Audi A6 2.5 TDI 150KM

04 Kwi 2010, 21:21

Witam. Mam małe pytanko,dziś zrobiłem 400 km w trasie. Gdy wjechałem na autostrade i pociągłem moje auto 25min na 180km/h to po zjechaniu na wolniejszą drogę to zaczeło kopcic mi ma biało. po przejechaniu ok 20 km w spokojniejszym tepie to dymienie ustało. Wiecie co to mogło być?? :???: powiem jeszcze ze przyspieszenie zostało w trakcie dynienia bez zmian. dzieki za podpowiedz co mam sprawdzić.
marko19845
Nowicjusz

Miejscowość: Chełmek
  • 04 Kwi 2010, 21:52

marko19845 napisał(a):co mam sprawdzić.

Ilość płynu w zbiorniczku wyrównawczym ;)
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

04 Kwi 2010, 23:38

Kubuch napisał(a):
    marko19845 napisał(a):co mam sprawdzić.

Ilość płynu w zbiorniczku wyrównawczym ;)
    lub oleju w silniku :mrgreen:
    Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)

05 Kwi 2010, 00:09

plyn utrzymuje sie w granicy prawie max na goracym silniku. olej na zimnym w takim samym parametrze. za 2.5 tys bede olej wymienial bo wtedy bedzie termin. bede to codziennie kontrolowal ale jak na razie zrobilem nim 5tys.km i nic nie ubywalo. sprawdzam srednio 3 razy w tyg. wiec co to moze być?turbo ponoc jest po regeneracji. info pewne .
    marko19845
    Nowicjusz

05 Kwi 2010, 00:15

turbina po pałowaniu auta czasem zaciąga z powietrzem odrobine oleju z seperatora ;) efekt jest taki że dymi na biało a po jakimś czasie przestaje :wink:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

05 Kwi 2010, 00:21

no 3500 0brotow sie utrzymywalo caly czas. wiec rozumiem ze to normalne i ze zbyt sie nie muszę przejmować?? bo przy normalnej jezdzie staram sie 2500 nie przekraczac. po prostu szkoda mi silnik zajechac a mialem okazje wiec chcialem sprawdzic co potrafi to auto. dzieki za odp. :smile:
    marko19845
    Nowicjusz

05 Kwi 2010, 00:50

warto sprawdzić drożność odmy :wink: teoretycznie powinno się zmieniać co 2 lata ale nikt o tym nie pamięta :mrgreen:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

05 Kwi 2010, 01:19

a no tak. czytalem o tej odmie. jak sie zalepi to cisnienie zle sie rozpreza w skrzyni korbowej. musze ja sprawdzic.no i przy okazji sprawdze weze od turbo i zreszta wszystkie.
    marko19845
    Nowicjusz

05 Kwi 2010, 10:27

sprawdzając odme warto rozkręcić węże, przy okazji spojrzysz na EGR :wink:
    robota przyjemna dojście dobre w zasadzie problem z 1 śrubką :mrgreen: jak masz duże ręce to usłyszy ona kilka ciepłych słów :mrgreen:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

05 Kwi 2010, 11:14

ja tam problemów ze srubkami nie miewam . Mialem 2 lata astre Fke i wszystko sam robilem. Tak samo z calibra. Ale teraz postawilem na kulture. autko super. Przynajmniej jak dla mnie. a to EGR to co to jest??
    marko19845
    Nowicjusz

05 Kwi 2010, 12:29

zawór recyrkulacji spalin
    tak to wygląda u ciebie,
    [link do oferty na Allegro wygasł]

czasem się zapieka zabrudzi i są kłopoty, będziesz gmerał zaraz przy nim to sobie go oglądnij :wink: nie koniecznie musisz to wykręcać

a co do śrubek to jest tam 1 mała ;) która na specyficzny kąt wkręcenia ;) niekoniecznie trzeba ją wykręcać ale czasem z rozpędu ludzie ją wykręcają a potem jest kurwaszjaciepeirdole jak to wkęcić :mrgreen:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

05 Kwi 2010, 13:24

dzieki za info. zaraz sprawdze plyny bo znow 250km sie dzis szykuje. swieta...heh
    pozdro
    marko19845
    Nowicjusz