5-drzwiowy Hatchback w dieslu do 8-10 tys.

29 Gru 2017, 19:38

Hej, rozglądam się swoim pierwszym samochodem i chciałem Was poprosić o opinię w sprawie wybranych egzemplarzy.

Wymagania:

1. Silnik
Diesel max do 2.0 pojemności - co prawda mieszkam w mieście (Warszawa) to jednak auta potrzebuję przede wszystkim na trasy w weekendy ok. 200 km + jakieś 2 wyjazdy w roku gdzieś dalej. Lubię charakterystykę tego silnika i ostatnie 3 auta jakie mieliśmy w domu miały taki silnik (1.9 TDI) i były bardzo przyjemne podczas jazdy (nie potrzebuję dużo mocy).

2. Wielkość
Koniecznie 5-drzwiowy, najlepiej hatchback. Jeżeli trafi się jakiś zadbany egzemplarz to jakiś nieduży sedan także wchodzi w grę.

3. Wiek auta
Chciałbym nim jeszcze trochę pojeździć, więc max 15 lat. Zakup planuję na początku 2018, więc rocznik min. 2003.

4. Gdzie szukam auta.
Najlepiej Warszawa lub okolice (Mazowieckie) +/- 200 km.

5. Budżet
Max 10 tys. z wkładem początkowym (wymiana rozrządu itp.)

Moje typy:

1. Nissan Almera N16 1.5 dci
[link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł] [link do oferty na Olx wygasł]

2. Honda Civic 1,7 CTD
[link do oferty na Olx wygasł]

3. Ford Focus 2 1,6 TDCI

4. Mazda 3 1.6 CiTD

5. Renault Megane 1,5 CDI

Generalnie najbardziej podoba mi się mazda 3, ale nie wiem czy w tym budżecie to dobry pomysł. Focusem 2 miałem okazję kiedyś jeździć, tylko w kombi i po lifcie, ale zrobił na mnie duże wrażenie pod względem precyzji prowadzenia. Zastanawiam się tylko czy wersje przed liftem nie będą jakoś mocno awaryjne. Nissana można wydaję mi się najłatwiej wyrwać z polskiego salonu, jednak mam wątpliwości co do tego samochodu po obejrzeniu testów zderzeniowych Euro NCAP.

Dajcie znać co myślicie.
pieroni
Nowicjusz

Miejscowość: internet

29 Gru 2017, 20:25

pieroni napisał(a):3. Wiek auta
Chciałbym nim jeszcze trochę pojeździć, więc max 15 lat. Zakup planuję na początku 2018, więc rocznik min. 2003.

Kupujesz auto za dwie wypłaty, nie wybrzydzaj rocznikiem

pieroni napisał(a):5. Budżet
Max 10 tys. z wkładem początkowym (wymiana rozrządu itp.)

Czyli powiedzmy 8k na auto, więc:

- za mało na focusa nie będącego totalnym szrotem
- za mało na zadbanego civic'a
- nie kupisz mazdy 3 za 8k, btw spore problemy z korozją
- 1.5 dci nie jest udanym silnikiem (to samo w renault i nissanie), poza tym almera n16 nie jest "udana" jako całość

Musisz zejść niżej z generacjami aut, coś w miarę "nowoczesnego" na co masz szanse w tej kasie to 307. Zerknij też na ar147, s40
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

30 Gru 2017, 19:45

To może te:

S40 zupełnie mi się nie podoba.
pieroni
Nowicjusz

Miejscowość: internet

30 Gru 2017, 19:54

Czemu akurat diesel? Lpg bardziej się sprawdzi i nie mów że diesel będzie oszczędniejszy..

Zerknij:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - handlarz ale dużo zdjęć i spory opis.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bardzo bogate wyposażenie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pickup ŠKODA FUNstar
    Nowy samochód marzeń 23 stażystów ze Szkoły Zawodowej ŠKODA Auto to zuchwały Pickup ŠKODA FUNstar. Koncepcja tego pojazdu, opartego na nowej ŠKODZIE Fabia, jest rezultatem projektu "samochód ...