Dziwne odgłosy w silniku 2.0 TDi 150KM - Audi A3 8V

26 Paź 2021, 12:52

Witam , może ktoś coś będzie wiedział.
Mam problem z silnikiem w Audi A3 8V 2013 rocznik , 2,0L Diesel 150km quattro .
Problem pojawił się jakiś czas temu i jest to dźwięk który pojawię się w tle pracy silnika i jest to głos podobny do płukania gardła w momencie przyspieszania i pojawia się przy zmianie biegów na wysokich obrotach . Na początku było to na niższej prędkości 50/60 km i zaraz miałem do wymiany świece żarowe i zmieniła się trochę emisja spalin . Po wymianie myślałem że ten problem zniknie ale jednak nie i teraz już słychać ten dźwięk na każdym biegu i przy większej prędkości . Ostatnio na autostradzie przejechałem szybko odcinek około 60 km i włączyła się kontrolka silnika czy systemu wtrysku.
Czy ktoś może mi coś doradzić albo miał podobny przypadek ?
Pozdrawiam .
Feroo
Nowicjusz

26 Paź 2021, 13:14

Feroo napisał(a):Na początku było to na niższej prędkości 50/60 km i zaraz miałem do wymiany świece żarowe
Tyle że świece żarowe tu nic do tego nie mają. Więc raczej to nie będzie problem z nimi powiązany.
Feroo napisał(a):włączyła się kontrolka silnika czy systemu wtrysku
Sprawdziłeś może błędy jakie zostały zapisane w sterowniku?

Katalizator i DPF masz na swoim miejscu?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

26 Paź 2021, 13:37

Najpierw odczytaj ten błąd, bez tego nic się nie dowiemy.
Gość114260

26 Paź 2021, 13:46

Dzięki za odpowiedz , No błąd wyskoczył wczoraj wiec jeszcze nigdzie nie byłem myślałem że coś tu się może dowiem .
Feroo
Nowicjusz

26 Paź 2021, 13:48

W sterowniku czyli w panelu pokładowym ? Sprawdzałem tylko tam i nic mi pokazuje .
Nie znam się na mechanice , dlatego pisze o radę .
Feroo
Nowicjusz

27 Paź 2021, 07:56

Chodziło mi żeby odczytać błąd w dowolnym serwisie.
Gość114260

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[C] 147 GTA / S3 8L / Impreza GD WRX / Golf IV R32
    Podstawowe kryteria zestawienia: - segment C - silnik benzynowy o mocy ponad 200KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2002 roku Wytypowane modele do zestawienia: - Alfa Romeo 147 3.2 GTA - 250KM - Audi S3 ...
    Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...