Alfa Romeo Giulietta 1,4 MA 170 - Błąd P1062

11 Wrz 2024, 11:23

Posiadam samochód jak w temacie wraz z instalacją gazową STAG. Około 2 miesiące temu miałem standardowy przegląd instalacji gazowej i po tym czasie zaczął pojawiać sie błąd P1062 na zimnym silniku. Objaw jest taki, że po odpaleniu auta i przejechaniu kilkuset metrów autko zachowuje sie jakby sie dusiło (nie miało paliwa). Trwa to ok. 2 sek i potem wszystko OK. Błąd czasami sam zniknie, czasami trzeba go skasować. W związku z tym, iż bład w żądnym razie nie wskazuje na powiązanie z gazem, zrobiłem wymianę oleju, filtrów, m.in. filtr MA (chociaż był czysty), lecz problem co jakiś czas wraca. Przełączyłem na benzynę i jeździłem 2 tygodnie i wszystko grało, wróciłem do gazu i problem znów po 3 dniach. Dodam, iż w serwisie zrobiono mi diagnostykę komputerową parametrów pracy silnika i wszystko było w normie. Nie było jakis trwałych usterek, ten błąd jest chwilowy i tylko na zimnym silniku z rana i to nie zawsze. W kolejnym tygodniu jestem umówiony z gazownikiem, chociaż juz na początku stwierdził, ze to raczej nie ma nic wspólnego z instalacją gazową.
W związku z tym mam prośbę o Wasze porady lub o wskazanie jakiegoś dobrego serwisu na śląsku, który umiałby fachowo zdiagnozować w czym problem.
Z góry bardzo dziękuje.
rumsza
Obserwowany

13 Wrz 2024, 18:00

W normalnym silniku miałem b.podobny problem,na benzynie zero problemów,po przełączeniu na lpg też chwilowa czkawka potrafił zgasnąć ,po odpaleniu na lpg,odpalał od razu, już się nie pojawiła,u mnie trzeba było dokonać regulacji zaworów,tutaj jest hydraulika ale jest MA,podejrzewam,że objaw będzie ze strony tego systemu,jemu trzeba się przyglądnąć.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)