Audi A3 1.8 [wersja 125 konna]

09 Lip 2013, 10:24

Witam, mam pytanie do osób które siedzą w temacie tuningu mechanicznego :)

Mianowicie chce spytać, w jaki sposób można ulepszyć i zyskać trochę więcej kucy w silniku 1.8.

Czy można do niego wsadzić turbo itd? Czy jest to opłacalne?

Moje pytanie wychodzi stąd, iż trudno mi znaleźć odpowiadającą wersje Audi A3 w silniku 1.8 TURBO, ale za to w samej wersji 1.8 bez turbo, mam parę ofert na oku.
Jelonek22
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Lip 2013, 12:21

Koszty uturbienia mogą być spore od 3-4 tyś. w górę i nie wiem czy nie lepiej poczekać i szukać wersji docelowej z silnikiem 1.8T i wyposażeniem które będzie ci odpowiadało.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

10 Lip 2013, 22:37

Kurde, a powiedzmy, że jak już kupię tą 1.8 Turbo, to w jaki sposób można ją ulepszać, tak żeby nie było max. drogo, ale tak żeby się opłacało i dawało efekt pożądany :)
Jelonek22
Nowicjusz

Auto: Nie mam

10 Lip 2013, 22:57

Z tego co wiem to 1.8T można spokojnie podnieść ze 150 na jakieś 190KM mniejszym kosztem niż w pierwszym przypadku w którym było dokładanie turbo tylko trzeba mieć silnik w dobrej kondycji. Generalnie A3 z tym silnikiem już ładnie gania, ale oczywiście zawsze można coś poprawiać :) Widziałem gdzieś w ogłoszeniach S3 z 1.8T i miała 190KM.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

11 Lip 2013, 01:04

Jelonek22 napisał(a):Mianowicie chce spytać, w jaki sposób można ulepszyć i zyskać trochę więcej kucy w silniku 1.8.

Można tak samo jak w tico też można... :D

Jelonek22 napisał(a):Czy jest to opłacalne?

Nie

Jelonek22 napisał(a):Moje pytanie wychodzi stąd, iż trudno mi znaleźć odpowiadającą wersje Audi A3 w silniku 1.8 TURBO

O co Ci chodzi?

Jelonek22 napisał(a):Kurde, a powiedzmy, że jak już kupię tą 1.8 Turbo, to w jaki sposób można ją ulepszać, tak żeby nie było max. drogo, ale tak żeby się opłacało i dawało efekt pożądany :)

Tuningujesz jak każde turbo czyli zaczynasz od programu na seryjnym ECU co da Ci (około) 25%
a później może ograniczać Ci tylko kaska ale zazwyczaj leci ICek, dolot, blow off-y, wydech itp, MBC. Podkręcasz seryjna turbinkę na maxa i dojdzie Ci 100Km około. A później wymianka turbinki i wtrysków i... duzo tematów a później kucie srucie, pierniczenie...Co przy a3 nadaje się na podcier czterech literek.

ArteK napisał(a):Widziałem gdzieś w ogłoszeniach S3 z 1.8T i miała 190KM.

To absolutny wstęp do przeróbek :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Night Power Grand Prix 2012 - Olsztyn
    W Sobotę 26 maja Olsztyn zamienił się w nocną stolicę streetracingu. Kilkadziesiąt aut z kilkusetkonnymi silnikami ścigało się na ulicy Lubelskiej w Olsztynie obok Makro. Na NIGHT POWER Grand Prix chyba nikt się nie nudził. ...
    Toyota Corolla TE27 (1972–1974)
    To właśnie od niej zaczyna się wielka przygoda Corolli ze sportem. Pod maską lekkiego, ważącego zaledwie 855 kg nadwozia coupe ówczesnej Corolli TE27 zamontowano 115-konny silnik DOHC z Celiki. Ta wersja trafiła do ...