30 - 50k fajne auto dla młodzieńca

27 Gru 2016, 14:25

Witam wszystkich,
obecnie jeżdżę od corollą E12 w dieslu z 2003 r. Samochód bezawaryjny, ale raczej dla emeryta i czas na zmiany.
Poszukuję auta w kwocie do 50k (można trochę przekroczyć), ale rozpatruję też tańsze. Szukam czegoś komfortowego, fajnie wyglądającego i pewnego. Nie ma to być auto nudne. Myślę o silnikach benzynowych bez gazu. Głównie będę jeździł po mieście na nieduże odległości, od czasu do czasu dłuższa trasa 400 km. Fajnie byłoby mieć ze 100 koni.
Nie spieszy mi się i prawdopodobnie będę sprowadzał auto z Niemiec (po prostu nie ufam polskim sprzedawcom).
Skupiam się na segmencie C, ale nie jest to wyznacznikiem. Odrzucam na ogół sedany, chyba że auto mi się mega podoba.

Powiem co mi się podoba (to da jakiś obraz):
1) Citroen C4 Cactus: w miare młode i ekstra wygląda, ale słabe silniki i wnętrze jakieś takie budżetowe, szkoda
2) Laguna III Coupe: starsze, ekstra wygląda, mocne silniki, komfortowe, ale jest ich mało
3) Myślałem na Dodge Caliber - ciekawostka, tanie, wnętrze trochę amerykańskie, ale jakoś mi się podoba, podobno niedrogie w utrzymaniu
4) Mitsubishi Lancer Sportback - tanie, ale niestety tego wnętrza nie przeżyję :P
5) Toyota Auris (np. demonstarcyjna z salonu po lekkim zwiększeniu budżetu): samochód niby fajny i wybór wydaje się optymalny tylko... kolejna Toyota :P
6) Opel Astra lub Focus: nowsze, ale bez szału

Doradzicie coś jeszcze? Może któryś z tych aut pozytywnie się wyróżnia? Co Wy byście wzięli? VW i Skody mnie nie pociągają, tak samo nowe Alfy. Myślałem o Lancii Delcie, ale z tyłu brzydka. Do tego jeszcze zastanawiam się nad wstrzymaniem się z zakupem i dołożeniem do Volvlo v40.
makowiec
Nowicjusz

Auto: Corolla
Paliwo: Diesel

27 Gru 2016, 15:04

Sprawdź:
Nissana Pulsara - może się trafi jakiś egzemplarz ze skórami w środku lecz w tym budżecie będzie to tylko ten 1.2 115km. Ostatnio widziałem go w ruchu ulicznym i powiem,że całkiem fajne wozidełko, taki Auris z innym znaczkiem.

Mazda 3 II gen / 1.6 lub 2.0
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Kia Pro Ceed lub Hyundai I30

Może Honda Civic 1.8

Fiat Bravo młody rocznikowo 1.4 T-jet

A ciut starszy to Lexus IS250
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

27 Gru 2016, 18:10

Dzięki wielkie za propozycje. O Pulsarze pierwszy raz słyszę. Na pewno poczytam o nim więcej.
makowiec
Nowicjusz

27 Gru 2016, 18:17

Ale to jest temat dla młodzieńca a podajecie auta dla 60+ :cry:
Była propozycja laguny coupe jeżeli autorowi wygląd odpowiada to czemu nie ciągnięcie dalej tematu tylko skupiacie się na nudnych kluchach :?: :)
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

27 Gru 2016, 18:25

Skoro autorowi podobają się Lancie Ople czy Fordy a nawet taki kakaktus to zaproponowałem auta o podobnym wyglądzie :naughty:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam

27 Gru 2016, 22:03

Mazda 3 BL po liftingu ... pisze sprzedający ... a zderzaki z przedlifta :naughty:
Mnie lepszych doznań dostarczał Civic VIII ... niż BL-ka (niestety ... bo takie auto posiadam), ale to tylko samochody (tak sobie powtarzam ;)).
tomekdk

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śmiertelne selfie - czy warto tak się narażać?
    Brak uwagi i rozkojarzenie podczas prowadzenia samochodu spowalniają czas reakcji i powodują niebezpieczne sytuacje na drodze. Korzystając z telefonu podczas jazdy znacząco zwiększamy ryzyko wypadku. Jeszcze do niedawna to ...

29 Gru 2016, 19:55

Kieł napisał(a):Skoro autorowi podobają się Lancie Ople czy Fordy a nawet taki kakaktus to zaproponowałem auta o podobnym wyglądzie :naughty:

Oj, wypraszam sobie. Cactus jest śliczny !

Nie wszystkie auta, które wymieniłem mi się podobają. Wszystkie z tego tematu: Ople, Mazdy, Fordy, Kie, Fiaty, Hyundaie i Nissany to raczej wybór z konieczności wyboru czegokolwiek niż zachwyt. Po to stworzyłem ten wątek, aby ktoś może dorzucił coś fajnego lub odradził.

Póki co odkładam dalej i coraz bardziej skłaniam się ku:
- Auris 1-2 letnia (ta mi się akurat podoba)
- Volvo v40
makowiec
Nowicjusz

30 Gru 2016, 08:04

makowiec napisał(a):- Auris 1-2 letnia (ta mi się akurat podoba)

a widziałeś ją w środku?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

30 Gru 2016, 19:46

W tym budżecie znajdziesz ładną V40, T3 wystarczy do spokojnej jazdy, osobiście polecam T4 lub T5. Możesz też spróbować poszukać takie zestawienie T3 w wersji Ocean Race + pakiet Polestar :)
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna