40-50k, miszmasz w tej kwocie

08 Sie 2018, 19:30

Witajcie, mam do wydania 50 tysięcy na samochód, a dokładniej przedział 40-50tyś.
Chciałbym abyście mi pomogli ustalić propozycje dla rożnych rodzai aut (suv, sedan, hatchback, coupe).
Nie mam pomysłu na typ auta czy to miałby być duży sedan, mały hatchback, czy mocne coupe, suv to na dodatek taka przejściowa myśl.
60% tras będę się poruszał po mieście, małym mieście, reszta to trasy po 150km w jedną stronę.
Na pewno potrzebuję auta z silnikiem benzynowym, diesel odpada - ze względu, że czasem pokonuję bardzo krótkie odcinki.
Chciałbym zobaczyć wasze propozycje w kwocie 40-50 tysięcy dla:
Suva, Sedana, Hatchbacka oraz Coupe.

Przeglądając rynek aut używanych dla hatchbacka od siebie mam 3 propozycje:
1. Seat Leon II z silnikiem 2.0T 241km
2. Mazda 3 II Mps 2.3 260km
3. Volvo C30 2.5T

Coupe:
1. BMW E92 2.0/2.5i
2. Audi A5 8T 2.0T (chociaż nie wiem czy to osiągnę w tej kwocie)

Rocznie pokonuję około 6000km, więc bardzo mało.
Prosiłbym was jeszcze o propozycję Suva oraz Sedanu lub czegoś dla również dla wyżej wymienionych. Nie mam pojęcia do czego się przymierzyć, będę miał kilka opcji na uwadze, dlatego tak niezdecydowany temat, chciałbym to tutaj ustalić.
flarpie
Nowicjusz

08 Sie 2018, 22:27

Pomyśl czego szukasz i oczekujesz od auta, E92 2,0, w stosunku do tych hot-hatchy ma sie nijak, turbo, duże moce ponad 200 itd

Osobiście zamiast Leona wolałbym szukać S3 8P, Audi A5 bym odpuścił może coś znajdziesz ale te silniki są średnie.

Więc takie S3 8P czy Mazdę 3 MPS można poszukać, Volvo w sumie też spoko ale troszkę słabsza moc.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna

08 Sie 2018, 22:40

Alfa giulietta QV, na megane rs deczko mały budżet.
Matt93
Nowicjusz

Prawo jazdy: 12 03 1993
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: brak

10 Sie 2018, 14:29

Jaki rocznik tej bmki? bo czytałem, że najlepiej przedlift czyli 2005-2007?
Znalazłem coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

I moje pytanie jest takie, podwójny wydech z tyłu to jest jakaś specjalna wersja przy tym silniku? Bo taki wydech widzę, że był w 335i.
flarpie
Nowicjusz

11 Sie 2018, 17:45

Ostrów Mazowiecka to jedno z kilku zagłębi handlarzy, ja bym odpuścił. Auta odpicowane na sprzedaz :ok:
Tom88T
Początkujący

Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: 508
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

11 Sie 2018, 21:15

Tom88T napisał(a):Auta odpicowane na sprzedaz :ok:

ale nieodpicowane są w PL niesprzedawalne :mrgreen:

nie ma problemu przed sprzedaniem mogę wpuścić do auta 3 prosiaki na noc , wrzucić worek z pszenicą i snopek słomy i będzie nieodpicowane i pytanie czy wtedy ktoś to kupi ?
Tak jak kiedyś pod sklepem A6 S-Line, w pełnej skórze, a po aucie wala się stado kaczek , kogut i nie wiadomo co tam jeszcze siedziało
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Światowa premiera Volkswagena cross up!
    Volkswagen rozszerza ofertę samochodów cross o nowego członka New Small Family, o cross up!. To miejskie auto pojawi się na rynku już latem i obok CrossPolo, CrossGolfa i CrossTourana będzie czwartym zindywidualizowanym ...

12 Sie 2018, 17:24

Tzn mi tylko chodziło o ten wydech z tyłu czy przy takiej wersji silnikowej również występował.
Tak nawiasem silniki przedliftowe występował od 2005 do 2007roku?
Bardzo mało 330i na rynku jest w tym przedziale rocznikowym, najwięcej 325i i 335i.
flarpie
Nowicjusz

15 Sie 2018, 16:19

Ktoś odpowie na pytania?
flarpie
Nowicjusz

15 Sie 2018, 18:20

flarpie napisał(a):Bardzo mało 330i na rynku jest w tym przedziale rocznikowym, najwięcej 325i i 335i.

a dziwisz się? bardzo malo znam innych importerów którzy takie samochody sprowadzają,
-bardzo drogie
-bardzo wysokie opłaty (akcyza 18,6%)
-paliwożerne, dzisiaj większość szuka silnikow 1.4-1.8
-duże ryzyko że samochód bedzie wymagał jakiegoś dodatkowego serwisu/ wymiany czegoś a to też kosztuje niemało
-ciężko znaleźć mało wyeksploatowany egzemplarz za granicą
-ciężko znaleźć klient a w pl
-zbyt mała marża na tak drogim aucie, nikt też nie chce trzymać tylko sprzedać jak najszybciej, można też w przypadku nie sprzedania dużo stracić, nikt nie chce ryzykować aż tak dużo
-więc a takiej kasie wolę sprowadzić 2 toyoty avensis lub 2 ople astra lub 2 hondy civic gdzie bardzo duży % szuka takich samochodów i jest duża szansa na szybką sprzedaż niż bmw 330i :lol: gdzie wiadomo tego auta nie kupuje się na wyjazd po bułki
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

15 Sie 2018, 20:01

No to teraz jestem już w kompletnej kropce. Fakt, napisałem taki temat 'miszmasz' szukam wszystkiego, jednak powoli zaczynałem się ukierunkowywać właśnie z tym, że jednak jest mi potrzebne mocne auto (mocne czyli przynajmniej 200hp w przypadku sedana lub większego coupe), a jak już ktoś napisał, że kupując e92 nie ma różnicy czy 2.5i czy 3.0i w spalaniu i utrzymaniu to nastawiłem się na e92 3.0i.
Czy jest jeszcze na rynku wtórnym aut coś w tym budżecie 'fajnego' gdzie koszty utrzymania mnie nie zjedzą?
flarpie
Nowicjusz