Astra 97 1.6 16v przerywa silnik

17 Gru 2006, 19:41

mam opla astrę 1,6 16V 97r. i mam z nią pewien problem. mianowicie przy rozgrzanym silniku na 3, 4 przy obrotach ok 3000 szarpie mi silnik to nie jest stały objaw po prostu raz szarpie raz nie i to nie tylko przy takich osiągach ale właśnie przy takich ta wada jest najcześciej występująca, wymieniłem świece, przewody, sprawdziłem rozrząd, układ wydechowy, byłem na komputerze i nic nie znalazłem mechanika który mi pomoże.
więc może tu znajde pomoc. byłoby fajnie. z góry dzięki. pozdrawiam.lg
lio77
Nowicjusz

• 19 Gru 2006, 11:33

A może zmień stację benzynową... - takie historie zdarzają się jak tankujesz kiepskie paliwo, jeździsz na resztkach (zwłaszcza podczas przyspieszania i hamowania - wtedy paliwo przelewa się i ucieka spod smoka pompy) lub masz zasyfiony zbiornik...

Chyba, że pompa po prostu się kończy i nie ma już swojej nominalnej wydajności...

Może się tak też dziać jak masz nieszczelności na ukłacie paliwowym.

Kolejny trop wiedzie do kopułki. Kończący się palec albo styki...

Przyszło mi do głowy jeszcze jedno ... kiedy wymieniałeś świece i kable WN?
    Pozdr
    fourup
    Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
    fourup
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
    Prawo jazdy: 08 01 1999
    Auto: Mercedes S124 250D
    Silnik: OM602
    Paliwo: Diesel
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 1990

24 Gru 2006, 23:58

Cześć, ja bym się zainteresował czujnikiem obrotów wałków rozrządu.
    Jeśli silnik Ci szarpie najczęściej przy obrotach 3000 lub przy większych, to tylko może być jego wina. Błąd nie zawsze musi być zapisany w sterowniku
    żeby mieć pewność że to jest ten czujnik, to w momencie gdy silnik zacznie szarpać, przegazuj go porządnie. Jeśli silnik nie wejdzie Ci na obroty powyżej
    3500-4000 , to można go śmiało wymieniać.

Pozdr.
    Opel jest inny .......
    mibar
    Nowicjusz

Miejscowość: śląsk

28 Gru 2006, 16:32

STACJE BENZYNOWĄ ZMIENIAŁEM WIELOKROTNIE - TANKUJĘ CO JAKIEŚ 2 DNI.
    JAKBY KOŃCZYŁA SIĘ POMPA TO CHYBA DŁAWIŁ BY SIĘ CAŁY CZAS A ON POWYŻEJ 4 TYŚ IDZIE JAK PRZECINAK , W OGÓLE TO NA PRZYSPIESZENIE TO NIE MOGĘ POWIEDZIEC ZŁEGO SŁOWA.
    PRZEWODY WN I ŚWIECE WYMIENIAŁEM
    CZUJNIK OBROTÓW TO CHYBA TEZ NIE JEST BO 4000 TYŚ ROBIE BEZ PROBLEMÓW I POWIEM WIĘCEJ WTEDY MOJA ASTRA IDZIE JAK PRZECINAK NIESTETY NIE MOŻNA TAK JEŹDZIĆ WSZĘDZIE A I BAK JAKOŚ TAK SZYBCIEJ ROBI SIĘ PUSTY.
    WIĘC CHYBA POSTAWIĘ NA STYKI BO POJAWIŁY MI SIĘ TEŻ INNE PROBLEMY Z ELEKTRYKĄ.
    DZIĘKI WSZESTKIM ZA PODPOWIEDZI
    POZDRAWIAM
    LG
    P.S.
    JAKBY KTOŚ MIAŁ JESZCZE JAKIEŚ POMYSŁY TO BARDZO BYM PROSIŁ...
    lio77
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skoda Kamiq - miejski SUV
      Nowy miejski SUV ŠKODY, dedykowany dla chińskiego rynku model KAMIQ, został oficjalnie zaprezentowany 23 kwietnia. KAMIQ stanowi uzupełnienie gamy SUV-ów ŠKODY, w której znajdują się już modele ...
      Zlot fanów Toyoty Celica 2020
      Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...