5-drzwiowy Hatchback w dieslu do 8-10 tys.

29 Gru 2017, 20:38

Hej, rozglądam się swoim pierwszym samochodem i chciałem Was poprosić o opinię w sprawie wybranych egzemplarzy.

Wymagania:

1. Silnik
Diesel max do 2.0 pojemności - co prawda mieszkam w mieście (Warszawa) to jednak auta potrzebuję przede wszystkim na trasy w weekendy ok. 200 km + jakieś 2 wyjazdy w roku gdzieś dalej. Lubię charakterystykę tego silnika i ostatnie 3 auta jakie mieliśmy w domu miały taki silnik (1.9 TDI) i były bardzo przyjemne podczas jazdy (nie potrzebuję dużo mocy).

2. Wielkość
Koniecznie 5-drzwiowy, najlepiej hatchback. Jeżeli trafi się jakiś zadbany egzemplarz to jakiś nieduży sedan także wchodzi w grę.

3. Wiek auta
Chciałbym nim jeszcze trochę pojeździć, więc max 15 lat. Zakup planuję na początku 2018, więc rocznik min. 2003.

4. Gdzie szukam auta.
Najlepiej Warszawa lub okolice (Mazowieckie) +/- 200 km.

5. Budżet
Max 10 tys. z wkładem początkowym (wymiana rozrządu itp.)

Moje typy:

1. Nissan Almera N16 1.5 dci
[link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł]

2. Honda Civic 1,7 CTD
[link do oferty na Olx wygasł]

3. Ford Focus 2 1,6 TDCI

4. Mazda 3 1.6 CiTD

5. Renault Megane 1,5 CDI

Generalnie najbardziej podoba mi się mazda 3, ale nie wiem czy w tym budżecie to dobry pomysł. Focusem 2 miałem okazję kiedyś jeździć, tylko w kombi i po lifcie, ale zrobił na mnie duże wrażenie pod względem precyzji prowadzenia. Zastanawiam się tylko czy wersje przed liftem nie będą jakoś mocno awaryjne. Nissana można wydaję mi się najłatwiej wyrwać z polskiego salonu, jednak mam wątpliwości co do tego samochodu po obejrzeniu testów zderzeniowych Euro NCAP.

Dajcie znać co myślicie.
pieroni
Nowicjusz

Miejscowość: internet

29 Gru 2017, 21:25

pieroni napisał(a):3. Wiek auta
Chciałbym nim jeszcze trochę pojeździć, więc max 15 lat. Zakup planuję na początku 2018, więc rocznik min. 2003.

Kupujesz auto za dwie wypłaty, nie wybrzydzaj rocznikiem

pieroni napisał(a):5. Budżet
Max 10 tys. z wkładem początkowym (wymiana rozrządu itp.)

Czyli powiedzmy 8k na auto, więc:

- za mało na focusa nie będącego totalnym szrotem
- za mało na zadbanego civic'a
- nie kupisz mazdy 3 za 8k, btw spore problemy z korozją
- 1.5 dci nie jest udanym silnikiem (to samo w renault i nissanie), poza tym almera n16 nie jest "udana" jako całość

Musisz zejść niżej z generacjami aut, coś w miarę "nowoczesnego" na co masz szanse w tej kasie to 307. Zerknij też na ar147, s40
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Gru 2017, 20:45

To może te:

S40 zupełnie mi się nie podoba.
pieroni
Nowicjusz

Miejscowość: internet

30 Gru 2017, 20:54

Czemu akurat diesel? Lpg bardziej się sprawdzi i nie mów że diesel będzie oszczędniejszy..

Zerknij:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - handlarz ale dużo zdjęć i spory opis.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bardzo bogate wyposażenie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ryzykowne rozmowy podczas jazdy
    Rozmowa przez telefon, pisanie SMS-ów podczas jazdy czy manipulowanie przy innych urządzeniach elektronicznych sprzyja dekoncentracji i roztargnieniu kierowców. Kiedy kierowca pisze SMS-a w trakcie jazdy, ryzyko ...