AR 147 1.9

03 Mar 2015, 09:45

Witam. Szukam samochodu i tak przeglądam olx,allegro itp. i tak wśród tych wszystkich nudnych VW trafiłem na AR 147 1.9 JTD 150km.
Właściciel w ogłoszeniu zamieścił, że w tej Alfie moc została podniesiona do 173 km przez program,mod doloty i wydechu z dopiskiem "wszystko w granicach rozsądku".
Samochód bardzo fajnie wyposażony m.in skóra i klima. W zeszłym roku wymieniane sprzęgło i dwumas oraz tylni zawias, rocznik 2005,rzekomo 163kkm przebiegu za 14700zł, mój budżet wynosi 16500zł więc trochę zapasu by zostało.
Tak więc moje pytanie, czy warto zainteresować się tą Alfą? Wiem jaka jest powszechna opinia, że Alfy nie dojeżdżają do ściany an testach zderzeniowych albo gdy deszcz leje to Alfa rdzewieje(choć 147 ponoć ma bardzo dobre zabezpieczenie) ale chciałbym poznać Wasze opinie.
Jakoś nie potrafię uwierzyć w tą opinie bo w końcu jest tam wiele rzeczy z Fiata(tak myślę) a ten z kolei taką sama ma opinie, sam mam Stilo od 2 lat(w rodzinie od 5 i dla mnie ten samochód też się wybija wśród Golfów) i od zwykłych wymian eksploatacyjnych i rozrządu nic złego się nie stało.

Jeszcze trochę o moich rocznych przebiegach( w końcu ważna kwestia przy Dieslu). Pon-pt minimalny przebieg na dzień 25 km a przez cały weekend około 90 km.
Z góry dziękuje za pomoc!! :)
Zielok
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 02 2013
Przebieg/rok: 4tys. km
Auto: Fiat Stilo
Silnik: 1.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

03 Mar 2015, 13:41

Zielok napisał(a):sam mam Stilo od 2 lat(w rodzinie od 5 i dla mnie ten samochód też się wybija wśród Golfów) i od zwykłych wymian eksploatacyjnych i rozrządu nic złego się nie stało.

Te Stilo rozumiem, że w podstawowej wersji wyposażenia?

Alfa tylko z pewnych rąk, a jak ktoś podnosił moc to raczej nie po to, by spokojnie jeździć.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

03 Mar 2015, 13:48

Tak Stilo podstawa(tyle tylko że skórzana kierownica,podłokietnik,lotka). Przejadę się z znajomym który w zasadzie siedzi w Alfach(choć sam jeździ Toledo),blisko mam więc nic nie szkodzi zobaczyć,przetestować. Zakładając że Alfa będzie z porządku i nie od rajdowego zapaleńca to jak oceniacie,warto? Koszty ewentualnych napraw jak u innych marek czy jednak drożej, szukałem typowych słabych punktów to jedynie ludzie narzekają na zawias.

Przy okazji gdy będę oglądać zapytam się o dźwiganie tej mocy, 150 km to i tak chyba dużo jak na hatchbacka(w Stilo mam 80 i jakoś nie narzekam,choć fakt masa męczy ten silnik)
Zielok
Nowicjusz

03 Mar 2015, 13:59

Koszty będą wyższe, a jak jeździsz po kiepskich drogach to zawieszenie będzie trzeba często remontować. Ogólnie auto bardziej do okazyjnej jazdy niż do jeżdżenia na co dzień.

To ta z tego ogłoszenia?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

03 Mar 2015, 14:03

Tak dokładnie ta(teraz widzę że link zapomniałem dodać :angry: )
Zielok
Nowicjusz

03 Mar 2015, 18:48

Zaraz wpadną koledzy z forum i będą chcieli Cię odwieść od zakupu. Może poszukaj jakiegoś egzemlarza z forum.alfaholicy.org Ja za tę kasę wolałbym 156 po lifcie albo Lancię Lybrę.
Ossy
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...