Audi A4 b6 vs A3 8L

04 Mar 2016, 08:19

Witam :D

Przymierzam się do zakupu auta i zastanawiam się nad Audi A4 b6, jednak nie wiem czy budżet 16-17 tyś wystarczy mi na to auto. Po głowie chodzi mi też A3 8L, jednak znacznie bardziej podoba mi się A4 ;)

Jak sądzicie budżet wystarczy mi na dobre A4 (do którego nie trzeba dołożyć połowy ceny wartości) czy raczej nie ? :D
MonsterFame
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Mar 2016, 08:37

Trudne pytanie. Ostatnio mój znajomy kupił B6 1.9 TDI z początku produkcji (prawie 400kkm na liczniku) od prywatnego właściciela w całkiem niezłym stanie za 13k, więc teoretycznie się da. Rozstrzał cenowy na portalach ogłoszeniowych jest jednak tak duży, że należałoby obadać sprawę samemu (przyjrzeć się kilku egzemplarzom w różnych cenach). Problem z B6 jest tego rodzaju, że to ukochane auto Januszy i większość B6tek jest sprowadzana do kraju w agonalnym stanie, bo handlarze wiedzą, że po drobnym picowanku ktoś je kupi - innymi słowy trudno znaleźć coś naprawdę wartego uwagi, jeśli nie ma się doświadczenia i wiedzy motoryzacyjnej. Z A3 8L będzie dużo łatwiej - w tym budżecie znajdzie się zadbanego polifta 1.8T z quattro, które to rozwiązanie szczerze polecam :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

04 Mar 2016, 10:09

Ewentualnie kupić A4 B5 z prawdziwym quattro i zostanie kasy jeszcze.

Musi być Audi?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Mar 2016, 10:26

dzida napisał(a):Musi być Audi?

Zadałbyś takie pytanie, gdyby temat brzmiał "Lexus IS czy GS"? Tylko szczerze :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 10:40

łysy30 napisał(a):Zadałbyś takie pytanie, gdyby temat brzmiał "Lexus IS czy GS"? Tylko szczerze :wink:

Odpowiem tak samo jak kiedyś Ci odpowiedziałem na to samo pytanie - nie, bo:
Ludzie chcący Lexusa szukają czegoś innego i zdają sobie sprawę z zalet tego auta nie bojąc sięstereotypów
W przypadku poszukiwań Audi czy VW bardzo często jest kwestia opinii panującej w PL dobre auto, z tanimi częściami, które naprawi szwagier za grosze = znaczek Audi, VW (lub "kup se Audi, a poczujesz klasę") i dlatego to weryfikuję
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 13:40

Hmm, no właśnie według mnie jest inaczej - w wypowiedziach ludzi pytających się tutaj o Lexusy praktycznie zawsze pojawiają się pytania w stylu "czy to prawda, że części do Lexusów są bardzo drogie?", "słyszałem, że mechanicy się ich boją - prawda to?" - sam zresztą zawsze wyprowadzasz ich z błędu. Nie zgadzam się, że wszyscy ludzie chcący Lexusa są świadomymi kupującymi, a większość szukających Audi to laicy kierujący się stereotypami/Janusze. Owszem, zdarzają się przypadki, o których piszesz, co nie znaczy, że komuś nie może się podobać Audi (co autor wyraźnie zaznaczył w swoim poście). Sam jako swoje kolejne auto rozważam Exeo 1.8T i to wcale nie dlatego, że po Hondzie chcę "poczuć klasę" :mrgreen:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Harrier – krewniak crossoverów Lexusa
    Nazwa Harrier kojarzy się większości fanów techniki z angielskim samolotem szturmowym, zdolnym do pionowego startu i lądowania. Jest to jednak także nazwa zgrabnego crossovera Toyoty produkowanego na japoński rynek, ...

04 Mar 2016, 13:57

Raczej musi być Audi :D Bo wizualnie z zewnątrz i wewnątrz tylko mi się to podoba :D
MonsterFame
Nowicjusz

Auto: Nie mam

04 Mar 2016, 14:13

lysy30 ale nie było jeszcze tematu, że musi być Lexus :mrgreen: Opisałeś ludzi, którzy rozpatrywali Lexusa jako alternatywę :)
A to, że nie Janusze i laicy szukają Audi to połowa prawdy. Ostatnio był ranking najczęściej szukanych aut i 1. było A4 B6 gdzie prawie 40% wyszukań to mieszkańcy wsi, a kolejne 25% małych miasteczek :D

Jeśli musi być Audi, bo się podoba to ok ale nie ma co tu wtedy pytać tylko szukać i nie napalać się na złomy jak to zwykle się kończy przy "podobaniu" ;)
Tak samo nigdy nie forsuje Lexusów jak ktoś napisze, że im się nie podobają - od razu to kończy dla mnie dyskusje :ok:

Ogólnie w tym temacie są takie zasady, że nie kupujemy rocznikiem i przebiegiem i pomijamy kwestie wizualne.
Ostatnio edytowany przez dzida, 04 Mar 2016, 14:17, edytowano w sumie 1 raz
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 14:15

Moim zdaniem nie kupisz zdrowego A4 B6 za takie pieniądze, to jest budżet akurat na B5 lub A3 8L po lifcie.
Jak na sile zaczniesz szukać i coś znajdziesz to będzie zajeżdżony egzemplarz, a wkład jest zawsze tylko jak kupisz jakiegoś grzmota to będzie on większy.

Zależy tez jaki silnik no bo chyba nie 1,6?
1,8T raczej nie da rady.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2016, 14:26

dzida napisał(a):ale nie było jeszcze tematu, że musi być Lexus

No też prawda :mrgreen: Zresztą gdyby był to moja zaczepka o pytanie "Musi być Lexus?" byłaby bezprzedmiotowa :wink:

dzida napisał(a):Ogólnie w tym temacie są takie zasady, że nie kupujemy rocznikiem i przebiegiem i pomijamy kwestie wizualne.

Co do rocznika i przebiegu oczywiście zgoda, natomiast mając 17k nie wydałbym ich na auto, które mi się nie podoba - przy takim budżecie można już trochę powybrzydzać :ok:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 14:32

łysy30 napisał(a):natomiast mając 17k nie wydałbym ich na auto, które mi się nie podoba

bardziej miałem na myśli, że nie doradzamy, co nam (doradcom) się podoba, a jedynie wchodzimy w kwestie techniczne :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 14:50

dzida napisał(a):bardziej miałem na myśli, że nie doradzamy, co nam (doradcom) się podoba, a jedynie wchodzimy w kwestie techniczne

A to racja, faktycznie nie skumałem.

dzida napisał(a):A to, że nie Janusze i laicy szukają Audi to połowa prawdy. Ostatnio był ranking najczęściej szukanych aut i 1. było A4 B6 gdzie prawie 40% wyszukań to mieszkańcy wsi, a kolejne 25% małych miasteczek

Hmm, może źle to ująłem - doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że A4 B6 obok Passata B5 jest ukochanym autem Januszów, co przecież nie oznacza, że jedynie te osoby szukają Audi :wink: Po prostu nie lubię szufladkowania (BMW = dres, Audi/VW = Janusz itp.) - pomijając całą otoczkę to przecież naprawdę dobry, trwały samochód. Zgadzam się z tym, że Janusz nie spojrzy na Lexa, bo "części drogie" i "niższy prestiż niż przy Audi", aczkolwiek nie uważam, że całą złość należy w takim wypadku wyładowywać na VAG-ach i ujmować im zalet, które niewątpliwie posiadają. Innymi słowy - to, że jakiś Janusz jest zapatrzony w Audi z powodu "prestiżu" i nie chce innego auta to nie wina Audi, tylko ograniczonych horyzontów Janusza :wink:
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 14:52

łysy30 napisał(a):Innymi słowy - to, że jakiś Janusz jest zapatrzony w Audi z powodu "prestiżu" i nie chce innego auta to nie wina Audi, tylko ograniczonych horyzontów Janusza

stąd moje pytanie z pierwszego postu :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 15:04

dzida napisał(a):stąd moje pytanie z pierwszego postu

Według mnie było zbędne, bo autor wskazał, że Audi mu się podoba :wink: Chociaż w sumie to trochę dziwne, że "wizualnie z zewnątrz i wewnątrz tylko mu się to podoba" - ja potrafiłbym wymienić ze 30 aut, które wyglądem powalają mnie na kolana :/
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

04 Mar 2016, 15:10

dlatego ja czuję magię znaczka dającą +10 do urody :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP