Auto do 35 tysięcy

09 Mar 2020, 17:53

Cześć, mam do wydania około 35 tysięcy, dodatkowo +/-10 tysięcy zostawiam na ewentualne naprawy + ubezpieczenie.
Szukam auta głównie dla dwóch osób na dojazdy do pracy (70km w jedną stronę autostrad). (~3000 km miesięcznie). Trasa 80/20 Miasto. Za półtora roku na odwrót Miasto 70/Trasa 30.
Auto ma służyć na około 5 lat, liczę się z tym że wszystko się psuje, ale nie chciałbym wsadzać dobre kilka tysięcy rocznie.

Chciałbym żeby auto było w miarę bezpieczne, wygodne i w miarę wyciszone oraz nie paliło 10l na 100km (1500 zł co miesiąc na paliwo to za dużo).

Oglądałem E87 w dieslu(dwóch znajomych ma i wbrew opiniom trzymają się okej) , patrzyłem na Hondę Civic 1.8 benzyna, może być też coś większego.

Mam mętlik w głowie, na zakup mam 3 tygodnie max, ktoś pomoże?
Ether
Obserwowany

12 Mar 2020, 13:27

Ether napisał(a):Szukam auta głównie dla dwóch osób na dojazdy do pracy (70km w jedną stronę autostrad). (~3000 km miesięcznie). Trasa 80/20 Miasto. Za półtora roku na odwrót Miasto 70/Trasa 30.
Czy za półtora roku przebieg miesięczny Ci się nie zmieni jak będziesz w większości jeździł po mieście? Będziesz cały czas robi około 3 tys. km miesięcznie?

Biorąc pod uwagę te pierwsze półtora roku to na pewno sprawdziłby się jakiś fajny diesel i to by było pewnie najekonomiczniejsze ale jeżeli dalej przez kolejne 3,5 roku masz zamiar jeździć mniej i w większości po mieście to tu już trzeba by było się mocno zastanowić na wyborem.

Ether napisał(a):Oglądałem E87 w dieslu(dwóch znajomych ma i wbrew opiniom trzymają się okej) , patrzyłem na Hondę Civic 1.8 benzyna, może być też coś większego.
Dobre samochody jednak w dieslu E87 ciężko trafić z sensownym przebiegiem. Civic z tym silnikiem również jest fajnym samochodem i przy normalnej jeździe potrafi być oszczędny.
Ja od siebie jeszcze proponuję zerknąć na trochę bardziej komfortową Toyotę Avensis T27 z silnikiem 1.8 lub 2.0 Valvematic lub Mazdę 6 2.0 MZR która pewnie też by się tu sprawdził jak byś ją znalazł z sensownym przebiegiem. Oba te samochody z podanymi silnikami mają możliwość założenia LPG jak byś stwierdził że koszty paliwa są za wysokie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...