A6 C6 2.0Tfsi BPJ 07R, skrzynia end?

30 Lis 2020, 14:45

Witam serdecznie.

Otóż po długim spokoju od usterek przyszedł czas na kolejną.

Wracając jadąc na 5 biegu nagle auto jakby się zdusilo, potem zaczęło coś huczyc spod auta, więc zjechałem na pobocze żeby chociaż zajrzeć pod maskę. Zaciągnąłem ręczny, pod maską niczego nie znalazłem i auto nagle zaczęło telepać.

Jak się okazało, telepało dlatego, że mając zaciągnięty ręczny i brak wrzuconego biegu auto po prostu rusza jakbym wrzucił jedynkę, są przy tym drgania itp, jak wrzucam 1 to też rusza ale gorzej niż jak jest na luzie :|
Oczywiście nawet nie próbowałem ruszyć do końca bo szarpie przy tym i by pewnie zgasło. Dodatkowo (raz tak raz nie) sprawdzając biegi nie chciały się wbić, raz wszystkie wchodzą, a raz ciężko jakikolwiek wrzucić.

Czy przeskoczyło coś w skrzyni? Wstępnie chciałbym nabyć kilku informacji bo auto z tydzień postoi za nim się zajrzy, pod kompa nie patrzyłem jeszcze, ale chodzi o samą ocenę z opisu.
Gom3z
Początkujący

Zdjęcia: 6
Prawo jazdy: 20 04 2016
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6
Silnik: 2.0 TFSI 170KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

30 Lis 2020, 17:56

Na postoju przy wyłączonym silniku wchodzą wszystkie biegi? Czy wciskanie sprzęgła coś zmienia?
Może to wina sprzęgła jaki ma przebieg? Skrzynia manualna czy automat?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Lis 2020, 19:24

Skrzynia manualna chyba kod GVC. Przebieg 235k.

Trochę dziwne jakby to było sprzęgło, bo wcześniej żadnych objawów nie było sprzęgła, ja osobiście z niego też nie strzelam itp.

Co do biegów to jak napisałem, np sprawdzam biegi na sprzęgle wszystkie i jest ok, a nagle znowu sprawdzam i żaden nie wchodzi, po paru próbach wchodzą znowu. Z tego co pamiętam to jest tak na wyłączonym zapłonie i włączonym.

Jedynie różnica przy wciśnięciu sprzęgła jest taka, że wciskając je dopiero auto jest na tzn 'luzie'. Mimo brak wrzuconego biegu jak odpalę auto i puszcze sprzęgło auto mi rusza..
Gom3z
Początkujący

09 Gru 2020, 12:20

Gom3z napisał(a):Jedynie różnica przy wciśnięciu sprzęgła jest taka, że wciskając je dopiero auto jest na tzn 'luzie'. Mimo brak wrzuconego biegu jak odpalę auto i puszcze sprzęgło auto mi rusza..
Takie pełzanie na luzie przy manualnej skrzyni nie wróży nic dobrego. Może ono oznaczać uszkodzenie, jakieś zblokowanie wewnętrzne w skrzyni. To raczej wskazuje na skrzynię niż sprzęgło.

Czy olej miałeś ostatnio w niej wymieniany? Stan jest jest poprawny?
Rokiko
Forumowicz VIP

09 Gru 2020, 13:03

No też mi się tak wydaje.

Olej właśnie miałem świeżo wymieniany przed podróżą 900KM. Wcześniej żadnych objawów nie było. Trasę zrobiłem na spokojnie, a drugiego dnia po powrocie do domu po 10km właśnie stało się to co opisałem.

Weszło jak dobrze pamiętam jakoś 2 litry, zalewane strzykawką. Mam pewne obawy, że został wlany nie ten olej co powinien być, bo dziwne jest to, że od tak nagle coś się stało.
Gom3z
Początkujący

09 Gru 2020, 13:34

Stary olej był mocno zużyty? Jakim olejem zalałeś skrzynie? Były jakieś opiłki widoczne w oleju?

Być może nowy olej wypłukał jakieś złogi zalegające w skrzyni. Po takiej trasie na pewno dobrze spenetrował skrzynię :)
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wyróżnienie w plebiscycie "Auto Lider" dla Audi S7
    Audi S7 zdobyło wyróżnienie w plebiscycie Auto Lider, który jest organizowanych w Polsce przez redakcję tygodnika Motor i miesięcznika Auto Świat. To sportowe z coupe zwyciężyło głosami czytelników i ...

09 Gru 2020, 14:19

Jaki to był olej właśnie będę wiedział niedługo bo przy sobie nie mam kartki, więc dam znać.

Opilkow właśnie żadnych nie było.

Myślisz, że już od jakiegoś czasu w skrzyni coś mogło się zadziać tylko stary olej wszystko trzymał, a po zmianie oleju się odblokowało i coś poszło?

Jeśli w grę wejdzie tylko wymiana, lepiej regenerować / kupić regenerowana skrzynie czy "uzywke w dobrym stanie"?
Gom3z
Początkujący

09 Gru 2020, 21:56

Olej prawdopodobnie mpm 75w90
Gom3z
Początkujący

24 Gru 2020, 13:49

Panowie, lepiej kupić używkę skrzynie czy regenerowaną bądź naprawić swoją?

Używane skrzynie to koszty średnio 400zł, lecz jest to jednak niepewne na co się trafi i ile to pochodzi.. Natomiast zregenerowane jak firma pisze są wymieniane wszystkie podobno bebechy, a nie tylko część uszkodzoną i koszt to rzędu 1700-1800zł już z olejem. No i dodatkowo jest 18 mies gwarancji bez limitu km, ale nigdy nie miałem do czynienia z regenerowaną skrzynią manualną 6B GVC i nie wiem czy warto. Kolejna sprawa to kwestia tego ile by wyszła regeneracja mojej , czy to podobne koszty regenerowanej czy jednak wyższe bądź mniejsze.

Co najlepsze problem był taki, że auto mi jechało bez wrzuconego biegu, dodatkowo na postoju raz wchodziły wszystkie biegi a raz żaden nie chciał, a np po parunastu dniach nagle coś odskoczyło chyba i auto zrzuciło bieg, nie jeździło już na luzie i można było się przejechać, jednak niektóre biegi zgrzytały i słychać, że jest tu problem po stronie mechanicznej skrzyni.
Gom3z
Początkujący