Auto do 16 tys. z instalacją LPG

14 Lut 2015, 17:27

Witam, od pewnego czasu szukam nowego autka dla siebie. Rozglądam się za autem z zamontowaną instalacją gazową. Autko ma służyć przede wszystkim do jeżdżenia do pracy, po mieście oraz jakaś dłuższa trasa na weekend od czasu do czasu - stąd pomysł na LPG. Szukam auta przede wszystkim ekonomicznego,w miarę kompaktowego, mało awaryjnego, z silnikiem ok. 100KM.
Chciałbym Was zapytać o opinie na temat takich modeli jak Toyota Corolla E12, Mazda 3 (I gen), Honda CivicVII. Co myślicie o tych modelach i ich współpracy z instalacją gazową?
Oczywiście, na wszelkie inne modele jestem otwarty i chętnie poczytam :)
gemaro
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

14 Lut 2015, 18:32

Lepiej poszukać auta bez LPG, znaleźć dobrego gazownika i potem samemu założyć, bo tak możesz kupić nie wiadomo co i będą tylko problemy. Szczególnie, że rozpatrujesz Toyotę, Mazdę i Hondę, które wymagają dobrej instalacji, bo ich silniki mają miękkie gniazda zaworowe.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

15 Lut 2015, 09:02

A jak oceniacie poszukiwane przeze mnie auta i instalację lpg w nich? Czy to zły pomysł jeżeli chodzi o Toyotę, Hondę, czy Mazdę? Może macie jakieś propozycje aut lepszych do zagazowania? Myślę, że nie zmieściłbym się w budżecie, jeżeli chciałbym najpierw kupić auto a potem na własną rękę zakładać LPG.
gemaro
Nowicjusz

15 Lut 2015, 10:37

Mazdę szukaj z 2,0, bo daje sobie znacznie lepiej radę z tym samochodem. Jeśli chodzi o gazowanie zwróć się do kolegi noisy
W Hondzie Civic silniki są trwałe ale problemy mogą stwarzać łożyska skrzyni biegów. Jak są problemy z przełączaniem z 1. na 2. bieg i z 2. na 3. to na bank auto ma tą usterkę.
Toyka ma udane silniki ale po więcej informacji pisz do użytkownika szybki
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Lut 2015, 11:40

Mazda 3 jest w porządku, poza słabym zabezpieczeniem antykorozyjnym. W modelach przed liftem głównie tylne nadkola i progi atakuje. Z silników benzynowych dobry jest 1.6 16v, praktycznie bezawaryjny. 2.0 już nie to samo, ma VIS czyli układ zmiennej długości kolektora ssącego, który jest dość skomplikowany w budowie. O diesle nie pytałeś więc nie będę pisał. Generalnie jak to w Japonii, nie każdy warsztat zna dobrze mazdy, części też są droższe jak do europejskich modeli.
Corolla również ma dobre 1.6 z VVT-I - zmienne fazy rozrządu oraz łańcuszek rozrządu w benzynach 1.4-1.8. Z gazem nie lubią się pierwsze wersje, LPG montowali nawet dealerzy ale wtedy kończyło się to spalaniem oleju w dość znacznych ilościach. W wersjach przed liftem przegroda w kolektorze potrafi hałasować, a przy dużych przebiegach skrzynia może zgrzytać przy zmianie biegów. Z blacharką nie ma większych problemów. Auto ogółem jedno z bardziej niezawodnych. Z małych uwag jeszcze można pogrymasić na dość komfortowe zestrojenie zawieszenia, szybkiej jazdy w zakrętach nie polecałbym.
Civic 7 to bardzo przestronne autko jak na te wymiary, podobnie jak Jazz w swojej klasie. Do hatchbacka dobrze pasuje 1.6 benzynowe 110KM lub 1.4 90KM. Auto w wersji hatchback "klepane" było w Anglii, sedan - Japonia. Słaby punkt to skrzynia biegów, wyrabiają się łożyska, a koszt wymiany 800zł+. Trafiają się też luzy w przekładni kierowniczej i korozja półosi z prawej strony (koroduje pod ciężarkiem wyrównoważającym). Trzeba też pamiętać o wymianie oleju w skrzyni - zalecenie fabryczne. Ceny części niewiele wyższe jak do europejskich aut, za to zauważalnie mniej zamienników. Do gazu silniki się nie nadają.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Rok produkcji: 2006

17 Lut 2015, 09:54

@Longhorn dzięki za garstkę bardzo ważnych informacji na temat tych aut.

Z tych aut najbardziej rozsądnym wyborem wydaje mi się Toyota E12. Jednak teraz mam problem z tą instalacją gazową i też proszę o radę. Jeżeli kupując auto już zagazowane ryzykuję dużo, to może warto by było zejść z kwoty auta do 12-13 tysięcy i za resztę założyć gaz zamykając się w budżecie, który na to przeznaczyłem? W takiej sytuacji jednak bardzo ciężko byłoby znaleźć któryś z tych modeli, które podałem. Macie jakieś sugestie nieco tańszych aut? Pewnie jakbym się zaparł, to znajdę E12 w cenie do 13 tys, tylko jej stan będzie pozostawiać wiele do życzenia...

Przeglądając moje okolice natknąłem się na dwa fajne auta. Możecie mi powiedzieć, co o nich sądzicie?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Co myślicie o tej corolli?

[link do oferty na Allegro wygasł]

Zastanawiam się, dlaczego ta Kia ma stosunkowo niską cenę. Okiem takiego laika, jak ja - po zdjęciach nie wydaje mi się nic, co mogłoby budzić podejrzenia.
gemaro
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda6 zaawansowana technologia i-ACTIVSENSE
    Mazda Motor Corporation zaprezentuje technologie "i-ACTIVSENSE" w zupełnie nowej wersji modelu Mazda6, która będzie główną atrakcją tegorocznego Salonu Motoryzacyjnego w Paryżu. "i-ACTIVSENSE" to seria zaawansowanych ...
    Ciekawe pomysły na prezent dla niego od MINI
    MINI Folding Bike Lime to wszechstronny środek transportu stanowiący idealne połączenie stylu, designu i nowoczesności. Dzięki aluminiowej ramie, ośmiu przełożeniom oraz 20-calowym kołom jaskrawozielony składany rower jest ...

17 Lut 2015, 17:59

Bardzo dużo corolli e12 jeździło we flotach więc musisz uważać aby nie trafić takiego egzemplarza. Ta z linku miała przygodę z tyłu. Bez gazu spokojnie znajdziesz jakiegoś przedlifta.

Kie Cee'd chodzą od 20tys. więc szkoda czasu na oglądanie tego (zapewne) ulepa
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

19 Lut 2015, 07:58

Przeglądając auta i zasięgając opinii innych, do kwoty jaką dysponuję, polecono mi takie samochody jak Opel Vectra C, Nissana Primere P12 oraz Forda Focusa mk2. Ceny tych aut są dość atrakcyjne i można wyrwać dość młody rocznik w cenie która mnie interesuje.

Bardzo jestem ciekaw opinii na temat Primery P12. Jak oceniacie to auto? Dobrze znosi LPG?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - co i nim sądzicie?

To samo tyczy Vectry C. Z tego, co słyszę jest to auto w miarę niezawodne. Jak sprawdza się w nim instalacja LPG?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - model do oceny.
gemaro
Nowicjusz

19 Lut 2015, 08:09

Na tą vektre za bardzo nie łudzilbym się. Rocznik 2007 to na pewno to nie jest, opis skromny i tani sprowadzak z gazem nie wróży nic dobrego.
Primera p12 bazuje na lagunie ii, więc o cenionej niezawodności można zapomnieć. Sam niedawno gadałem z kolegą który ledwo dojechał, bo padł alternator w tym nissanie (w dodatku ma 1.9dci z renault).
Focus z gazem to będzie niewypał, to już lepiej szukać opla. Tam 1.8 sprzed modernizacji względnie sobie radzi z gazem, choć słyszałem opinie że to już nie to samo co stare silniki opla z lat 90 z mocnymi głowicami.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

19 Lut 2015, 09:13

Ja bym wybrał corollę - dobre niezawodne auto. Dobry gaz i będzie Pan zadowolony :ok:
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

19 Lut 2015, 10:11

Też skłaniam się ku Corolli. Może nawet coś w ten weekend podjadę obejrzeć. Co myślicie o tych autkach?

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
4. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
5. [link do oferty na Allegro wygasł]
6. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

A co możecie mi powiedzieć o Grande Punto? Roczniki tych aut są świetne, a z tego co czytałem bardzo dobrze nadają się do gazu. Jeżeli to dobre auta, to jaki silnik do gazu polecacie? Myślałem o 1,4.
gemaro
Nowicjusz

19 Lut 2015, 18:01

nie wiem kto Ci polecił Primerę P12 ale to nie jest dobre auto

gemaro napisał(a):A co możecie mi powiedzieć o Grande Punto?

bardzo udane samochody ale skaczesz pomiędzy segmentami, że nie wiadomo co polecić. Grande do miasta ok ale poza miasto lepiej szukać Corolli.
1,4/77KM w Fiacie bardzo dobrze jeździ na LPG
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

02 Mar 2015, 15:05

ale skaczesz pomiędzy segmentami

Jestem laikiem i dla mnie zarówno E12, jak i Grande Punto to ten sam segment. Może trochę z tą Vectrą i Primerą przesadziłem, bo faktycznie to duże auta.

Tak czy inaczej, sytuacja moja zmieniła się nieznacznie. Mogę do 15 tysięcy kupić auto z benzyną a resztę kosztów (szacuję, że ok. 3 tysiące) dołożę do lpg.

Byłem bardzo nastawiony na mazdy 3, ale wszędzie, gdzie oglądałem samochód, była widoczna rdza, bądź pęcherze, które zaraz by zamieniły się w rdzę. A wydając tyle kasy nie chciałbym kupić czegoś, co rdzewieje.

Wpadł mi w oko kolejny model - Astra H. Z tego, co wyczytałem, auta mają łańcuszek rozrządu, co stanowi duży atut. Wyczytałem też, że kaloseria w każdej wersji posiada podwójny ocynk - czy ktoś to może potwierdzić? Co sądzicie o tym modelu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Chciałem dorwać wersję benzynową do 15 tysięcy. Czy te auta nadają się do gazu? Myślałem nad silnikiem 1,4 bądź 1,6.
gemaro
Nowicjusz

02 Mar 2015, 15:16

1.4 w Astrze za słabe, 1.6 nie nadaje się zbytnio do gazu szczególnie wersja 105KM. Za to dobrze 1.8 125KM spisuje się.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

02 Mar 2015, 17:33

niestety w tej kasie osiągalne są głównie 1,6, bo z 1,8 już może być problem