126p kilka problemów

17 Lip 2009, 20:23

Witam. Mam Fiata 126p. Wiadomo, maluszek to maluszek, zawsze jakaś awaria jest niestety. Rocznik tego cuda to '96. A więc, pierwszy problem to to że ciepło z silnika które jest przenoszone kanałem pod rączką ręcznego, przycisku od ssania, itd. poprostu "bucha" mi ciepłym powietrzem przez te wszystkie otwory. Przycisk obok ssania który jest rzekomo do właśnie tego ocieplania to jakby wogóle nie reagował, ocieplenie daje na maksa, a w te upały dalsza jazda jest niemożliwa. Co robić? odciąć w silniku rure od tego ciepła?? Drugi problem polega na tym że: dziś 2 razy miałem taki dziwny przypadek, jadąć hamowałem bo jechał ciągnik przedemną, zredukowałem do 3 i dodałem gazu a tu nic, auto zwolniło więc dałem 2 - gaz - i też nic, zatrzymałem sie na poboczu i zaswiecil sie akumulator i auto zgaslo. Potem zaś odpaliło za pierwszym razem, taki przypadek miałem 2 razy. No i czasem jest dziwny problem z jego odpaleniem wogóle, nawet jak jest silnik ciepły, z tego co mi mówiono to albo rozrusznik, albo jakiś "bandix", gdzie ja kompletnie nie wiem o co chodzi. Jestem zielony... Proszę o pomoc, muszę to zrobić sam, pomóżcie.
darkesso
Nowicjusz

Miejscowość: Głubczyce
  • 17 Lip 2009, 20:39

z tym ogrzewaniem to w maluchu nie ma regulacji cieple zimne tylko albo wlaczasz albo nie a rure mozesz poprostu zdjac ale musisz zatkac ta od samochodu bo bedzie ci w srodku dymem smierdzialo a co do tego odpalania to ja bym najpierw swiece i przewody sprawdzil:)
    kamilszczak01

17 Lip 2009, 21:12

hmm no to pomysle, przed chwila kolega mi powiedzial ze to moze byc termostat ze sie moze nie otwierac, i faktycznie, pojezdzilismy, silnik cieply, a termostat zamkniety, wiec mozliwe ze przez to. Co do swiec i przewodow, dzieki za rade, akurat zakupilem taki srodek do przewodow :) ale to jutro, dzieki
    darkesso
    Nowicjusz

17 Lip 2009, 23:54

Myslisz ze termosotat nie otwiera ci klapki od wymuszonego chlodzenia silnika to przez to wewnatrz auta daje ci cieplo? Raczej tak nie jest. Ale jezeli nie otwiera tej klapki to wymien termostat bo ta polska mysl motoryzacyjna chlodzona powietrzem w te upaly moze ci sie przegrzac. Z tym odpalaniem to jak jest cieply to rozrusznik normalnie kreci bez problemow?
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

19 Lip 2009, 11:05

dawidbn napisał(a):Myslisz ze termosotat nie otwiera ci klapki od wymuszonego chlodzenia silnika to przez to wewnatrz auta daje ci cieplo? Raczej tak nie jest. Ale jezeli nie otwiera tej klapki to wymien termostat bo ta polska mysl motoryzacyjna chlodzona powietrzem w te upaly moze ci sie przegrzac. Z tym odpalaniem to jak jest cieply to rozrusznik normalnie kreci bez problemow?

kręci bez problemów, tylko załapie po jakimś czasie. Przewody wyczyściłem i podociskałem, świece wporządku. Termostat sie nie otwierał, otworzyłem na stałe, i jest różnica. Rure od ocieplenia z silnika ściągnąłem całkiem, w aucie już nie daje gorącem.
    darkesso
    Nowicjusz

19 Lip 2009, 20:44

maluch na zlom kup inne auto
    Infernus_90
    Początkujący

Miejscowość: Wawa
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pracownik w samochodzie
      Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...

19 Lip 2009, 22:23

No to ja bym radzil wymienic ten termostat, groszowe sprawy a bedziesz mial sprawne wszystko.
    dawidbn
    Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin