnąć podczas np wyprzedzania to też jest czym, także silnik niemal ideał, do tego wytrzymały i bezawaryjny. Zakładanie gazu w takim to już głupota i jak ktoś kupuje taki samochód z myślą o instalacji lpg to niech bierze zwykłe 1,8 a nie później biadoli ile to go kosztowało. Bardzo chwalone są też silniki diesla DiD 1,9 ale pewnie wolisz benzynke.

dokladnie, nic dodac nic ujac :) Mam to autko z tym silnikiem (GDI) od ponad 4 latek i odpukac tylko interesuje mnie lanie paliwa na stacji. Oczywiscie serwis w ASO co 15000km :)
Pozdroo
Robson86
Mitsumaniak
Pozdroo
Robson86
Nowicjusz

Miejscowość: inąd

04 Mar 2012, 19:12

Świetna jednostka gdi, jeżdze już długo i nie mam zastrzeżeń, regularne wymiany płynów, filtrów i jest bezawaryjny, dynamika kosmiczna, wymiatam niby lepsze fury z większymi motorkami, spalanie niskie. Polecam
grzeniek
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 03 1985
Auto: carisma

18 Kwi 2012, 12:28

BRIAN842 napisał(a):BRIAN842 napisał(a):Nigdy nie spotkałem się z tym silnikiem.

To benzynowy silnik Mitsubishi - GDI - z bezpośrednim wtryskiem paliwa (benzynowy !)

BRIAN842 napisał(a):BRIAN842 napisał(a):DID - ? co to znów za jeednostka ? ;D

DID - (1,9) to również silnik Mitsubishi ale DIESEL - w zależności od wersji posiadał od 102 KM do 115 KM - silnik ma dobre opinie - niskie spalanie - niska awaryjność -

Na Twoim miejscu Luq celowałbym w 1,9 DID 115KM - jeździłem takim samochodem i moc wystarczająca a ja wcale nie jeżdżę wolno ;-) (mam 3.0 V6 w dieslu) spalanie - trasa wrocław - Katowice - prędkość 140km/h max 150km/h 6,6 Litra !
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna