Audi Q7 - problem z dmuchawą która automatycznie załącza się

10 Sty 2018, 18:35

Szanowni,
mam pytanie, czy ktoś wie, jak poradzić sobie z następującym problemem:
w czerwcu 2017 kupiłem AUDI Q7 (2007). Pojechałem nim na wakacje - nad ranem zszedłem do auta po coś tam, otworzyłem pilotem i w tym samym momencie włączyła się dmuchawa, która jest zlokalizowana pomiedzy drzwiami kierowcy i przednim kołem. Zamknąłem drzwi pilotem, udałem się do hotelu. W południe przechodząc koło samochodu usłyszałem, że dmuchawa cały czas działa... odpaliłem auto, przejechałem 5-7km zaparkowałem, dmuchawa się wyłączyła. Spokój kilka dni. Podobny scenariusz powtarzał się potem w moim garażu: przy przeparkowaniu auta (mam miejsce "rodzinne"), przy otwieraniu drzwi po postoju... ostatnio schodzę do garażu po nocy i słyszę, że dmuchawa załączyła sie sama (bez wyzwalania jej pilotem) - chodziła pewnie kilka dobrych godzin, bo akumulator ledwo dał radę... I teraz najlepsze - wstawiłem go do ASO na Połczyńskiej - stoi tam już tydzień i nikt nie wie, o co chodzi. Dmuchawa, jak zaklęta, nie załączyła się, mimo minusowych temperatur, przez co diagnoza jest utrudniona. Komputer nie wyrzuca najmniejszego błędu... Webasto nie ma, jest dogerzwanie. Ale sterowniki są OK i w nocy nic prądu nie kradnie, czyli sterownik sam się nie uaktywnia. Ktoś ma jakiś pomysł?

pozdrawiam
TQ
tequil4
Nowicjusz

Auto: Audi Q7
Silnik: 3.0 TDI

11 Sty 2018, 12:02

W ASO pomysłu nie mają, ponieważ najprawdopodobniej w ogóle nie zajrzeli do tematu - rozwikłanie takich "ciekawostek" wymaga wiedzy i czasu, a w ASO liczącej robotę na roboczogodziny takie naprawy są nieopłacalne i niewykonalne (podłączą komputer i jak nic nie wskaże, to rozkładają ręce i nie wiedzą co robić). Moja rada: podjedź najpierw do elektronika samochodowego i opowiedz o objawach nie zostawiając auta, jak będzie od razu coś kumał, to wtedy dyskutuj o cenie ewentualnie zostaw samochód do naprawy. Na Połczyńskiej 71 jest stary fachowiec od nietypowych napraw klimatyzacji i ogrzewania samochodowego (Piotr Szyc), tam spróbuj zapukać (pełnych danych nie podaję, bo tu nie wolno).
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

11 Sty 2018, 17:36

Masz może funkcję taką jak przewietrzanie wnętrza? Pamiętam że w X5 było coś takiego jak miała Webasto u Ciebie nie ma ogrzewanie postojowego ale może taka funkcja gdzieś jest i to za jej sprawą dmuchawa sama się załącza?

Nie wiem dokładnie jak jest w tym roczniku Q7 ale może warto coś takiego sprawdzić.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Sty 2018, 12:45

Rozmawiałem z p.Piotrem - nie spotkał się nigdy z takim problem i nie podejmie się naprawy...
W akcie desperacji rozmawiałem ponownie z ASO - powiedzieli, żebym nagrał filmik (usterka wystąpiła w weekend po odebraniu samochodu z serwisu). Wyślą go do działu technicznego audi po konsultacje.
Bardzo mi się podoba to auto, ale w takich chwilach przychodzi refleksja o wyższości prostych technologicznie samochodów nad takimi 'elektrowniami na kołach'.
tequil4
Nowicjusz

18 Sty 2018, 12:51

diagnostyka szła m.in. w tym kierunku, ale podczas tygodniowego postoju ani razu usterka nie wystąpiła (po otwarciu drzwi załączała się dmuchawa, która się nie wyłączała do momentu przejechania autem kilku km). Odebrałem auto przed weekendem i... tadam... pierwsze przeparkowanie w garażu i dmuchawa włączona. Zastanawiam się nad zamówieniem lawety i dowiezieniem pacjenta w takim stanie do ASO.
tequil4
Nowicjusz

23 Sty 2018, 12:01

tequil4 napisał(a):Zastanawiam się nad zamówieniem lawety i dowiezieniem pacjenta w takim stanie do ASO
Tylko to nic Ci nie da bo nawet jak zawieziesz tak auto to u nich może się okazać że dmuchawa się nie włączy.
Włączyła się przy otwieraniu drzwi czy przy otwieraniu zamka pilotem?

tequil4 napisał(a):Bardzo mi się podoba to auto, ale w takich chwilach przychodzi refleksja o wyższości prostych technologicznie samochodów nad takimi 'elektrowniami na kołach'.
Niestety im nowsze samochody z lepszym wyposażeniem tym więcej elektroniki która po pewnym czasie potrafi przysporzyć sporo kłopotów.
Kacper
Forumowicz VIP

24 Sty 2018, 19:04

Zwykle włączała się (nie zawsze, szacunkowo 1/10) po wciśnięciu przycisku na pilocie (przed otwarciem drzwi)... ale ostatnio (powód, dla którego zdecydowałem się na diagnostykę) załączyła się samoczynnie - w nocy - rano, jak zszedłem do auta dmuchawa już działała, a akumulator ledwo udźwignął odpalenie. Szkoda mi akumulatora, bo w maju był wymieniony (w ASO komputer już wykazał mu status "do wymiany").
tequil4
Nowicjusz

24 Sty 2018, 20:30

Patrzyłeś czy czasem przy przekaźnikach lub dmuchawie nie ma gdzieś wilgoci która mogłaby powodować takie dziwne załączanie dmuchawy?

Czy pogoda deszczowa nie ma na to załączanie większego wpływu?
Kacper
Forumowicz VIP

24 Sty 2018, 23:01

To trzecie auto w rodzinie - większość czasu stoi w garażu - suchym i dość ciepłym (w mrozy temperatura nie spada poniżej 12stC).
tequil4
Nowicjusz

25 Sty 2018, 15:24

Ok, zastanawiam się nad rezystorem dmuchawy. Czy to czasem on nie szwankuje i nie załącza ci automatycznie pod nieobecność wentylatora.
Trzeba by było sprawdzić czy do rezystora dochodzi napięcie jak masz wyjęty kluczyk ze stacyjki.
Kacper
Forumowicz VIP

27 Lut 2018, 14:29

Witam!!!
Udało się wyjaśnić temat dmuchawy?
U mnie identyczna sytuacja :shock:
Pozdrawiam!!!
osaa3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 09 1981
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: q7
Silnik: 3.0TDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

28 Lut 2018, 11:02

Niestety nie. ASO na polczynskiej nie potrafiło zdiagnozować przyczyny- powiedzieli że nagranie filmu z momentem załączeniu się dmuchawy mogą wysłać do serwisu Audi do Niemiec , być może tam będą mieli pomysł jak ten Problem rozwiąza. do tej pory od tamtego czasu usterka ponownie u mnie się nie ujawniła. Dam znać jakby coś dobrego zadziało się w tej sprawie.
tequil4
Nowicjusz

28 Lut 2018, 21:33

Moje ustalenia:
W momencie gdy występuje problem (samoczynne włączenie dmuchawy dogrzewacza) nie da się połączyć VCDS -em z sterownikiem webasta / dogrzewacza czyli 18-Aux. Heat. Podejrzewam sam w/w sterownik, który się znajduje na samym dogrzewaczu, pod przednim błotnikiem od strony kierowcy. Wyjmując bezpiecznik od tego urządzenia, który znajduje z lewej strona deski, ( nr. 5 o wartości 20 A) dmuchawa dogrzewacza nie włącza się oczywiście jak i cały dogrzewacz.
Pozdrawiam!!!
osaa3
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 09 1981
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: q7
Silnik: 3.0TDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

01 Mar 2018, 21:45

osaa3 napisał(a):Podejrzewam sam w/w sterownik, który się znajduje na samym dogrzewaczu, pod przednim błotnikiem od strony kierowcy.
Myślę, że mogłeś znaleźć problem. W sumie żeby go wykluczyć trzeba by było podmienić sterownik lub podjechać do serwisu gdzie zajmują się ogrzewaniem postojowym niech sprawdzą dokładnie działanie tego urządzenia i czy czasem nie wywala jakiś błędów. Czasem jak świeca świruje to webasto potrafi płatać figle przynajmniej tak było w BMW X5 które miał znajomy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!