Audi A3 - ktory silnik 1.9 TDI wybrać

02 Lip 2014, 15:26

Witam jak w temacie poszukuje Audi A3 1.9 TDI tylko teraz zastanawiam się , który silnik dokładnie wybrać bo są opcje:
66 kW (90 KM)
74 kW (100 KM)
81 kW (110 KM)
96 kW (130 KM)

Czy wszystkie te silniki są w takim samym stopniu niezawodne i trwałe jak się słyszy ? Bo ponoć auta te są niezniszczalne , a mi zależy na bardzo trwałym autku , które nie pochlonie za dużo na randkach z mechanikiem.
Liczy się dla mnie trwałość , nie jestem fanem prędkości chociaż przydałoby się nie zamulać podczas ew. wyprzedzania.

Dziennie robię około 40-50km z Wrocławia poza miasto do pracy (ok.20 km w jedną stronę) i ew. na weekendzik mały wypad w góry .
Mój budżet to 10 tysięcy jednak jestem w stanie wyłożyć 11 (+ oczywiście koszty wymiany płynów po zakupie)

Bardzo prosiłbym o odpowiedź na poniższe pytania , ponieważ jestem zielony w temacie aut całkowicie :
1. Jak wygląda sprawa Dwumasy w A3 ? Czy posiadają ją czy są modele bez (to w nie będę celował , ponieważ wiele złego słyszałem o owej części i chciałbym jej uniknąć)
2. Które modele są oparte na pompie paliwowej , a nie pompowtryskach bo słyszałem , że takich trzeba unikać bo są wyjątkowo nieudane , czy to prawda ?
3. Czy wszystkie posiadają Turbinę i jaka jest jej trwałość oraz koszty wymiany ?
4. Ponoć realne przebiegi A3 to nie te 150k-250k tylko coś od 300k do 500k , czy przy takim przebiegu te auta nie sprawią problemów , moje auto am zaledwie 220k i strasznie marudzi ale to jest złom :P

Znalazłem dwa autka , które mi wpadły w oko jednak nie znam się i nie wiem czy są to składaki , co możecie mi o nich powiedzieć :
[link do oferty na Allegro wygasł]

Będę bardzo wdzięczny za wyczerpująca odpowiedź i pomoc.
Z góry dziękuje!
Heirel
Nowicjusz

Auto: VW Polo

02 Lip 2014, 20:34

Ostatnio pewna osoba zakładała tutaj temat i jak sama napisała za 10k ciężko kupic przyzwoitą A3 w benzynie a co dopiero w dieslu więc ja bym odpuścił temat diesla.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

02 Lip 2014, 20:55

Na pompie są 90 i na 98% 110KM. Wszystkie 1.9TDI mają turbo, dwumasę mocniejsze wersje. Pompowtryski nie są nie udane tylko ich wymiana jest droga. Zgadzam się z kolegą wyżej, że za 10k ciężko będzie znaleźć a3 niewymagające natychmiastowego wkładu.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

02 Lip 2014, 21:01

No to kiepsko , nie pocieszyliście mnie za bardzo niestety :/ sądziłem , że 10k starczy.
W takim razie za jakim autkiem się rozglądać , nie dodałem tego w pierwszym poście ale dane auto będzie tylko na jakiś czas(myślę , że do roku czasu)no chyba , że spodoba mi się bardzo to już zmieniać nie będę ,bo miałem w planach zakup Corolli E12 1.4 D4D lub Kia Ceed ale , że sytuacja wymaga natychmiastowego kupna postanowiłem teraz coś znaleźć.
Chciałbym też aby auto miało jakiś przyjazny dla oka wygląd , głównie celuje w hatchbacki bo za sedanami nie przepadam. No i wiadomo , niska awaryjność i trwała blacha (myślałem nad Astra II w gazie ale one ponoć blaszki mają słabe ew. jakąś Vectra bo to jedyny ładny sedan dla mnie).
Jakbyście mieli jakiś konkretny link to byłbym wdzięczny.
Heirel
Nowicjusz

02 Lip 2014, 21:03

110KM była w dwóch odmianach,miała pompe lub pompowtryski,niektóre jego wersje posiadają także turbinę o zmiennej geometrii (droższa w naprawie),koło dwumasowe a nawet filtr DPF.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

07 Lip 2014, 21:21

Troszkę byłem zajęty i nie mogłem odpisać .
Mam pytanie bo mówicie , że taka za 10k będzie wymagała doinwestowania , a możecie podać przykład co trzeba by wymienić koniecznie i jakie byłyby to koszty ?
I co myslicie o autach sprowadzanych np. z Niemiec ? Mam tu na myśli osobiste sprowadzenie , a nie zakup od kogoś z Polski kto już ściągnął furkę. Patrzyłem na stronie Mobile.eu i jakieś tam oferty osób prywatnych są tylko nie wiem czy warto to brac pod uwagę.

Ew. jeśli już nie to audi a3 to w co celować ? Coś co będzie trwałe i cieszyło oko
Heirel
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi i-MiEV najlepszym ekologicznym pojazdem
    Model i-MiEV, oferowany przez Mitsubishi Motors Australia Limited (MMAL), został ogłoszony przez magazyn Green Lifestyle najlepszym ekologicznym pojazdem na rynku w Australii. Ten w pełni elektryczny model wywalczył najwyższe ...
    Renault Spider
    Renault Spider to samochód sportowy, który stawiał na mocne wrażenia z jazdy. Już podczas prezentacji na salonie w Genewie w 1995 roku Spider wywołał zaskoczenie i zadziwienie. Opracowany przez Renault Sport ...

07 Lip 2014, 21:57

Co powiesz na Focusa [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ?
Barol
Awatar użytkownika

07 Lip 2014, 22:08

Koniecznie diesel? Te "cieszenie oka" to kwestia gustu. :)
Cesc93
Początkujący

Prawo jazdy: 18 12 2012
Auto: -
Paliwo: Hybryda
Rok produkcji: 2020

07 Lip 2014, 22:15

Niekoniecznie diesel ale żeby spalanie było w rozsądnych wartościach.

Co do Twojej propozycji Barol rozważę i dzięki , a wiesz może czy ta wersja jest wolna od dwumasy , DPF i innych brzydkich pierdółek tego typu ? Sam Focus Mk1 mi się nie podoba z wyglądu , Mk2 już ma bardziej agresywny i masywny styl ale nie mówię nie :)
Heirel
Nowicjusz

07 Lip 2014, 22:18

Heirel napisał(a):przykład co trzeba by wymienić koniecznie i jakie byłyby to
Zależy od konkretnego egzemplarza ale w dieslu prawie pewne będą sprzęgło z kołem dwumasowym ( jeśli takowe jest ), turbo do regeneracji, regeneracja wtrysków. Może też być do zrobienia zawias, klima do "nabicia" , tarcze i klocki... Ciężko jednoznacznie odp na to pytanie
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004

07 Lip 2014, 22:23

Rozumiem to faktycznie lipa totalna , a jeszcze jedno pytanie ogólnie patrzyłem z ciekawości na Corolle E12 ale w 1.4 Vvti , mój kuzyn kupił ostatnio z 2002 roku za 8 tyś. jeździ pół roku i nic się złego nie dzieje , był też u mechanika z rodziny , który go przejrzał no i autko śmiga aż miło , nic nie stuka ani nie puka, a przebiegi nim robi dosyc duże (nawet do 1tyś km.w tygodniu) , jedyne co to ma duzo rys "parkingowych" , warto ryzykować i taką kupic czy po prostu kuzyn miał farta bo komuś się mogło spieszyć ze sprzedażą ?
Heirel
Nowicjusz

07 Lip 2014, 22:35

A co powiesz na peugeota 307 - tylko też 10 tys może okazać się niewystarczające .
Albo do głowy mi przyszedł jeszcze seat Leon .
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

07 Lip 2014, 22:46

307 odpada , fakt wygląd ma cudowny jak większość peageotów ale to francuz i jakoś mnie nie przekonuje , zaś co do Leona jak najbardziej mi się podoba np. ten :

Tyle , że ja o seatach nic nie wiem... co je najczęściej boli i jak drogie są w utrzymaniu , jakie mają spalanie etc. Nie jestem pewien ale chyba kiedyś spotkałem się z opinią , że Seaty to takie sportowe VW , dobrze słyszałem ?
Heirel
Nowicjusz

07 Lip 2014, 22:55

Oczywiśćie poniższy link dałem tak o , który mi się podoba z wyglądu , jak mówiłem na Diesla ciśnienia nie ma :P
Heirel
Nowicjusz

08 Lip 2014, 06:04

Barol
Awatar użytkownika