Astra h 1.6 115 KM GTC, ocena ogłoszenia i samochodu

20 Paź 2021, 12:25

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?
Fernestx0
Nowicjusz

Zdjęcia: 2

20 Paź 2021, 12:42

Rok pojeździł, poinwestował i sprzedaje + chce zamienić na tańszy? Mi się zapala lampka, ale obejrzeć można.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

20 Paź 2021, 12:52

Wygląda ok. Samo auto dobre, psują się pierdoły ew czasem zapali się jakaś kontrolka , ale zaraz zgaśnie. Silnik trochę za słaby, ale do normalnej jazdy wystarczy.
galakty napisał(a):Rok pojeździł, poinwestował i sprzedaje + chce zamienić na tańszy? Mi się zapala lampka, ale obejrzeć można.
w życiu bywa różnie, a może to przedstawiciel nurtu "póki ledwo 200k na liczniku sprzedaję, bo później będzie mi ciężko sprzedać"? :wink:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

20 Paź 2021, 12:59

mike napisał(a):w życiu bywa różnie, a może to przedstawiciel nurtu "póki ledwo 200k na liczniku sprzedaję, bo później będzie mi ciężko sprzedać"?

Dlatego napisałem że zapala mi się lampka, ale bym obejrzał bo różnie bywa :ok:

Sam sprzedawałem niedawno samochód gdzie w ciągu roku zrobiony rozrząd, tylna belka i nowe opony + OC na 10 miesięcy. To się praktycznie nie zdarza na rynku :naughty:
galakty
Forumowicz VIP

20 Paź 2021, 13:05

Rozrząd, płyny przeważnie wymieniamy po zakupie, więc normalne ogłoszenie i na pewno warto go obejrzeć.
Gość114260

20 Paź 2021, 13:07

zadzwonię do autora ogłoszenia, o co się warto zapytać? szczerze to na samochodach mało się znam
Fernestx0
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak poruszać się po kierownicy?
    Prawidłowe ułożenie rąk na kierownicy ma zasadniczy wpływ na bezpieczeństwo jazdy, ponieważ właśnie dzięki niej kierowca ma kontrolę nad układem kierowniczym i zawieszeniem. Tylko prawidłowe trzymanie koła kierownicy umożliwia ...

20 Paź 2021, 13:21

galakty napisał(a):Sam sprzedawałem niedawno samochód gdzie w ciągu roku zrobiony rozrząd, tylna belka i nowe opony + OC na 10 miesięcy. To się praktycznie nie zdarza na rynku
mam podobnie, obecnie zastanawiam się jak po raz kolejny skrzywdzić się psychicznie po kupnie auta :mrgreen:
Fernestx0 napisał(a):zadzwonię do autora ogłoszenia, o co się warto zapytać?
przede wszystkim czy ma jakiś papier na te wymiany. Po drugie, czy między wymianami konieczna jest dolewka np oleju. Reszta wyjdzie w trakcie rozmowy
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Paź 2021, 13:31

mike napisał(a): Po drugie, czy między wymianami konieczna jest dolewka np oleju. Reszta wyjdzie w trakcie rozmowy

a jak jest konieczna to co?
Fernestx0
Nowicjusz

20 Paź 2021, 13:34

To wszystko w normie bo to Opel i musi brać olej :mrgreen:

Kwestia ile musi dolewać i czy nie kopci. Chociaż tutaj prawdy może nie powiedzieć.
galakty
Forumowicz VIP

20 Paź 2021, 13:35

Wtedy silnik bierze olej, jeśli jest to dużo, np. 0,5l na 1000km to lepiej odpuścić, bo średnio w skali roku to 5l na 10 tys km.
Jeśli max 1l między wymianami to powiedzmy, że jest ok.

Jak się za bardzo nie znasz to po jeździe próbnej weź go do jakiegoś serwisu lub chociaż skp na przegląd od dołu. Może znajdzie się coś do negocjacji albo po prostu mina. ;)
Gość114260

20 Paź 2021, 13:39

To Opel, więc norma :mrgreen:
Natomiast auto jest w miarę świeże, więc pewnie nie będzie takiej konieczności / nie będzie to zbyt duża dolewka. Ja mam ok 250k przebiegu i nie dolewam ani ml, ale wiadomo, jednak jaskółka wiosny nie czyni
mike
Moderator
Awatar użytkownika

20 Paź 2021, 20:11

zadzwoniłem do niego i mówił że dolewa 3 setki od wymiany do wymiany
na wymianę rozrządu mówił że ma jakąś naklejkę pod klapą czy coś
po za tym że jak chce zobaczyć jakąś dokumentacje to do jego mechanika możemy podjechać, a jak się pytałem czy do kogoś innego to też nie ma problemu, ogólnie bardzo ładnie i sympatycznie mówił :D
mówił że handlarzem nie jest, chociaż ja mam pewne wątpliwość i nie pytałem o to
przeglądałem sobie jeszcze inne ogłoszenia z tej okolicy i znalazłem inny samochód, ogłoszenie też w innym stylu napisane, ale zdjęcia są robione w tym samym miejscu co ten gtc
Fernestx0
Nowicjusz

20 Paź 2021, 20:50

Tak czytam to ogłoszenie i nie wiem Panowie o co Wam chodzi ? Chłop kupuje auto, robi starter co jest oczywiste, robi ewentualne naprawy co tez jest oczywiste bo w oplach bywa to upierdliwe i jeżdzi aż chce sprzedać. Wtedy robi się problem bo bida napisała ze auto miało serwis no i już żle a jak napisałby że nasikał do silnika i nie zrobił serwisu byłoby ok no bo przecież z uryna wymieszana z olejem spokojnie starczy na 12mcy.
Fernestx0 napisał(a):zadzwoniłem do niego i mówił że dolewa 3 setki od wymiany do wymiany
na wymianę rozrządu mówił że ma jakąś naklejkę pod klapą czy coś
po za tym że jak chce zobaczyć jakąś dokumentacje to do jego mechanika możemy podjechać, a jak się pytałem czy do kogoś innego to też nie ma problemu, ogólnie bardzo ładnie i sympatycznie mówił :D
mówił że handlarzem nie jest, chociaż ja mam pewne wątpliwość i nie pytałem o to
przeglądałem sobie jeszcze inne ogłoszenia z tej okolicy i znalazłem inny samochód, ogłoszenie też w innym stylu napisane, ale zdjęcia są robione w tym samym miejscu co ten gtc

Po co interesujesz się głupotami ? Co Ci ma powiedzieć sprzedający ? A jego mechanik co Ci powie ? Chcesz zgadnąć ? A jak dorabia sobie handlem aut to robi Ci różnicę ?

Zapytaj w jakim jest stanie ogólnym, zapytaj o stopień ulepienia i tyle a sprzedający jak jest handlarzem będzie wiedział że ma do czynienia z kimś poważnym a nie z następnym Januszem od smęcenia przez telefon.

Jak ma Ci oszukać i tak Cie oszuka :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

20 Paź 2021, 20:58

szybki napisał(a):Po co interesujesz się głupotami ? Co Ci ma powiedzieć sprzedający ? A jego mechanik co Ci powie ? Chcesz zgadnąć ? A jak dorabia sobie handlem aut to robi Ci różnicę ?

Nie mam nic przeciwko temu jeśli robi to uczciwie.
Ja się jego nie pytałem czy jest handlarzem a gość od razu mi mówi że nie jest, jakby się chciał z góry wytłumaczyć. :)
Fernestx0
Nowicjusz

20 Paź 2021, 21:00

Bo ludzie mają wmówione że handlarz to zło, jakby prywatne osoby były bardziej uczciwe :roll:
galakty
Forumowicz VIP