Alfa romeo - 156 & 166 .....Prosze o opinie

29 Mar 2009, 19:39

Witam wszystkich forumowiczów. Duzo slyszałem o awaryjnosci tej marki tych slicznych aut. Prosil bym o wypowiedzi włascicieli tych modeli 156 i 166. o awaryjnosci, eksploatacji i ogolem kosztach utrzymania tych modeli....czesci zamienne itp. Jestem zainteresowany tymi modelami, lecz chcialbym najpierw uslyszec opinnie innych o tych modelach.Z góry DZIEKUJĘ! ;) pozdraiwam
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 12:33

A nie łaska poszukać na forum?
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

30 Mar 2009, 15:24

znalazlem ale tylko o 166 a o 156 nie moglem znalesc wiec pytam "kulturalnych i milych " ludzi ktorzy Mi napiszą" , anie takich jak Ty ! Pozdrawiam.
Bluecard88
Początkujący
Awatar użytkownika

30 Mar 2009, 15:25

No tak jasne, w ogóle nie było tematów o 156.. tylko zdziwisz się bo ja głównie o 156 piszę i może raptem jeszcze 2-3 osoby coś się udzielały. Popatrz dobrze chociażby w moje posty!
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

15 Wrz 2010, 13:31

Witam, zastanawiam się nad kupnem nowego samochodu. Podobają mi się alfa romeo 156 i alfa 166. Proszę o to abyście powiedzieli mi coś o alfach , czy warto kupić któryś z tych modeli, jeśli warto to który;) Kwota: do 14tyś zł ;)
Będę wdzięczna za odpowiedzi:)
Pozdrawiam :grin:
MK
magda1986
Nowicjusz

Miejscowość: Sławków

17 Wrz 2010, 00:55

qki nie bądź taki nie miły, skoro już napisał i stworzył nowy temat to można odpowiedzieć ;)

Opinia o Alfie romeo jest mocno nadwyrężona, głównie za sprawą czterocylindrowych silników benzynowych Twin Spark, lub JTS w późniejszym okresie. Silniki diesla JTD, oraz benzynowe V6 jest jak najbardziej........ nie powiem bez awaryjne bo nic się nie psuje, ale porównywalnie jak konkurencja. Innowacyjność silnika JTD zachwyca do dziś, a Volkswagen dopiero parę lat temu (chyba 2) zdecydował się na zastosowanie w autach zasilanych olejem napędowym szyną common rail. Zawieszenie dośc kruche na nasze "drogi", ale odwdzięcza się trakcją. Wizualnie to sam oceń, mi jak najbardziej się podoba. Mało tego, jak na końcówkę lat 90, to auto aż lśni wizualnie :) Jest to samochód roku 97 bodajże.

Masz jakieś konkretne pytania ?
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brytyjczycy wybrali najlepszą hybrydę
    Brytyjski portal Auto Trader przyznał Lexusowi NX 300h tytuł najlepszego samochodu hybrydowego na brytyjskim rynku. Nagroda została przyznana w ramach plebiscytu 2020 New Car Awards. Najlepszy w ogólnym rankingu W ...

17 Wrz 2010, 12:50

Co prawda nie mam jeszcz Alfy, ale mogę się co nie co wypowidzieć, ponieważ od jakiegoś czasu czytam fora na temat tej marki (przeczytałem już chyba wszystko głównie na temat JTD). Także podsumuje tak w skrócie to co piszą użytkownicy na temat Alfy Romeo 156 1.9 JTD. Jeśli chodzi o silnik to jest to bardzo udana konstrukcja, mało awaryjna (na poziomie konkurencji). Kulturą pracy przewyższa konkurencję, do tego są to silniki dosyć dynamiczne i oszczędne. Ceny części na normalnym poziomie. Jeśli chodzi o reszte (elektryka itp). to potrafią się psuć jakieś pierdoły, ale nie zbyt często (na poziomie Fiata), których koszt naprawy nie jest jakiś wysoki. I teraz to co jest największą wadą, a może i zaletą Alfy Romeo - zawieszenie. Działa to na zasadzie "coś za coś". Jest dosyć delikatne, na oryginalnych częściach drogie w naprawie (na zamiennikach, które są niezłej jakości koszt jest porównywalny z konkurencją), ale w zamian bardzo komfortowe i naprawdę świetnie się prowadzi.

Wszystko zależy czego oczekujesz. Jeśli chcesz samochód być może (piszę tutaj "być może" bo jak kupujesz samochód używany to wszystko zależy od egzemplarza na jaki trafisz, nie da się wszystkiego przewidzieć) mniej awaryjny i tańszy w utrzymaniu (według ogólnej opinii), ale za to nudny i często spotykany to kup Passata, natomiast jeśli jesteś w stanie być może wydać troszkę więcej na serwis, ale za to samochód ładny, oryginalny i rzadziej spotykany to kup Alfę. Ja zdecydowanie wybrałem Alfę.
lukaszsz86
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: R-sko

15 Paź 2010, 11:51

Awaryjnośc modelu jest tez zalezna czesto od danego egzemplarza. Miałem kiedys Alfa Romeo 156 z silnikiem benzynowym 1,6 i przez 3 lata użytkowania zmieniałem tylko czesci eksploatacyjne. Wszystko zależy od tego, od kogo kupujesz samochód.
Ignorance is bliss...
pinio124
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Gdańsk
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Opel Astra III
Silnik: 1.7 CDTi 100 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

15 Paź 2010, 12:23

Kolega mający serwis jezdzi Alfa 166. Ogólnie zdecydowanie bardziej poleca JTD jako auta o wiele mniej awaryjne od benzyn czterocylindrowych. Psują się pierdoły elektroniczne, ale nigdy nie zawiodła go strzelając focha ze nie pojedzie. Ogólnie jest bardzo zadowolony z auta. Tyle, że o auto dba i regularnie je serwisuje ;-)
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Paź 2010, 09:24

Magda, nie kupisz w tych pieniądzach takiej bryki jak ALFA 166, ale tylko z silnikiem JTD naturalnie.Mechanicy dziwią się, dlaczego taka opinia o nich.To dobre auta,dlatego korzystaj z tego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

18 Paź 2010, 00:33

Osobiscie nieposiadam alfy,lecz moge powiedziec że jedynym mankamentem jest zawieszenie które niezdaje egzaminu na naszych drogach.Dość częste usterki zawieszenia są na porzadku dziennym w tym modelu.silniki diesla pracują poprawnie,benzynowe również.drobne usterki innych podzespolów są zazwyczaj małym kosztem do usunięcia jak już wspomniano.jak zawsze coś za coś,niema aut które niewymagają wkładu finansowego podczas eksploatacji...
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

18 Paź 2010, 10:09

Leopard,dlatego przed zakupem tego auta,trzeba najpierw zorientować się czy w okolicy jest dobry mechanik,który nie zdzierając poradzi sobie z mechaniką.Naturalnie to nie jest bryczka dla przeciętnego użytkownika ale która tej klasy,jest!? :shock: Zawieszenie?!Wszystko tanieje,dawniej jeśli ktoś jeździł tym autem u nas ,to wiadomo było,że ma siana dużo.Gdzieś tam posiadam materiał na temat tego auta,muszę poszukać,wtedy go opiszę dokładniej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)